Akdoğan'dan HDP'ye sert eleştiri

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP'nin seçim beyannamesini eleştirerek, "Kürtlerin CHP'si. Ermeni soykırımını tanıyacakmış. Sen, nasıl Türkiye partisi olacaksın?" diye konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "HDP, seçim beyannamesinde, 'Din dersini kaldıracağım, Diyaneti kaldıracağım, şunu kaldıracağım, bunu kaldıracağım' diyor. Bunu CHP diyordu yıllardır. Kürtlerin CHP'si. Ermeni soykırımını tanıyacakmış. Sen, nasıl Türkiye partisi olacaksın? Türkiye toplumunun hassasiyetlerini gözardı ederek nasıl olacaksın? 8 defa Kürt geçiyor beyannamelerinde 9 defa da lezbiyenler falan geçiyor. Türkiye toplumu bu mudur?" dedi.

Akdoğan, TBMM'nin açılışının 95. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Çözüm Süreci'ne ilişkin bir soru üzerine Akdoğan, sürecin ve çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

HDP heyetiyle ilgili görüşmeler hakkındaki soruya Akdoğan, "Bizim onlarla görüşmemiz bir hadise değil, sürekli görüşüyoruz. Bugün Meclis'te mesela Genel Kurul'da birlikteydik. Bütün partilerden milletvekili arkadaşlarımızla beraber. Yani şimdi biz onlarla oturup çay içsek büyük bir hadiseye dönüşüyor. Sürekli rutin olarak, zaten arkadaş olarak da görüşüyoruz. İlişkilerin kesilmesi gibi bir şey söz konusu değil" yanıtını verdi. 

Ağrı'daki çatışmayla ilgili HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bazı açıklamalarının hatırlatıldığı Akdoğan, şöyle konuştu: 

"Yani oraya birtakım aileleri falan bilerek götürmüyorlar mı onlarla buluşturmak için? Onlarla  buluşma etkinliği aslında gayet iyi de biliyorlar orada kimlerin olduğunu. Yani şunu diyorlarsa 'bugüne kadar böyle yapıyorduk ses çıkmıyordu.' Bundan sonra çıkacak, illegaliteye, o tür buluşmalara izin veremeyiz, seçim güvenliğini sıkıntıya sokacak bir  şekilde silahın gölgesinde propaganda izlenimi uyandıracak hiçbir etkinliğe de izin vermeyiz. Orada provokasyon devletin güvenlik tedbiri alması değildir, o adamların orada dolanmasıdır, onlardan uzak durmamalarıdır. Asıl sorun odur ve bunu kimse kanıksatamaz, normal bir şeymiş gibi gösteremez. 

Onlar gayet iyi bilirler, onların istihbarat paylaşımına ihtiyaçları yok. Kimlerle nasıl buluşuyorlar, buluşturuyorlar gayet iyi bilirler." 

"Türkiye dünyada yalnız değil" 

Akdoğan, 1915 olaylarıyla ilgili Avusturya ve Rusya'nın açıklamalarına ilişkin soruyu yanıtlarken bunların pratik bir değerinin bulunmadığını, kıymeti harbiyesinin bulunmadığını söyledi. Bu ülkelerle ikili ilişkilerin yoğun olduğuna dikkati çeken Akdoğan, şöyle devam etti: 

"Elbette üzer ama pratik bir karşılığı olmaz. Ona bakarsanız bugün, yarın İstanbul'a 25'e yakın devlet, hükümet başkanı geliyor. Onlar da Türkiye'ye desteklerini ifade ediyorlar. Bu yüzden Türkiye dünyada yalnız değil, Türkiye'nin dostları da belli. Bunlardan kimse bir şey çıkaramaz. Bunların bu soruna bir faydası olmaz. Yani bu sorunun çözümüne ne faydası var. Biz hep dostluk elini uzatıyoruz, havada kalıyor. Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesinden tutun da ortak komisyon kurulmasına, birtakım çalışmalar yapılmasına, hiçbirinde somut bir karşılık bulduk mu? Hep biz adım attık, hep onlar geri adım attılar, köprüleri havaya uçurdular. İyi niyetli olarak birlikte geleceği dostluk üzerine kuralım diye çaba gösteren biziz. Onların bu tür kararlar alması sadece kin ve nefreti biraz daha derinleştirir. Kin ve nefret üzerine biz geleceği inşa edemeyiz. Onun için nasıl biz bu işbirliğini, dostluğu geliştirebiliriz, ne yaparsak buna katkıda bulunuruz. Böyle bakarak hareket ederlerse daha sorumlu davranmış olurlar." 

Bunun, Türkiye ile Rusya ilişkilerine yansımasının ne olacağı yönündeki soruya Akdoğan, "Bizim çok boyutlu ilişkilerimiz var. Bunlar bizi üzen davranışlardır ama bu ilişkiler yani Türkiye-Amerika ilişkileri, Türkiye-Rusya ilişkileri bu tür tali konulara endekslenecek, kurban edilecek ilişkiler değildir" karşılığını verdi. 

"Çok ciddiye almamak lazım"

"Avusturya Büyükelçisi geri çekildi. Rusya'da soykırım ifadesi kullanılmışken hükümet böyle bir adım atmayı düşünüyor mu?" sorusu üzerine Akdoğan, "Bunu Dışişleri Bakanlığı ile konuşmak lazım, böyle bir değerlendirme yapıldı mı? Ama bu ülkelerin çoğu bunları yeni söylüyor değil. Daha önce de bu ülkelerin benzer kararlar aldığını, açıklamalar yaptığını biliyoruz. Bunun bugüne kadar hiçbir pratik karşılığı da olmadı, bir değeri de olmadı. Bunları çok ciddiye de almamak lazım. Kendi kendimize bunları büyütmemiz sadece bu sorunun devamına hizmet eder" şeklinde konuştu. 

Seçimlere ilişkin soruları da yanıtlayan Akdoğan, muhalefetin ortaya bir proje koymadığını, popülist vaatler sunduğunu belirterek, "Bu, siyasetsizlik halini popülistlikle aşma çabasıdır. Bundan bir şey çıkmaz. Vatandaş, 'Sen bir aydır ne diyorsun?' diye bakarak oy vermez; '10 yılda sen ne yaptın? Kritik durumlarda hangi tavrı sergiledin?' buna bakar. 'Geçmişte ne yaptın' buna bakar, ona göre hareket eder. Yoksa biri bir fazla veriyor, diğeri üç fazlasını veriyor... Vatandaş bunlara bakarak hareket etmez" ifadelerini kullandı. 

Seçimlere katılımın yüzde 90'lara yakın olacağını düşündüğünü kaydeden Akdoğan, herkesin sandığa gitmesi ve iradesini kullanması gerektiğini söyledi.  

"Sekiz defa 'Kürt', dokuz defa 'lezbiyen'"

HDP'nin barajı aşıp aşmayacağına ilişkin tartışmalara da değinen Akdoğan, "Onlar zaten doğudaki oyları ile barajı geçmeye çalışmıyorlar. Büyük şehirlerdeki ve yurt dışındaki oylarla barajı geçmeye çalışıyorlar. Ama bu gerçek yüzleri ortaya çıktıkça, makyaj döküldükçe, oralardan ilave oy almaları da mümkün değil. İşte gördük beyannameyi. 'Din dersini kaldıracağım, Diyaneti kaldıracağım, şunu kaldıracağım, bunu kaldıracağım' diyor. Bunu CHP diyordu yıllardır. Kürtlerin CHP'si. Ermeni soykırımını tanıyacakmış. Sen, nasıl Türkiye partisi olacaksın? Türkiye toplumunun hassasiyetlerini gözardı ederek nasıl olacaksın? 8 defa Kürt geçiyor beyannamelerinde 9 defa da lezbiyenler falan geçiyor. Türkiye toplumu bu mudur?"" diye konuştu. 

Akdoğan, 'Türkiye partisi' sloganıyla Türkiye partisi olunamayacağını vurgulayarak, "Sen Türkiye partisi misin örgüt partisi misin? Şu anda örgüt partisi görüntüsü var" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir