AKPM'nin kararına tepkiler

AKPM'nin, Türkiye'yi yeniden denetime alma kararına Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi. Bakanlık, "İlişkilerimizi gözden geçireceğiz" açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye'nin 2004 yılında çıktığı denetim sürecine geri dönmesini 45'e karşı 113 oyla kabul edildi.

Türkiye böylece denetimden çıkıp, daha sonra yeniden denetime alınan ilk ülke olmuş oldu.

AKPM kararına Türkiye'den ilk tepkiler:

Dışişleri Bakanlığı:
İlişkilerimizi gözden geçireceğiz

"AKPM Genel Kurulu'nda, izlenmesi gereken yerleşik usullerin dışında siyasi saiklerle alınan bu haksız kararı şiddetle kınıyoruz. Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi olarak çağdaş Avrupa ideallerinin ve değerlerinin savunucusu ülkemizin, AKPM'deki maksatlı çevrelerin ayak oyunuyla denetime alınması, demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden AKPM'ye yakışmamıştır.

Bu durum, Türkiye'yi AKPM ile ilişkilerini gözden geçirmeye mecbur bırakacaktır. AKPM'nin bu haksız, siyasi ve yanlı kararına rağmen Türkiye, demokratik standartlara, insan haklarına ve bu alandaki uluslararası yükümlülüklerine bağlılığından ödün vermeden vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini geliştirme konusundaki kararlığını sürdürecektir."

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik:
Türkiye gerçekliği ile bir ilgisi yok

"Bu Avrupa Konseyi için de AKPM için de tarihi bir hatadırTürkiye gibi büyük bir ülke değerlendirilirken bu derece düşük bir katılım ile bu konunun ele alınması son derece yanlış. Adil olmayan haksız, yanlış bir karar. Alınan karar ile Türkiye gerçekliğinin bir ilgisi yok."

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş:
Türkiye karşıtı kampanyanın bir sonucu

"Bu, maalesef adım adım gelişen ırkçı, faşist, Türk karşıtı, İslam karşıtı, Türkiye karşıtı bir kampanyanın sonucu olarak görülüyor. Tamamıyla siyasi bir karardır. Hiçbir realiteye uymayan bir karardır." dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:
Stratejik bir kavşak noktasına gelinmiştir

"Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerini her yönüyle gözden geçireceği stratejik bir kavşak noktasına gelinmiştir. Türkiye'yi dışlamanın ve haksız yere suçlamanın karşılıksız kalmayacağı ve Avrupa'ya ağır bir faturası olacağı kuşkusuzdur."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın:
Kararı kınıyoruz

"AKPM'nin, Türkiye'ye yönelik siyasi denetim kararı Türkiye düşmanı çevrelerin siyasi operasyonudur. Hakikatle ve hakkaniyetle ilgisi olmayan bu maksatlı kararı kınıyoruz."

AK Parti MKYK Üyesi ve AKPM Üyesi Emine Nur Günay:
Avrupa Konseyi tarih karşısında hesap verecektir

"Çok ön yargılı, peşin hükümlü ve yanlı hazırlanmış bir rapor üzerine kurgulanmış bir sonuç olmuştur. Öncelikle Avrupa bu kararla kendi değerlerine ters düşmüştür. Kurucusu olduğumuz Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi bu kararı alırken 318 parlamenterin ancak yarısı genel kuruldaydı ve 113 oyla kabul edildi. Belirtilen gerekçelerdeki ifadeler en hafif tabirle ön yargılı ifadelerdir. Avrupa'nın ikircikli tavrını bir kez daha gördük. Avrupa Konseyi tarihinde ilk defa bir ülke, denetim sonrası statüden denetime geri çekiliyor ve bu bir kurucu ülke için yapılıyor. Avrupa Konseyi bu gerçekle eninde sonunda yüzleşecek ve tarih karşısında hesap verecektir."

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal:
Çok üzüntü verici bir olay

"Türkiye'yi Avrupa'ya taşıma iddiası ile iş başına gelen iktidar 14 yılın sonunda Türkiye'yi bu konuda ciddi bir umutsuzlukla karşı karşıya bırakmıştır çok üzüntü verici bir olay"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz:
Umuyoruz Türkiye bu süreci en kısa sürede atlatır

"Demokrasinin ve demokratik kurumların sağlıklı bir şekilde işleyişinin maalesef zedelendiği düşüncesinden dolayı böyle bir karar gündeme geldi. Umuyoruz Türkiye bu süreci en kısa sürede atlatır. Darbe girişimi, akabinde yaşanan OHAL ve daha sonra gelen referandum, demokratik tartışmalar, AGİT raporu, Venedik Komisyonu raporu hep birlikte Türkiye'yi maalesef bugün kötü bir kararla yüzleştirdi.

Denetim süreci, Türkiye'nin demokratik karakterini kaybettiği yönünde bir algının sonucu olarak geliyor. Demokrasinin ve demokratik kurumların sağlıklı bir şekilde işleyişinin maalesef zedelendiği düşüncesinden dolayı böyle bir karar gündeme geldi. Umuyoruz Türkiye bu süreci en kısa sürede atlatır. OHAL bir an önce kaldırılır, Türkiye'de tekrar demokrasiye dönüş başlar."

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek:
Türkiye'yi denetleyecek uluslararası bir kurum yoktur

"Devlet egemenliği demek, onun üzerinde başka bir otoritenin, kurumun olmaması demektir. Türkiye'yi denetleyecek uluslararası bir kurum yoktur. Hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Eğer hükümet bu denetimleri açarsa, o hükümetle de mücadele edeceğiz."

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici:
Avrupa ülkemize karşı ön yargılı bakışını bir kere daha ortaya koymuştur

"Avrupa bu kararı ile ülkemize karşı ön yargılı, olumsuz ve kasıtlı bakışını bir kere daha ortaya koymuştur. Türkiye'yi, AB'ye almamak adına her türlü bahane üretilmekte ve bunlar daha sonra alınan kararlarla işleme koyulmaktadır."

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş:
Alınan kararı da bu açıdan haksız ve yanlış buluyoruz

"Avrupa Birliği'nin bize ders vermesine ihtiyacımız yok. Artık kendi varlığını sorgulayan hale gelmiş olan Avrupa Birliği'nin, ülkemizin iç meselelerine taraf olması kesinlikle kabul edilemez. Bu son alınan kararı da bu açıdan haksız ve yanlış buluyoruz."

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar:
Bunların düzeleceğini düşünüyorum

"Bugün Türkiye pek çok Avrupa ülkesinden daha gelişmiş ve modern bir ülke. AB, Türkiye'siz, Türkiye de AB'siz yapamaz. Biz iç içe geçmiş parçalarız. Sadece resmi kayıtlarda bu böyle değil. Burada birçok AB ülkesinin yatırımı var. Bizim de pek çok AB ülkesinde yatırımlarımız var. Ortak turizm ve ticaret anlaşmalarımız var. Ben bir anlık alınan bir karar olduğunu ve bunların düzeleceğini düşünüyorum."

Türkiye yeniden siyasi denetimdeTürkiye yeniden siyasi denetimde