Alkim, dünya liderliğine oynuyor

Türkiye'de dünyanın en büyükleri arasına giren şirketler var artık. Bu dizide, global sıralamalara giren 'gizli şampiyon' şirketlerin bir kısmının, şampiyonluğa giden mücadelelerini okuyacaksınız.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Sodyum sülfat, kağıtta, kumaşta, camda, en çok da deterjan üretiminde kullanılıyor. Alkim Kimya, sodyum sülfatı dünyada en yüksek kalitede üreten şirketlerden biri.
Ama tek farkı 'kalite' değil. 330 bin ton yıllık üretim kapasitesiyle Türkiye'de lider, Avrupa'da 2'nci, dünyada 5'inci sırada ve sektörün global oyuncusu. İç pazarda Procter & Gamble, Lever, Henkel, Hayat ve Başer Kimya gibi tüm önemli üreticilerin ihtiyacını karşılıyor.
Procter & Gamble ve Lever'in Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Suriye, Lübnan, Mısır, Cezayir, Tunus ve İsrail fabrikalarının tedarikçisi.
Alkim sodyum sülfat işinde çok hızlı büyüyor. Yeni bir yatırımla kapasitesini 480 bin tona çıkaracak tesisi Ankara'da kuruyor. 2011'de faaliyete geçirecek. Kriz ortamında karlılığını devam ettiren nadir şirketlerden biri, tarihinde 'zarar' diye bir kavram yok. Cirosunun yüzde 15'i ihracattan geliyor. 2008'de 250 bin ton standart, 18 bin ton hafif sodyum sülfat, 12 bin ton rafine tuz üreten şirket, 2008'de toplamda 65 milyon lira ciroya ulaştı, 15 milyon lira net kar etti. 2007'ye göre yüzde 14 kar artışı sağlayan şirket, rakamları henüz açıklanmamakla birlikte 2009'da da ciro ve kar artışı bekliyor.
Yazı dizisinin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde
Bu konularda ilginizi çekebilir