Aleviler Okmeydanı olaylarını protesto etti

Alevi derneklerinin çağrısıyla Ankara ve İstanbul'da toplanan gruplar, Okmeydanı’ndaki olaylarda Uğur Kurt'un cemevinde cenaze hazırlıkları sırasında öldürülmesini protesto etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İstanbul Okmeydanı’ndaki olaylarda 2 kişinin hayatını kaybetmesi İstanbul ve Başkent Ankara’da protesto edildi. 

Bazı milletvekilleri ve sanatçıların da aralarında bulunduğu bir kalabalık, Alevi derneklerinin çağrısıyla Kızılay Meydanı’nda toplandı. Grup adına yapılan açıklamada, Okmeydanı’ndaki olaylarda Uğur Kurt'un cemevinde, cenaze hazırlıkları sırasında öldürülmesinin bilinçli ve kabul edilemez olduğu vurgulandı. 

Halkı devlet terörüne karşı olmaya davet ettiler

Alevi düşmanlığı ve nefretin inanç merkezi olan cemevlerine kadar uzandığı belirtilirken, bu adaletsizliğe, vicdansızlığa ‘Yeter artık’ diyen Alevi kurumlarının, Türkiye’de demokrasi ve barış, eşit yurttaşlık isteyen, toplumun vicdanlarına seslendiği de aktarıldı. Açıklamada, “Birlikte olmaya, sesimize ses katmaya ve devlet terörüne karşı olmaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı. 
Alevilerin ülkenin barış ve huzurunun teminatı olduğu da aktarılan açıklamada, kardeşçe barış içinde bir arada yaşama koşullarının geliştirilmesini isteyen Alevilerin, eşit yurttaşlık ve adalet istediklerinin altı çizildi. 

Açıklamanın ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Şişli'de de protesto gösterileri yapıldı

İstanbul'da da protesto gösterileri düzenlendi. Alevi kurumlarınca, Okmeydanı'nda meydana gelen olayları protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenleyen grup Şişli Meydanı'nda bir araya geldi. 

Dernek ve vakıfların flamaları ile olaylarda hayatını kaybedenlerin anısına siyah flamalar taşıyan vatandaşlar, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. 

"Aleviyiz, haklıyız, kazanacağız", "Cemevleri ibadethanemiz, Pir Sultan sözümüz, Kerbela yolumuz" yazılı döviz ve pankartlar taşıyan grup, Pangaltı'ya yürüdü. 

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, yürüyüşü düzenleyen sivil toplum kuruluşları adına okuduğu basın bildirisine, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybedenleri anarak başladı. 

"Ötekileştirme, yalnızlaştırma ve ayrımcı politikalara karşıyız"

Demokrasi, barış ve eşit yurttaşlık isteyen toplumun vicdanına seslendiklerini belirten Demir, "Birlikte olmaya, sesimize ses katmaya davet ediyoruz. Gençlerin öldürülmesine, inanç ve ifade özgürlüğüne müdahaleye, baskılara 'yeter artık' demek için bir araya geldik" ifadesini kullandı. 

Demir, ötekileştirme, yalnızlaştırma ve ayrımcı politikalara karşı olduklarını dile getirdi. 

Uğur Kurt'un cemevi bahçesinde vurulduğunu aktaran Demir, "Katledilen canlarımızın failleri bulunmalı ve yargı önüne çıkarılmalıdır" dedi. 

Demir, Alevilerin, ülkenin barışı ve huzuru için var olduğunu vurgulayarak, "Aleviler, eşit yurttaşlık istemektedir. Aleviler, ortak vatanda kardeşçe, barış içinde bir arada yaşama koşullarının geliştirilmesini istemektedir" diye konuştu. 

Şişli Meydanı'na ve Pangaltı'ya çıkan yollar araç trafiğine kapatıldı  

Açıklamanın ardından çeşitli sloganlar atarak tekrar Şişli Meydanı'na yürüyen grup, daha sonra dağıldı.  

Yürüyüş nedeniyle Şişli Meydanı'na ve Pangaltı'ya çıkan yollar güvenlik önlemleri kapsamında araç trafiğine kapatıldı.  

Yürüyüşe, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Özgür Demokratik Alevi Derneği, Gazi Cem Vakfı ve bunlara bağlı çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcisi ve üyesi katıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir