”Akman'ın, kuryelik yaptığı ve para aldığı saptandı”

CHP, RTÜK başkanının Deniz Feneri İddianamesi'ndeki olayların Frankfurt Emniyet Müdürlüğünce saptandığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ali Kılıç, "Deniz Feneri İddianamesi'nde kuryelik yaptığı ve para aldığı iddiasını yalanlayan RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın, kuryelik yaptığı ve para aldığının Frankfurt Emniyet Müdürlüğünce saptandığını; Frankfurt Başsavcılığının Akman hakkında cezai takibat başlattığını" bildirdi.

Özyürek ve Kılıç yaptıkları ortak basın açıklamasında, RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın, 3 Mayıs 2008 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, "Deniz Feneri İddianamesi'nde yer alan iddialarla ilgili hakkında açılmış bir soruşturma, kovuşturma ve dava olmadığını söylediğini" belirtti.

Deniz Feneri İddianamesi'nde kuryelik yaptığı ve para aldığı iddiasını yalanlayan Akman'ın, kuryelik yaptığı ve para aldığının Frankfurt Emniyet Müdürlüğü'nün 13 Ağustos 2007 tarihli belgesiyle saptandığını öne süren Özyürek ve Kılıç, ilgili belgede Akman'ın, 20 Mart 2004 tarihinde 50 bin Avro'yu bilinmeyen bir kişiden aldığının, yine aynı belgede Akman'ın, 30 Mart 2004'te kurye olarak 64 bin Avro'yu bilinmeyen bir kişiye ve 29 Temmuz 2003'te 25 bin Avro'yu Zekeriya Karaman'a verdiğinin yer aldığını iddia etti.

Özyürek ve Kılıç, belgede Akman'ın, Karaman'la toplam 500 bin Avro'yu da Türkiye'de bilinmeyen bir kişiye teslim ettiğinin yer aldığını savundu.

Diğer taraftan, Frankfurt Başsavcılığının "7670 JS 241702-07" sayılı dosyada Zahid Akman hakkında cezai takibat başlattığının yer aldığını kaydeden Özyürek ve Kılıç, açıklamada şu hususlara yer verdi:

"İddianamede adı geçen Assplan adlı şirket, OSWG adlı yapı kooperatifine sermaye aktarmış. Abdullah Özer'in başkanı, Zahid Akman'ın kurucu ve yönetici olduğu kooperatif her bir üye adına devletten 4 bin Avro sübvansiyon almış. Yapılan denetimde konut yapımına başlanmadığı anlaşıldığından devlet üyelerden 4 bin Avro sübvansiyonu geri isteyince üyeler savcılığa şikayette bulunmuşlar. Savcılık ise bu şikayetler üzerine hem kooperatifin üyelerinin hem de devletin dolandırıldığını tespit ederek kurucuları, bu meyanda Zahid Akman hakkında cezai takibat başlatmıştır.

Frankfurt  Başsavcılığının, 7670 JS 241702-07 sayılı dosyasında hakkında cezai takibat ve gözaltı kararı verilen Zahid Akman'ın, bu belgeli gerçekler karşısında RTÜK gibi anayasal bir kuruluşun başında kalması kabul edilemez."

Akman'ın, RTÜK'teki görevinden derhal istifa etmesi, etmezse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ettirmesi gerektiği görüşünü savunan Özyürek ve Kılıç, Akman'ı, 9 Eylül 2008 tarihinde Frankfurt'ta devam edecek duruşmaya katılıp hakkındaki iddialara mahkemede yanıt vermeye de davet etti.