Akfen'den Mersin'e 500 milyon dolarlık yatırım

Akın, Mersin'e gazla çalışan enerji santrali yapacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Mersin'e 500 milyon dolar civarında yatırımla gazla çalışan enerji santrali yapacaklarını söyledi.

Mersin Genç İşadamları Derneğince (MEGİAD) HiltonSA Otel'de düzenlenen "MEGİAD Buluşturuyor" etkinliğinde konuşan Akın, enerji sektöründe 18 hidroelektrik santrali yapımına başladıklarını ve bunun 10'unun bittiğini söyledi.

Kalan 8 santralin ise bu yıl sonunda ya da temmuz ayına doğru tamamlamayı hedeflediklerini ifade eden Akın, şunları kaydetti.

"Mersin'e 500 milyon dolar civarında yatırımla gazla çalışan enerji santrali yapacağız. Özelleştirme İdaresinden 40 milyon TL vererek 50 dönüm arsa aldık. Burası orijinal bir enerji santrali arsası. ÇEAŞ'ın eski fuel-oil santralinin olduğu arsa. Dolayısıyla ÇED raporu problemi yok. Daha kirli bir santralken daha temiz, daha doğa ve çevre dostu santral yapacağız. Bütün Mersin'in enerji ihtiyacını karşılayabilecek olan bu santralin 2012'nin Eylül veya Ekim ayında inşaatına başlayacağız."

Sermayenin ayağına gitmek zorundayız

Mersin'in, dışarıdan bakıldığında denizin kenarında bir sayfiye şehri gibi algılanmasına rağmen bugün sanayisi ile de dikkati çekmeye başladığını anlatan Akın, şöyle konuştu:

"Yeni yatırımlara açık bir kent. Devletin iş bulma gibi, hiçbir şekilde istihdam yaratmak gibi bir görevi yok. İstihdam özel sektörün yani bizlerin görevi. İstihdamı bizler yaratacağız. Ama bunun için ne talep ettiğimizi açıkça ifade edebileceğiz, açık toplum olacağız. Bunu da sermaye nerede ise gidip oraya anlatacağız. Eğer yatırım yapmak istiyorsak sermayenin ayağına gitmek zorundayız. Biz kendimizi anlatamazsak bu sermayeyi nasıl ülkemize getireceğiz.

'Medine'ye 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağız

Yurtdışı yatırımlarına da değinen Akın, şöyle devam etti:

"Gürcistan'da Tiflis ve Batum havalimanlarını yaptık, işletiyoruz. Makedonya'da Üsküp ve Ohri'ye, Tunus'a yatırım yaptık. Dünyanın en büyük havalimanı olan Katar Havalimanını yapıyoruz. Katarlılar bu önemli projeye 15 milyar dolar gibi para ayırdılar. Önümüzdeki aylarda teslim edeceğiz. Umman'da havalimanı yapıyoruz. Kahire'ye yaptık, bitirdik. Libya'ya yaparken yardım kaldı maalesef. Umarım Libya'da düzelir geri döneriz. Medine Havalimanı ihalesini kazandık ve 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Sanırım 2,5-3 yıl içerisinde oranın inşaatını da bitiririz."

Çukurova Havaalanı ihalesi

Akın, Mersin'e yapılması planlanan Çukurova Havaalanı ile ilgili, "Çok ciddi bir havaalanı yapmak istiyorlar" dedi.

Havaalanının ihalesinin 15 Aralık'ta yapılacağını hatırlatan Akın, "TAV açısından ihaleye gireceğiz ya da girmeyeceğiz gibi bir şey söylemeyeyim. Hala çalışıyoruz. Ama şu var ki gerçekten oldukça büyük bir yatırım planlanmış. Oteli ile beraber 320 bin metrekare bir terminal alanı var. Bu İstanbul'un aşağı yukarı aynısı, Ankara'nın ise 1,5-2 katı" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir