AKM'nin restorasyonuna Sabancı'dan 30 milyon lira

Sabancı Grubu Taksim'deki AKM'nin restorasyonuna sponsor oldu. Grup restorasyona 30 milyon lira katkı sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sabancı Grubu arasında Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezinin (AKM) özgün yapısına sadık kalınarak restore edilmesine ilişkin sponsorluk protokolü imzalandı.
Atlas Pasajı'ndaki İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğünde düzenlenen imza töreninde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, protokole imza attı.
Günay, törende yaptığı konuşmada, İstanbul'daki herkesi çok yakından ilgilendiren bir kültür ve sanat yapısıyla ilgili gecikmeyi telafi etmek için çok önemli, uğurlu bir adım atmaya çalıştıklarını belirterek, AKM'nin tarihi ve restorasyon sürecine ilişkin bilgi verdi.
"İstanbul Kültür Sarayı" adıyla 1970'li yıllarda çalışmaya başlayan, sonra "AKM" olarak adlandırılan binanın, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı çerçevesinde köklü ve modern bir projeyle özgün yapısı korunarak yenileştirilmeye çalışıldığını anlatan Günay, koruma kurullarından geçen projenin yargı kararıyla iptal edildiğini ve çok ciddi bir kaynağın atıl durumda kaldığını söyledi.
Günay, o günden bu yana yapıyı yenileme konusunda yeni proje ve kaynak arayışlarının devam ettiğini ifade ederek, şimdi bu noktada önemli bir eşikte olduklarını belirtti.
Hiçbir talepleri olmadı
Bu eşikte bir destek, sponsorluk arayışları olduğunu ve bu çerçevede Güler Sabancı'ya başvurduklarını bildiren Günay, şu bilgileri verdi:
"Onun şahsında Sabancı Holding ve Sabancı Vakfı, Türkiye'de gençler, kültür, sanat, bilim ve spor yaşamına büyük katkıları olan bir kuruluş. Adana, Malatya, Kahramanmaraş ve Kocaeli'de kültür merkezi yapmışlar ve bakanlığın kullanımına armağan etmişlerdi. Bu kez İstanbul'da AKM'ye ciddi bir katkı yapmaları, yapım ortağı olarak katılmalarının hem Sabancı Holding için hem de holdingin ebediyete intikal eden ama ülkenin kültür ve sanat yaşamıyla özdeşleşen isimlerine hatırasına saygı açısından hem de bugünkü işleyişi açısından çok anlamlı olabileceği konusunda görüşmeler yaptık ve çok iyi bir noktaya geldik."
Ertuğrul Günay, Sabancı Holding ile 30 milyon lira katkı konusunda anlaşmaya vardıklarını belirterek, "Sabancı Holding'in bunun karşılığında saygı gereği olarak sadece bir salona isim verilmesi dışında benim beklediğim hiçbir talebi olmadı. Başka taleplerin de olması çok doğaldır ama hiçbir talep olmadı. Bundan da büyük bir mutluluk duyacağımızı söyledik. Bugün rahmetli Sakıp Sabancı'nın da ruhu bir kez daha şad oluyor. Böyle işleri çok önemseyen bir insandı. Güler Sabancı'nın şahsında Sabancı Holding'in desteği için teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Teklifle ilgilenmeden duramazdık
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da AKM'nin, Cumhuriyet tarihi için önemli ve anlamlı bir geçmişi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Sayın Bakanımızdan böyle bir teklif gelince, bu kadar önemli bir teklifle ilgilenmeden duramazdık. Başta Erol Sabancı olmak üzere Sabancı Topluluğu bunu destekledi. Herkesin hayatında geçmişinde önemli yeri olan, en önemlisi Cumhuriyet tarihinin sanat ve kültür olaylarında yeri olan, ülkemizin göz bebeği Taksim'de çok önemli yeri olan AKM'nin, eskisine sadık kalarak yeni teknolojilerle donatılarak yeniden İstanbul ve Türkiye'nin sanatseverleriyle buluşması konusunda katkı sağladığımız için mutluyuz. Burada esas çalışmayı yapan, emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri. İstanbul'u tekrar AKM ile buluşturma yolunda çabalarınıza katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz."
Hedef 2013 yılının Cumhuriyet Bayramı'nda salonu açmak
Toplantının sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Günay, bu ay sonunda ihale ilanına çıkacaklarını belirterek, "Mart ve Nisan aylarında ihale kesinleşecek. 24 ay öngördük ama yapımcılara süreyi öne çekme konusunda telkinde bulunuyoruz. Hedefimiz 2013 yılının Cumhuriyet Bayramı'nda salonu açmaktır. Bir gecikme olursa amacımız 2013 yılının sanat mevsimi bitmeden açmaktır" şeklinde konuştu.
Büyük salona, 'Sabancı Salonu' adı verilecek
Restorasyonun maliyetinin ne olacağına ilişkin bir soruyu Günay, "İhale olacağı için rakamı açıklamak doğru değil. Altından kalkamayacağımız bir pozisyon değil. Geçen yıldan ayırdığımız çok ciddi bir rakam var. Aşağı yukarı denk bir rakamımız var. Şu anda yola çıkmak için kaynak sorunumuz yok. İyi bir ihale süreci, iyi bir yapımcıya ihtiyacımız var. Tabanlıoğlu Mimarlığın yine bilimsel danışmanlığı sürecek. Biz de haftada bir işi kontrol edeceğiz" diye cevapladı.
Ertuğrul Günay, binanın isminin İstanbul Atatürk Kültür Merkezi olarak kalacağını belirterek, merkezdeki büyük salona "Sabancı Salonu" adının verileceğini bildirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir