Algida üretimini iki katına çıkaracak

Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Seçkin, Türkiye'de 0,3 litre olan yıllık kişi başı dondurma tüketiminin, bugün 2,8 litrelere ulaştığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Seçkin, 1990'lı yıllarda Türkiye'de 0,3 litre olan yıllık kişibaşı dondurma tüketiminin, bugün 2,8 litrelere ulaştığını, ancak hedeflerinin 5 yılda bu tüketimi iki katına çıkarmak olduğunu bildirdi.

Algida'nın Türkiye'de 20. yılı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında Seçkin, ilk dondurmanın 3 bin yıl önce Çinliler tarafından üretildiğini, buzlu içeceklerin ise Asya'da binlerce yıldır kullanıldığının bilindiğini anlattı.

Seçkin, 17. yüzyılda Anadolu'da dondurmanın keçi sütü, şeker ve sahlepten yapıldığını dile getirerek, modern dondurmacılığın temellerinin 1851'de J. Fussel'in ABD'de kurduğu ticari dondurma tesisiyle atıldığını söyledi.

Tüm dünyada 5 milyar euronun üzerinde ciroya sahip Unilever dondurma operasyonunun, bugün dünyanın 115 ülkesinde milyonlarca kişiye ulaştığını ifade eden seçkin, Unilever'in bugün tüm dünyada sattığı dondurma miktarının 2,3 milyar litre olduğunu bildirdi.

Seçkin, Algida'nın 1990 yılında Çorlu Fabrikası'nı açarak Türkiye pazarına girdiğini anımsatarak, kurulduğu yıl 10 milyon litre üretim kapasitesine sahip fabrikanın bugün yılda 200 milyon litre kapasitesi, hijyen ve kalite standartlarına sahip pek çok ödülle Avrupa'nın 2., dünyanın ise 6. büyük fabrikası konumunda olduğunu kaydetti.

Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamanın yanı sıra, Türkiye'de 3 bin 200 kişiye istihdam sağladıklarını belirten Seçkin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün Türkiye'de her yaştan, her gelir düzeyinden, her coğrafyadan insanımıza, profesyonel dağıtım ağımız, soğuk zincire verdiğimiz önem ve 200 binden fazla kabinimizle ulaşıyoruz. Tüm bu birikim elbette bize önemli sorumluluklar da veriyor. Bu anlamda sektörü büyütmek, başta gelen sorumluluklarımızdan...

Bu anlayışla 1990'dan bu yana dondurma sektörüne 400 milyon euroluk altyapı yatırımı yaptık. 1990'lı yıllarda Türkiye'de 0,3 litre olan yıllık kişi başı dondurma tüketimi, bugün 2,8 litrelere ulaştı bizim hedefimiz 5 yılda bu tüketimi iki katına çıkartmak. Hala ABD'nin beşte biri oranında dondurma tüketiyoruz."

"Türkiye Algida ile Unilever'in 2. büyük dondurma operasyonu"

Dondurmalarının her gün tüm dünyada 100 milyon kişinin yüzünde bir gülümse yarattığını dile getiren Seçkin, Türkiye'nin Algida ile Unilever'in 2. büyük dondurma operasyonu olduğunu belirtti.

Seçkin, "Algida bugün, Türkiye'nin en zengin dondurma portföyüyle pazarın açık ara lideri konumunda" dedi.

2009 yılının herkes için çok "öğretici" bir yıl olduğuna işaret eden Seçkin, bu dönemde tüketici tercihlerinde özellikle satın alma fiyatlarının öne çıktığını vurguladı.

Seçkin, dünyada yaşanan global ekonomik krizin bütün şirketlere iş yapma biçimlerini yeniden gözden geçirmelerini sağladığını söyledi.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Seçkin, Türkiye'de light dondurmanın tercih edilen bir dondurma olmadığını ve bu dondurmaya talebin hemen hemen yok denilecek kadar az olduğunu söyledi.

Ocak-Mayıs döneminde yüzde 29 büyüme

Algida Pazarlama Direktörü Özgür Kölükfakı ise pazarın 2009 sonunda 800 milyon euro değerine ulaştığını belirterek, krize karşın yılı iyi sonuçlarla tamamladıklarını, pazar paylarının yüzde 72 seviyesinde olduğunu, 2010 Ocak-Mayıs döneminde de pazarın yüzde 29 oranında büyüme kaydettiğini dile getirdi.

Dondurma kültürünü yaymak için 20 yılda 300 milyon euroluk iletişim yatırımı yaptıklarını da anlatan Kölükfakı, 20 yılda 800 yeni ürün, 250 reklam filmi ve sayısız kampanyayla tüketicilerinin yanında yer aldıklarını ifade etti.

Kölükfakı, "Tüm markalarımızla bu yılı 20. yıl coşkusuyla kutlayacak, Türkiye'nin dondurmacısı olmanın getirdiği sorumluluğu bir kez daha yerine getireceğiz. 2010 yılında tüketicilerimize 16 adet yeni ürün sunduk, 20. yıl coşkusunu kampanyalarımız ve etkinliklerimizle tüm Türkiye'ye yaymaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir