Alkol zammından kasaya 800 milyon lira girecek

Şimşek, alkole yapılan ÖTV zammından 800 milyon TL’lik gelir beklendiği açıkladı. Alkol dışında herhangi bir üründe vergi ayarlaması olmayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alkole yapılan ÖTV zammından 800 milyon TL’lik gelir beklendiği açıkladı.

Şimşek, "Ben yeni yıla zamlı girmeyeceğimizi söylemiştim. Bu ifadeyi alkole zammı yeni yıldan önce yapılmasını planladığımız için kullanmıştım. Alkole yapılan zam dışında herhangi bir üründe vergi ayarlaması söz konusu değildir" dedi.

Şimşek, 10 numaralı yağ ile ilgili ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek, bir yönetmelik veya tebliğ üzerinde çalışma yapıldığını vurguladı. Bakan Şimşek, bu çalışmayla, ithalatı sınırlandırmayı amaçladıklarının altını çizdi.

 

Tüketici fiyatlarına yansıyacak

Bu arada Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Başkanı Galip Yorgancıoğlu, rakı, votka, cin, likör gibi yüksek alkollü içkilerde litre başına yüzde 30 ÖTV artışı getiren uygulamayı, tüketici fiyatlarına yansıtmak zorunda olduklarını belirtti.

Yılın ilk 3 çeyreğinde alkollü içkilerden sağlanan vergi tahsilatının, 2 milyar 133 milyon olması beklenirken, bunun 2 milyar 150 milyon lira olarak gerçekleştiğini ve bu nedenle sektörde, vergi artışına gerek olmadığı umudu bulunduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ancak, sektörümüz bu zamlarla 2011 bütçesi için önemli bir gelir artış sorumluluğu üstlenmek durumunda kaldı. Oysa sektörümüz gerçekten çok küçük marjlarla çalışıyor ve bu durumda rakı, votka, cin, likör gibi yüksek alkollü içkilerde litre başına yüzde 30 ÖTV artışı getiren bu zammı ister istemez tüketici fiyatlarına yansıtmak zorundayız.

Buna karşılık Türkiye'ye yasa dışı yollardan kaçak içki ithal eden, kayıt dışı iş yapan, ya da merdiven altında tüketicinin canı pahasına sahte içki üretenlere gün doğduğu muhakkak. Çünkü bu son zamlardan sonra bir şişe yüksek alkollü içkiden elde edilecek haksız kazanç da otomatik olarak yüzde 30 oranında artacak. Bu kişiler, üretim ya da ithalat olsun, yasa dışı yollardan sağladıkları içkiler için zaten en az o ürünün vergisi kadar haksız kazanç sağlıyorlardı. Kaçak ithal edilen ve menşei ve içeriği belirsiz içkiler yüzünden geçen yaz turistler ölmüş ve ülkemizin yurt dışındaki imajı büyük zarar görmüştü."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir