Aktaş, yeni fabrika yatırımıyla raylı sistemde büyecek

Aktaş Holding, raylı sistemler ve savunma sanayisinde büyümek için yeni fabrika kuruyor. Ağır ticari araçlara yönelik hava süspansiyon körüğü üreten şirket, bu alanda da kapasite artırımına gidecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Ağır ticari araçlara yönelik hava süspansiyon körüğü üretimiyle dünya arenasında söz sahibi olan Aktaş Holding, kapasite artışının yanı sıra raylı sistemler ve savunma sanayi gibi farklı sektörlerde de büyüme hedefi doğrultusunda yeni fabrika inşasına başladı. 

Sektörde dünya liderliği hedefleri doğrultusunda özellikle son iki yıldır yönetim organizasyonundan rekabet ve yatırım stratejilerine kadar birçok alanda iyileştirme ve geliştirme yaptıklarını söyleyen Aktaş Holding CEO’su Sami Erol, yapısal alandaki bu gücü yeni bir fabrika yatırımıyla ivmelendirmek istediklerini belirtti. Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 20 bin metrekare kapalı alana sahip yatırımlarının startını şubat ayında verdiklerini kaydeden Erol, “Yaklaşık 30 milyon TL’lik bir yatırım öngörüyoruz. Yılın üçüncü çeyreğinde yatırımımızı tamamlayıp Türkiye lokasyonu için birbirinden bağımsız binalarımızla tam anlamıyla entegre bir yapıya kavuşacağız. Böylece Türkiye’de 30-35 bin metrekare kapalı alana ulaşırken, dünya genelinde üretim, satış ve dağıtım olarak toplamda 50 bin metrekarenin üzerine çıkacağız. Yıllık global üretim hacmimiz de 2,5 milyon adetten 3 milyon adede yükselecek” dedi. 

Raylı sistemlere yönelik dünya devleri ile temas halinde 

Mercedes, MAN, Temsa, Otokar, Karsan’a körük ürettiklerini ve bugün gelinen noktada bin 250 farklı referans grupları olduğunu belirten Erol, yeni fabrika ile kapasite artışının yanı sıra yeni ürünler de hedeflediklerini vurguladı. Ağır vasıta gruplarının tedarikçisiyken yakın zamanda raylı sistemlerde de önemli bir tedarikçi konumuna gelmeyi istediklerine dikkati çeken Erol, “Raylı sistemlere yönelik üretim yapıyoruz ancak önümüzdeki süreçte daha fazla firmayla çalışacağız. Şu an dünya devleriyle belli işbirlikler proje bazında devam ediyor. Hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki yatırımlarda tren süspansiyon sistemlerinin de üretimini yapacağız. Ayrıca teknik süspansiyon sistemleri dediğimiz elektrik kontrollü tam otomatik süspansiyon sistemlerini devreye alıyoruz. Yeni fabrikamızda bunlar seri üretime geçmiş olacak” ifadelerini kullandı. Erol, diğer yandan savunma sanayi ile ilgili ana tedarikçilere yüksek know how gerektiren prestij ürünler üretmeye devam ettiklerine değindi. 

Aktaş Holding olarak ağır vasıta grubunun yanı sıra raylı sistemler ve savunma sanayiinde de büyümeyi hedeflediklerinin altını çizen Erol, “Agrasif büyüme fırsatları öngördüğümüz için yeni alanlarda da büyümek istiyoruz. Bunların içinde çalışmasını yaptığımız birçok konu, proje, stratejik açılım var” diye konuştu. 

“OEM’lerdeki büyümeyi %100 seviyesinde görüyoruz” 

Aftermarkette büyümeye devam edecek olan Aktaş Holding’in OEM’deki büyümesini ise yüzde 100’ler seviyesinde öngördüklerini söyleyen Erol, “Şu an çok önemli üç adet OEM ile işbirliği aşamasındayız. Önümüzdeki aylarda bu gerçekleştiğinde doğrudan yeni bir ürün devreye almış olacağız. Süspansiyon sistemleri üretiminde OEM’de yüzde 30’lar seviyesini hedefliyoruz. Yüzde 70 aftermarket olacak. İlerleyen zamanda cironun üzerine en az yüzde 35-40 ilave cironun yeni süspansiyon alanlarından gelmesini istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Çin ve Bulgaristan'da da üretim tesisi var 

bu yıl yüzde 35-40 büyüme hedefliyor 2014 yılında 2013’e oranla yüzde 12-15 seviyesinde büyüme ile 110 milyon dolar ciro yaptıklarının bilgisini veren Erol, 2015 yılı büyüme öngörülerinin yüzde 35-40 civarında olduğunu aktardı. Toplam 550 çalışanla faaliyet gösterdiklerini belirten Erol, Bursa’nın yanı sıra Çin ve Bulgaristan’da üretim tesisleri, Amerika ve Almanya’da satışdağıtım depoları ile Brezilya’da satış şirketleri bulunduğunu anımsattı. Erol; Airtech, Aircomfort ve Aktaş markalarıyla toplam üretimin yüzde 75-80’ini doğrudan 90’dan fazla ülkeye ihraç ettiklerini vurguladı.

Ar-Ge merkezi kurmak için hazırlıklara başladı 

TAYSAD tarafından bu yıl da Türkiye’de en fazla patent ve faydalı model alan firma olarak birincilik ödülüne layık görüldüklerini ifade eden Erol, her yıl en az 10 adet patent başvurusu yaptıklarını ve bugün gelinen noktada yaklaşık 90 adet patentleri bulunduğunu belirtti. Aktaş Holding olarak her yıl cironun yüzde 3-4’ünü Ar-Ge faaliyetlerine aktardıklarını söyleyen Erol, şunları kaydetti: “Ar-Ge merkezi kurmak istiyoruz. Yeni fabrikamız ile fiziki şartları sağlamış olacağız. En geç yılın dördüncü çeyreğinde faaliyete geçirmeyi hedefl iyoruz. Şu anda da çok kuvvetli bir Ar-Ge ekibimiz ve Ar-Ge süreçlerimiz var. Amacımız yeni iş ve ürün grupları için daha fazla Ar-Ge yapabilmek. Cirodan Ar-Ge’ye ayırdığımız payı da yüzde 3-4’lerden yüzde 4-5’lere çıkarmak istiyoruz. Katma değerli ürünler amaçlıyoruz. Diğer yandan uzun vadeli hedefl erimiz arasında halka arz da bulunuyor.”