AKP, faili meçhul önergelerini reddetti

Kılıçdaroğlu, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına yönelik verdikleri 6 önergenin 6'sını da AKP'nin reddettiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TUNCELİ - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Demokrasilerde bir insanın canına kıyan, onu öldüren, hatta cesedine bile ulaşılamaz noktaya getiren faili meçhulleri aydınlatmak demokratların görevi değil midir? Benim genel başkanlığım döneminde 6 önerge verdik ve şunu söyledik: 'Gel arkadaş sen demokrasiden, özgürlüklerden söz ediyorsun. Gel faili meçhullerin komisyonunu kuralım, faili meçhulleri araştıralım'. 6 önergemizi de AKP reddetti'' dedi.

Kılıçdaroğlu, partisince Tunceli Kışla Caddesi'nde düzenlenen mitingde vatandaşlara seslendi.

''Dersim'in öz evladı, umudumuz, 13 Haziran'ın başbakanı'' sözleriyle anons edilen Kılıçdaroğlu, vatandaşlara derdini anlatacağını, onların da derdini dinleyeceğini belirtti.

Mitinge katılan vatandaşlardan birinde ''Recep Yaz AKP'ye Gönder, Makarna Evine Gelsin'' yazılı pankartı okuyan Kılıçdaroğlu, ''Bunlar gerçekten Tunceli'yi de Tuncelileleri de tanımıyorlar. Buzdolabı, çamaşır makinesi dağıttılar, dediler ki 'biz Tuncelileri kandırdık nasıl olsa. Çantada keklik bunlar. O yaptığın olaylara karşılık Tuncelili sana bir ders verdi. Referandumda da bir ders verdi çünkü Dersim demek özgürlük demektir. Özgür insanların yaşadığı yer demektir'' dedi.

Demokratsan araştır

Darbelere karşı olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, iç hizmet yasasının ilgili maddesini değiştirmeyi teklif ettiklerini; ancak CHP'nin popülist olduğunun söylendiğini belirtti. ''Bu CHP böyle söylüyor ama kanun teklifi bile veremez'' dendiğini ifade eden Kılıçaroğlu, o dönem Kars'ta olduğunu, derhal kanun teklifi hazırlanması, parlamentoya sunulması için Ankara'ya talimat verdiğini anlattı. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''AKP bir şey dedi mi? Hani darbelere karşıydın. 12 Eylül'e karşı olan bir parti 12 Eylül'ün getirdiği yasaların tamamını değiştirir. Halktan, demokrasiden yana yapar. Özgürlüklerden yana tavır koyar, biz de deriz eyvallah. Biz karşı çıkarsak tamam. AKP statükocu bir partidir ve statükonun tanınmasından yanadır. Eğitimden yana, değişimden yana, özgürlükten yana olan parti de Cumhuriyet Halk Partisidir.

AKP'nin maskesini indireceğim. Faili meçhuller... Kim faili meçhul ister. Bizim görüşümüzden olsun olmasın, bir insanın faile meçhul kurban gitmesi doğru mudur? Demokrasilerde bir insanın canına kıyan, onu öldüren, hatta cesedine bile ulaşılamaz noktaya getiren faili meçhulleri aydınlatmak demokratların görevi değil midir. Benim genel başkanlığım döneminde 6 önerge verdik ve şunu söyledik: 'Gel arkadaş sen demokrasiden, özgürlüklerden söz ediyorsun. Gel faili meçhullerin komisyonunu kuralım, faili meçhulleri araştıralım'. 6 önergemizi de AKP reddetti. Siyaset dışı bulmuş. Demokratik değildir, özgürlükçü değildir ve faili meçhullerin araştırılmasından yana değildir.''

Kayıp insanlar konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, İstanbul'da kayıplarla ilgili bir derneği ziyaret ettiğinde çocuğu kaybolan bir annenin kendisine gelip, 'kaybolan çocuğumu istiyorum. Öldüğünü biliyorum ama bana mezarını göstersinler, gidip başında bir Fatiha okuyayım bari' dediğini anlattı. İnsanlık dramının bu noktaya ulaştığını söyleyen Kılıçdaroğlu, bu konuda da önerge verdiklerini, kayıpların araştırılmasıyla ilgili komisyon kurmayı teklif ettiğini, ancak AK Parti'nin bunu reddettiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, 'Faili meçhullere göz yumacaksın, kayıplara göz yumacaksın çıkıp 'biz darbelere karşıyız' diyeceksin. O zaman adam gibi oturursun muhalefet partisiyle, faili meçhulleri de kayıpları da bulursun, failleri de götürüp adalete teslim edersin'' dedi.

Kılıçdaroğlu, yerel yönetimler konusunda yasa çıkarmayı teklif ettiklerini, ancak iktidarın kabul etmediğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir