Akdamar'da tarihi ayin

95 yıl aradan sonra ilk kez bir günlüğüne ibadete açılan Kilise'ye yaklaşık 4 bin kişi geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

VAN - Yaklaşık 4 bin kişinin izlediği Akdamar Kilisesi'ndeki ayin saat 14.30 sularında sona erdi.

Hoparlörden verilen çan sesi ile kilise önünde toplanan din adamları, ayini başlatmak üzere kiliseye girdi. İç mekan darlığından dolayı sadece 50 protokol üyesi içeri alınabildi. Basın mensupları içeri alınmadı. Dışarıda bekleyen konuklar için kilisenin Güney ve Batı cephesine iki ayrı dev ekran kuruldu.

Ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan yönetti.

Ayine, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni, Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer, Ermeni cemaati üyeleri ile Almanya, Fransa ve Avrupa'nın çeşitli ülkeleri ile ABD'den gelen devlet temsilcileri katıldı.

3 saate yakın ayin

Kilisede yaklaşık 2 saat boyunca, koro eşliğinde ilahiler ve dualar okundu. İncil'den de bazı bölümlerin okunduğu ayinde, Ateşyan'ın konuşması sonrası dışarı çıkan din adamları, bir süre daha dua ve ilahi okumayı sürdürdü.

Ayin, Ateşyan'ın da aralarında yer aldığı din adamları tarafından yapılan seramoni sonrası tamamlandı. Ayin sırasında, kilise bahçesine çıkan din adamları, ellerindeki lokma şeklindeki ekmek parçalarını, cemaate dağıttı. Bazı cemaat üyeleri, kilise bahçesindeki haç önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Bazı kişiler de kilisenin arka kısmında oluşturulan özel bölümde mum yakıp dua etti.

Türkiye Ermeni Patrikliğinin daveti üzerine İstanbul'dan adaya gelen Maral dans grubu, ayin sonrasında gösteri sundu.

Ayin sırasında, iç mekan darlığından dolayı kilise dışında bekleyen katılımcılar, ellerinde tuttukları ahşap haç sembolü ile dev ekrandan ayini izledi.

Vali Münir Karaloğlu'nun da helikopterle yukarıdan ayini izlediği, güvenlik tedbirlerini incelediği bildirildi.

Türkiye'deki Ermeni cemaati üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı ayini, 148 yerli, 63 yabancı basın mensubu izledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir