Almanya ve Fransa stop etti, Avrupa resesyona demir attı

Fransa, 2013’ün ilk çeyreğinde yüzde 0.4 daraldı. Almanya ise yüzde 0.2 küçüldü. Euro Bölgesi’nde GSYH üst üste altıncı çeyrekte büyümedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 
Okan UMRUK

İSTANBUL - Euro Bölgesi’nin en büyük ikinci ekonomisi Fransa, 2013 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0.4 daraldı. Ülke gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.2 daraldı. Fransa geçen yılın son çeyreğinde de yüzde 0.2 daralmıştı. Ülke böylece son dört yılda üçüncü kez resesyona yuvarlanmış oldu. Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Almanya’dan da olumsuz sinyaller geldi. Almanya 2013 yılının birinci çeyreğinde çeyreklik bazda sadece yüzde 0.1 büyüdü. İlk çeyrekte yıllık bazda ise yüzde 0.2 küçüldü. Ayrıca ülkenin 2012 son çeyreğindeki yüzde 0.6 daralması yüzde 0.7’ye revize edildi. Almanya ve Fransa’nın etkisiyle Euro Bölgesi’nde daralma bu yılın birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.2 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde GSYH birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 1 ile yine beklentilerin üzerinde daraldı. Son GSYH verisi, 1995 yılından bu yana, üst üste altıncı çeyreklik dönemde büyüme kaydetmeyen ekonomik blokun, tarihinin en uzun resesyonunda olduğunu ortaya koydu.

Reuters tahmini yüzde 0.9’du

Reuters anketine göre analistler Euro Bölgesi’nde GSYH’nin çeyreklik bazda yüzde 0.1, yıllık bazda yüzde 0.9 küçülmesini bekliyorlardı. Euro Bölgesi’nde GSYH geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 0.6’lık daralma kaydetmişti.
Euro Bölgesi, Almanya ve Fransa büyüme verilerinin beklentilerden kötü gelmesinin Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasında daha fazla gevşemeye gidebileceği beklentisini canlı tutmasıyla ortak para birimi euro, 1.2934 seviyelerinden dolar karşısında son 6 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Euro 1.2854’e kadar gerileyerek nisan başından beri en düşük seviyeyi gördü. Euronun dolar karşısında yılbaşından beri değer kaybı yüzde 2’ye ulaştı.
Fransız ekonomisi rekor işsizlik ile iş ve tüketici güveninin zayıflamasından olumsuz etkilenirken, Almanya’da kötü gelen GSYH verisi özellikle kötü giden hava koşullarına bağlandı. Almanya İstatistik Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Aşırı kötü kış koşulları bu zayıf büyümede rol oynadı” ifadelerine yer verildi. Önceki gün Fransa Maliye Bakanı
Pierre Moscovici Amerikan CNBC yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada katı tasarruf önlemlerini reddettiğini açıklamıştı. Diğer yandan Almanya ise Euro Bölgesi’ndeki komşularını bütçe açıklarını AB limitleri içinde tutmak için mali disiplini gevşetmemeleri ve reformlara devam etmeleri yönünde uyardı.

Fransa Maliye Bakanı eleştirilerin hedefi

[PAGE]

Fransa Maliye Bakanı eleştirilerin hedefi

Olumsuz Fransa verilerinin özellikle Maliye Bakanı Moscovici’nin üzerinde baskıyı artırabileceği ve Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın kabineyi değiştirebileceği belirtiliyor. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius önceki gün Maliye bakanı Moskovici’yi eleştirmiş, bakanın bir “patrona” ihtiyacı olduğunu ima etmişti. Kamuoyu araştırmalarında popülaritesi hızla düşen Hollande da ekonomiyi canlandırma baskısı altında. Ülkedeki sosyalist hükümet yapısal ve iş gücü reformlarını sürdürmekte yavaş kalmakla eleştiriliyor. Euro Bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem geçtiğimiz hafta sonu Fransa’yı reform programına bağlı kalıp, hızlandırması yönünde uyarmıştı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da önceki gün Fransa’nın yapısal reformlar için güvenilir bir program sunması gerektiğini söylemişti. Avrupa’nın en büyük iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa’nın büyüme performansları arasındaki farkı bu yılın ilk çeyreğinde daralmış görülse de, Avrupalı diplomatlar ve yetkililer Fransa’nın  Almanya’nın gerisinde kalmaya devam etmesinden endişe ediyor. Bu durumun da geleneksel olarak Avrupa projesinin tutarlılığını tehdit edebileceği belirtiliyor.

‘Hollande durumun ciddiyetini kabul etti’

Fransa’da sosyalist hükümet ilk defa ekonomik durumun ciddi boyutlara ulaştığını dün itiraf etti. Hükümet Sözcüsü Najat Vallaud- Belkacem, bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa’da ekonomik durumun ciddi olduğunu kabul ediyor” ifadesini kullandı. Vallaud-Belkacem, bununla birlikte ekonomik gerilemenin 2008- 2009 yıllarındaki dönemden daha az kritik olduğu saptamasında bulundu.

Ekonomik durumun ciddiyetini küçümsemenin hiç kimseye faydası olmayacağını kaydeden hükümet sözcüsü, ekonomik büyümeyle ilgili sorunun sadece Fransa’da değil bütün Avrupa’da yaşandığını söyledi. Fransa geçen yıl ekonomik büyüme sağlayamazken işsizlik oranı yüzde 10.6’ya çıkmıştı.