Akil İnsanlar Meclis yolunda

Akil İnsanlar Heyeti'nden 8 isim, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde milletvekili adayı gösterildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çözüm sürecinde aktif rol üstlenen Akil İnsanlar Heyeti'nden 8 isim, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde milletvekili adayı gösterildi.

AK Parti, Ahmet Gündoğdu'yu Ankara 1. Bölge 2. sıradan, Fazıl Hüsnü Erdem'i Diyarbakır 5. sıradan, Abdurrahman Kurt'u Diyarbakır 6. sıradan, Yılmaz Ensaroğlu'nu Ağrı 2. sıradan, Fatma Benli'yi İstanbul 2. Bölge 8. sıradan, Mehmet Emin Ekmen'i Batman 2. sıradan, Hüseyin Yayman'ı İstanbul 1. Bölge 14. sıradan, Muhsin Kızılkaya'yı Mersin 3. sıradan, Vedat Bilgin'i Ankara 2. Bölge 4. sıradan, HDP ise Mithat Sancar'ı Mardin 1. sırada aday gösterdi.

Listelerin Yüksek Seçim Kurulu'na sunulmasının ardından Abdurrahman Kurt ve Mehmet Emin Ekmen, adaylıktan çekildi.

AK Parti İstanbul milletvekili adayı ve Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Grubu Üyesi Hüseyin Yayman, yaptığı açıklamada, milletvekili seçilmese de bir görev adamı olarak, koltukların değil, davanın takipçisi olmak adına ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğini söyledi.

"Başkanlık sistemi elzemdir"

AK Parti'nin Mersin milletvekili adayı ve Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Grubu Üyesi Muhsin Kızılkaya, ülkenin farklı renkleri, etnisiteleri ve inançları arasında köprü kurmak istediğini söyledi.

Türkiye'nin vesayetçi, statükocu ve askeri yönetim döneminden kalan anayasadan kurtulmadığı sürece önünün açılamayacağını aktaran Kızılkaya, "Türkiye, AK Parti iktidarları döneminde ekonomik, siyasi anlamda tutturabileceği en üst seviyenin ortalarına kadar sıçramış durumda. Bundan sonra da başka bir sıçrama yapabilmesi için katı merkeziyetçi idari yapının da değiştirilmesi gerekiyor. Bunun için de başkanlık sistemi elzemdir. Bu yapılar değişmedikçe de Kürt sorunu çözülmez" değerlendirmesinde bulundu.

Beraber çalışmanın önemi 

AK Parti'nin İstanbul milletvekili adayı ve Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Üyesi Fatma Benli, çözüm sürecine dair heyet olarak ziyaret ettikleri illerde vatandaşın çözüm noktasında kararlı olduğu izlenimi edindiklerini belirtti. 

Çözüm sürecine ilişkin ve devam eden diğer sorunlara ilişkin Meclis'te sağduyunun hakim olmasını dileyen Benli, Akil İnsanlar Heyeti döneminde yapılan çalışmaların, çözüm sürecine ilişkin Meclis'teki çalışmalara ışık tutacağını kaydetti.

Bölgeden yüzde 100 destek

AK Parti'nin Kars milletvekili adayı ve Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Grubu Üyesi Mehmet Uçum, çalışmaları esnasında 14 il, 20 ilçede 30 bin kişiyle birebir temas kurarak, 10 bine yakın sözlü ve yazılı görüş aldıklarını hatırlattı.

Bölgeden çözüm sürecine yüzde yüz destek verildiğine vurgu yapan Uçum, "Hiç kimsenin şiddet yoluyla sorunun çözülebileceğine yönelik kanaati yok. Fakat çözüm metodu yönünde farklı görüşler, endişeler vardı. Barışın gerçekleşmesine yönelik bir irade konusunda en ufak bir farklılık yoktu" dedi.

"Siyaset ve toplum arasında köprü olduk" 

HDP'nin Mardin milletvekili adayı ve  Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu Üyesi Mithat Sancar, heyetin hükümetin kontrolünde olduğuna dair bir algının oluştuğunu ve kendisi haricindeki adayların AK Parti'denmilletvekili adayı gösterildiğini ifade etti.

Heyetin çalışmalarının siyaset ile toplum arasında bir köprü olduğunu anlatan Sancar, çok farklı görüşlerdeki insanların aynı ortamlarda bir araya gelerek birbirleriyle konuşabilmelerine tanık olduklarını söyledi. Sancar, "Başlarda bir araya gelmek bile istemeyen çevreler, son toplantıda birbirleriyle hoşgörü ve anlayış içerisinde 5 saat konuşabildiler" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir