Alkollü içecek pazarı yüzde 10 daraldı
Mey İçki CEO’su Yorgancıoğlu, pazardaki daralmanın yaz aylarında durmasını beklediklerini söyledi.
İSTANBUL - Mey İçki Üst Yöneticisi (CEO) Galip Yorgancıoğlu, şu anda alkollü içecekler pazarında yüzde 10'a yakın daralma olduğunu, bu daralmanın ikinci yarıda, yaz ayları ile birlikte, durmasını beklediklerini bildirdi.
Yorgancıoğlu, yaptığı açıklamada, dünyada alkol endüstrisindeki en son trendleri inceleyen The Global Drinks Market'ın yayın organı Impact Databank'ın verilerine göre distile (damıtılmış) alkollü içeceklerde 2010 sonu itibariyle Yeni Rakı'nın önceki yıla göre 10 sıra atlayarak dünyanın 16. büyük markası olduğunu, Mey İçki'yi satın alan Diageo'ya ait 5 markanın da ilk 15'te yer aldığını söyledi.
Yeni Rakı'nın hedefi Hindistan
Yorgancıoğlu, 67 yıllık Yeni Rakı markasını 50 ülkeye ihraç ettiklerinini, geçen yaz yer aldıkları Ege'deki Yunan adalarında "çok güzel tepkiler" aldıklarını, 2010'da girdikleri Çin'de Yeni Rakı'nın bir "gece hayatı içkisi" olarak tüketildiğini, Almanya'da ise Yeni Rakı içicilerinin sadece yüzde 65'inin Türk olduğunu belirterek, "Yeni Rakı'nın Avrupa ve dünyada daha çok büyüyeceğini düşünüyorum. Yeni pazarlar olacak. Çok önem verdiğimiz Rusya pazarına gireceğiz. Çin pazarındaki başarı bizi şaşırttı ve cesaretlendirdi. Bu pazarda yakaladığımız başarıyı Rusya'da da yakalamak istiyoruz. Alkollü içkiler tüketimi önemli miktarda olan Hindistan ise üzerinde durduğumuz yeni bir pazar" şeklinde konuştu.
TAPDK düzenleyici kurum olmalı
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) tütün mamulleri ve alkollü içkiler yönetmeliğine ilişkin, yürütmeyi durdurma ile ilgili davalar açıldığını kaydeden Yorgancıoğlu, "TAPDK bizim için çok önemli. Bizim regülatörümüz. Kendilerine çok büyük yük düşüyor. TAPDK'ın rolünü, sektörü kısıtlamadan ziyade, bütün dünyada olduğu gibi sektörü regüle edici olarak görmek istiyoruz. Kendileriyle zaten çok iyi ilişkiler içindeyiz. Sektör yeni özelleştiği için birçok taş daha yerine oturmadı. Bunların da belli bir süreç içinde yerine oturacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Yorgancıoğlu, sektörde özelleştirmenin 7 yıl önce olduğunu, sektöre başka, yeni oyuncular, markalar geleceğini düşündüğünü ifade ederek, bu yıl için yeni bir vergi artışı beklemediğini de kaydetti.