Akenerji, Bulam HES'i devreye aldı

7 MW kapasiteli Bulam HES ile birlikte Akenerji'nin yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim kapasitesi 103 MW'a ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akenerji Elektrik Üretim A.Ş, Adıyaman'da yapımı tamamlanan Bulam Hidroelektrik Santralini (HES) devreye aldığını duyurdu.

Akenerji'den yapılan açıklamada, Çelikhan-Adıyaman karayolu Bulam Çayı üzerine kurulan 7 MW kapasiteli Bulam HES ile birlikte Akenerji'nin yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim kapasitesinin 103 MW'a ulaştığı bildirildi.

Şirketin, bu yıl içinde farklı bölgelerde toplam kurulu gücü 198 MW olan 3 HES'i daha devreye almayı planladığı ifade edilen açıklamada, 81 MW'lık Akocak HES'ten sonra devreye alınan ikinci HES projesi olan Bulam HES'in, 7 MW'lık kurulu güce sahip olacağı ve yılda yaklaşık 33 GWh elektrik üreteceği belirtildi.

Yaklaşık 24 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen Bulam Regülatörü ve HES projesinde balıkların akarsu ağzından kaynak tarafına geçmesine olanak tanıyan "Balık Geçidi"nin de yer aldığı dile getirilen açıklamada, Akenerji'nin yıl içinde devreye aldığı santralleriyle her yıl 646 bin ton, yani yaklaşık 31 milyon ağaca eşdeğer karbon emisyonunu engellemiş olacağı kaydedildi.

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, değerlendirmesinde, Bulam Hes projesinin, bölgenin topoğrafik durumu göz önüne alınarak tamamen Akenerji tarafından geliştirilmiş bir proje olduğunu vurgulayarak, "Bulam Regülatörü ve HES; iletim hattı, CTP, HDPE boru, Tünel ve Cebri boru gibi birbirinden farklı kısımlardan oluşması sebebiyle özel bir mühendislik tasarımıdır" dedi.

Akenerji'nin, 2012 yılına kadar kademeli olarak faaliyete geçmesi planlanan altı hidroelektrik santraliyle hem 1 milyon tonu aşan karbondioksit salınımını engellemeyi sağlayacağı hem de toplam üretim kapasitesini 746 MW'a çıkaracağı ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir