Akdamar'da ayine izin

Akdamar Ermeni Kilisesi'ndeki ayinlerin ilki 12 Eylül Pazar günü gerçekleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VAN - Van Gölü'nün ortasındaki Akdamar adasında bulunan Ermeni kilisesinde yılda bir gün ibadet yapılmasına izin verildi.

Van Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Van Valiliğinin Akdamar Kilisesi ile ilgili 20 Aralık 2009 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne yaptığı başvuru, Bakan Günay'ın onayından çıktı.

Bakan Günay'ın imzasını taşıyan kararda şu ifadeler yer aldı:

"Söz konusu talep doğrultusunda, inanç turizmi kapsamında, Van Akdamar Anıt Müzesinin (Akdamar Kilisesi) ziyaretçi sirkülasyonuna engel teşkil etmeyecek bir bölümünde, sınırlı sayıda ziyaretçinin katılımıyla, yılda bir kez olmak üzere eylül ayının ikinci haftasında günü, saati ve süresi Valilikçe belirlenmek kaydıyla dini içerikli etkinlik düzenlenmesine izin verilmesi Bakanlığımızca uygun görülmüştür"

Bakan Günay'ın Akdamar Kilisesi Anıt Müzesinin yılda bir kez ibadete açılması ile ilgili kararını Ukrayna'nın başkenti Kiev de öğrenen Vali Münir Karaloğlu, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a teşekkür eden Karaloğlu, şunları söyledi:

"Bu karar Van'ın turizm alanında yeni bir destinasyon olması noktasındaki çalışmalara, çok önemli bir katkı sunacaktır. Aynı zamanda bölgedeki inanç turizminin gelişmesine çok önemli avantajlar sağlayacaktır. Van halkı olarak eylül ayının ikinci pazarı olan 12 Eylülde yurtiçinden ve yurtdışından gelecek misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın"

Akdamar Kilisesi 2007 yılında restore edildi

Akdamar Kilisesi, 915-921 yılları arasında inşa edildi, daha sonra manastıra dönüştürülen kilesi, 2007 yılında restore edilerek anıt müze olarak hizmet vermeye başladı.

Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel'e yaptırılan kilise, Ermeni halkı açısından büyük önem taşıyor. Ermeniler, bu kiliseyi ziyaret etmeyi, dini bir vecibe olarak görüyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saray kilisesi olarak kullanılan yapının, Vaspurakan Krallığı'nın yıkılmasının ardından manastır kilisesine dönüştürüldüğünü söyledi.

Yapının, kutsal haç adına yaptırılmış olması ve din adamlarının yetiştirilmesi açısından önem taşıdığını ifade eden Top, burada 1915 yılına kadar din adamlarının yetiştiğini, aynı zamanda ayin yapılabildiğini kaydetti.

Kilisenin, 1915 yılındaki Rus işgalinin ardından işlevini yitirdiğini belirten Mehmet Top, yapının 1979 yılında Kültür Varlıkları Envanterine kaydedildiğini, 1915 yılından sonra ayin yapılmayan kilisenin, 2007'deki restorasyon sonucunda Anıt Müze olarak hizmete girdiğini anımsattı.

Van merkeze 45 kilometre uzaklığındaki Gevaş ilçesi sınırlarında yer alan Akdamar Adası'na, 20 dakika süren tekne yolculuğunun ardından ulaşılıyor.

Adanın ortasında yer alan kiliseye batı ve güneyden birer kapı vasıtasıyla giriliyor. Zengin figürlerin yer aldığı kilise duvarlarında, İncil ve Tevrat'tan alınmış çeşitli sahneler bulunuyor.

Bu sahnelerden, Yunus Peygamber'in denize atılması, Hz. Meryem ve kucağında İsa, Adem ile Havva'nın cennetten kovulması, Hazreti Davut ile Kral Goliat'ın mücadelesi, Samson Filistinli ikilisi, ateşte üç İbrani genci, Aslan ininde Daniel figürleri göze çarpıyor.

Dini ve dünyevi sahnelerden başka hayvan figürlerinin de göze çarptığı kilisenin iç tarafında ise günümüzde büyük ölçüde bozulmuş freskler yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir