Akçakale'de gazetecilere gözaltı

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde sığınmacı geçişini izleyen ve Urfa Valisi'nin basın toplantısını takip eden gazeteciler gözaltına alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Urfa Valisi İzzettin Küçük, Akçakale Gümrük Kapısı'ndan geçen Suriyelileri izlemeye ve bilgi almaya gitti.

Buradaki gazetecilerin "Akçakale'de IŞİD militanlarının bulunduğu doğru mu?" sorusuna sinirlenen Vali Küçük'ün 4 gazeteciyi gözaltına aldırdığı iddia edildi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Pınar Öğünç, Evrensel gazetesi muhabiri Hasan Akbaş, Die Welt muhabiri Deniz Yücel, Özlem Topçu burada gözaltına alındı. 

Gözaltına alının gazeteciler kimlik kontrolünün ardından serbest bırakıldı.

Olay tepkilere neden olurken sosyal medyada pek çok kişi Vali Küçük'e "Akçakale'de IŞİD militanlarının bulunduğu doğru mu?" sorusunu sordu.

Valilik'ten açıklama geldi

Şanlıurfa Valiliği, Vali İzzettin Küçük'ün, Akçakale Sınır Kapısı'nda yaptığı açıklamanın ardından bazı gazetecilerin gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kimsenin gözaltına alınmadığı ve güvenlik gerekçesiyle kimlik kontrolü yapıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"İlimiz Valisi Sayın İzzettin Küçük, bugün öğleden sonra Tel Abyad'dan Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesine geçiş yapan Suriyelileri ziyaret etmek ve son durum hakkında yetkililerden bilgi almak üzere ilimiz Akçakale İlçesi'ne gitmiştir. İlk olarak Akçakale Gümrük Kapısı'nda sağlık kontrolü yapılan Suriyeli misafirleri ziyaret eden Valimiz İzzettin Küçük; ardından bölgede çalışan gazetecilere açıklamalarda bulunmuştur. Bu sırada gazetecilerin Valimiz İzzettin Küçük'e soru sorması üzerine Valimiz İzzettin Küçük, soruları cevaplamayacağını belirterek açıklamalarını sonlandırmıştır. Bölgenin sınırda oluşundan kaynaklanan hassasiyetler gereği Valimiz İzzettin Küçük'ün açıklamalarının ardından bazı gazetecilerin kimlik kontrolleri yapılmıştır. Haberlerde ve sosyal medyada iddia edildiği gibi gazetecilere yönelik herhangi bir gözaltı söz konusu değildir."

Diyalog nasıl gelişti?

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, öğleden sonra geldiği Akçakale Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu ve çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Suriye'den gelen sığınmacılara ilişkin bilgiler veren Vali Küçük, daha sonra bir gazetecinin "Bu insanlar kimden kaçıyor, IŞİD'den mi, çatışmalardan mı?" sorusuna; "Hayır, PKK-PYD'den kaçıyor ve Amerikan bombardımanından kaçıyor" yanıtını verdi. Bu cevabın ardından başka bir gazeteci "Burada konuştuğumuz hiçbir insan bunu söylemiyor. Siz bu veriyi neye dayanarak söylüyorsunuz?" şeklinde yeni bir soru yöneltti. Bu soruyu yanıtlamayan Vali Küçük, "Arkadaşlar bu kadar açıklamam. Tartışılacak bir nokta yoktur" dedi.

Bu sırada bir başka gazeteci ise "Buraya gelen insanların can güvenliğinin tehdit altında olduğu ve IŞİD'lilerin olduğu söyleniyor, Akçakale'de IŞİD'lilerin olduğu söyleniyor" sorusuna ise "Hayır hiçbir tehdit yoktur. Tamam arkadaşlar açıklamam bu kadar" diyerek sınır kapısının bulunduğu alandan ayrıldı.

Vali Küçük'ün ayrılmasının ardından polislerce gözaltına alınan ve İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen 3 gazeteci, kimlik kontrollerinin ardından serbest bırakıldı.