Akuvatur’un balıkları Yunanistan’ı pas geçti, rotayı İngiltere’ye çevirdi
Markalı balık üreticisi Akuvatur, ihracat pazarı Yunanistan’daki krizle yaşadığı kaybı İngiltere’de telafi edecek. Firma, İngiltere’deki dev zincir mağazalarla el sıkışmak üzere.
Arzu ALP
İZMİR - Çipura, levrek yavru balık ve porsiyonluk Akdeniz balıkları üretimi yapan Akuvatur, Yunanistan'da kapanan ihracat kapılarını İngiltere ve ABD'de açmaya hazırlanıyor. Yurtdışındaki en büyük pazarı olan Yunanistan'a ihracatı yarı yarıya düşünce bu ülkede Yunanlı ortağıyla kurduğu şirketini kapatmak zorunda kalan Akuvatur, şimdi İngiltere'de zincir mağazalara Akdeniz balıklarını satmaya hazırlanıyor. Firma, ABD pazarına girmek için de çalışmalarını hızlandırdı.
Markalı balık ihraç ediyor
Akuvatur Su Ürünleri Ticaret ve Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tuncer, ihracatlarının Yunanistan ağırlıklı olduğunu ancak bu ülkenin 2 yıldır yaşadığı sıkıntıların ihracatta sorun yarattığını söyledi. Bu sıkıntıyı iç piyasaya yönelerek bir miktar çözdüklerini fakat yurtdışında yeni kapıları zorlamaya başladıklarını belirten Tuncer, şu anda İngiltere ile çok iyi bir noktaya geldiklerini vurguladı. İngiltere'de zincir mağazalara hizmet veren bir firmayla çalışmalara başlamak üzere olduklarını anlatan Tuncer, bu yılın Akuvatur'un diğer ülkelere de ihracat başlattığı bir yıl olacağını söyledi.
Hedef pazarlar arasında yer alan ABD'ye yönelik de çalışmalar yaptıklarını belirten Tuncer, "Yunanistan'daki krizle birlikte bu ülkeye olan ihracatımız yarı yarıya azaldı. Talep azalınca Yunanlı
bir ortakla 2009 mayıs ayında kurduğumuz şirketi geçtiğimiz aralık ayında kapattık. Değer olarak Akdeniz balıkları konsepti olarak yüzde 35 düzeyinde olan ihracatımız şu anda yüzde 10-15'e düştü" dedi. Tuncer, İngiltere'ye ihracatın markalı ve Akdeniz balıkları konsepti şeklinde olacağını bildirdi. Tuncer, bütün balıklarını sunarken markaladıklarını, küpeli olarak sattıklarını belirtti. Metro, Real, Kipa, az miktar Carrefour ve Özdilek'te satışların devam ettiğini hatırlatan Tuncer, toptancı piyasasına da satış yaptıklarını bildirdi.
Lezzette doğal balıkla yarıştıklarını belirten Tuncer, "Balıkların doğada ne yediklerini çok iyi biliyoruz ve ona çok yakın yemlerle besliyoruz. Yıllık bin tona yakın üretimimiz var" dedi. Her yıl yeni yatırımlar yaptıklarını belirten Tuncer, bu yıl da Milas'ta kuluçkahane tesisinin kapasite
artışı için 2 milyon TL yatırım planladıklarını açıkladı. Tuncer, Ar-Ge çalışmalarının ağırlıklı olarak anaç tesislerinde olduğunu, yakın zamanda ıslah çalışmalarına başlayacaklarını dile getirdi.
Tam entegre bir firma olduklarını, bünyelerinde 200 kişinin çalıştığını belirten Tuncer, geçen yıl 18 milyon TL olan cirolarını bu yıl 30 milyon TL'nin üzerine çıkarmayı ve İzmir'in ilk 100 kuruluşu arasına girmeyi hedeflediklerini söyledi.
İkinci büyük üretici oldu
Adana ve Milas'ta kuluçkahane, İzmir Karaburun'da kafes ve paketleme tesisleri, Torbalı'da yem fabrikası, Şakran'da da anaç tesisi ile faaliyet gösterdiklerini söyleyen Tuncer, "Merkez ofisimiz İzmir'de. Çipura ve levrek besicilerinin tedarikçisi konumundayız. Türkiye'de kapasite olarak
ikinci büyük üreticiyiz. Çipura ve levrek üretimini endüstriyel yapmadığımız için bütün yavrularımızı müşterilerimize servis ediyoruz. İkinci faaliyet alanımız da yeni türlerin üretimi" bilgilerini verdi.
Hem Tarım Bakanlığı hem AB'nin su ürünleri üretiminde kalite standartlarını çok üst noktada kontrol ve takip ettiği için kültür balığının tüketilebilecek en organik yiyeceklerden birisi olduğunu vurgulayan Tuncer, Akuvatur balıklarının ayrıca yemden kaynaklanan bir doğal lezzeti olduğunu ifade etti. Büyüme hedefini çok agresif sürdürmeyeceklerini belirten Tuncer, "Piyasanın ihtiyaçlarına göre stratejilerimizi çiziyoruz. Kaliteden asla taviz vermiyoruz. İngiltere'deki süpermarket zincirleri dahil marka olmaya çalışıyoruz. Marka olma yolunda iyi bir yoldayız" dedi.