Altın, 2 bin 400 dolara çıkacak

'Emtia Gurusu' olarak tanınan Rogers, altının en az 2 bin 400 dolara hatta daha yükseleceğini belirterek, gümüşe de yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyada "Emtia Gurusu" olarak tanınan yatırım ve finans uzmanı Jim Rogers, "(Altın) En az 2.400 dolara, hatta daha fazla yükseğe çıkacak. Altın da gümüş de yükselecek" dedi.

Rogers, Garanti Masters Özel Bankacılık ve BBVA International Private Banking tarafından Salt Galata'da düzenlenen "Mevcut Piyasa Koşullarında Nasıl Para Kazanılır?" başlıklı konferansta konuşma yaptı.

Jim Rogers, altının ons fiyatının 10 yıl içinde 2.400 dolara çıkacağını tahmininde bulunarak, şunları söyledi:

"Altının 1980'deki seviyesine bakıldığında, bugün 2.400 dolar olması gerek. En az 2.400 dolara, hatta daha fazla yükseğe çıkacak. Altın da gümüş de yükselecek. Gümüş daha ucuz, altın en yüksek düzeyinden yüzde 15 daha düşük. Şu anda ne altın ne gümüş almıyorum çünkü nasıl devam edeceğine bakıyorum. Almak zorunda olsam, altın yerine gümüş alırım, ama gümüşü satmayın. düşünemeyeceğimiz seviyelere çıkacak, çok yükselecek. Gidin, biraz gümüş alarak işe başlayan."

En heyecan verici ülke; Myanmar

Çiftçilik alanında büyük boşluk olduğunu belirten Rogers, finans sektörünün, içinde bulunulacak doğru bir sektör olmadığını kaydetti.
Rogers, Myanmar'ı "En heyecan verici ülke" olarak tanımlarken, "Bütün paramı Myanmar'a koyabilecek durumda olsam, şimdi yatırırdım. Çok kadar büyük doğal kaynakları var. Çin'in 35 yıl önceki durumu gibi" dedi.

"Yeni bir kariyer arıyorsanız, tarım sektörüne girin"

Hisse senetlerinin, ABD ve Batı'da dalgalanan işlem hacimleri olduğuna işaret eden Rogers, şöyle devam etti:

"Bu, devam edecek. İnişli-çıkışlı gelişmeler devam edecek. İkincil bir piyasa ortaya çıkacak. Doğal kaynaklar, hammadde ve emtia pazarı... İnsanların çoğu emtiaya yatırım yapmaz, ama şimdi yükselişte olan piyasa bu. İnsanların fazla bilmediği, 70 bin ortak fon olduğu bir pazar. Artık emtiaya yatırım yapma zamanı. Dokunulmamış bir pazar bu. 1980'li, 1990'lı yıllarda çok az yatırım yapıldı emtia pazarlarına, yükselişte değildi.
Maden kaynakları sona eriyor. Güney Afrika, altın kıtası diye bilinirdi, 10-20 yıl sonra Güney Afrika altın ihracatçısı olmayacak, çünkü bitiyor. Tarım envanterleri azalıyor. Tarım ürünlerinin fiyatları artacak. Gıda ürünlerini artık herhangi bir fiyata alamayacağız. Tarım sektöründeki fiyatlar çok artacak. Lamborghini'lere binen borsacılar değil, çiftçiler olacak. Yeni bir kariyer arıyorsanız, tarım sektörüne girin. Para orada.
Bütün emtialarda kıtlık başlayacak ve bu kıtlıklardan herkes payını alacak. Kıtlıklar nedeniyle, emtiadan elde edeceğiniz gelir, çok para edebilir. Benim yatırımlarımın çoğu emtiada. Kızlarımın hisse senedi, yok emtiası var. Emtia, 10-15 yıl içinde yükselmeye devam edecek."

"Türkiye'yi şu an sadece izliyorum"

Jim Rogers, pek çok ülkede ve Türkiye'de yatırımı olmadığını belirterek, "Yatırımlarım emtia ve para üzerine. Hisse senedim yok. Ancak Türkiye'ye baktığımızda, şu an ticaret dengenizde sorun var. Ciddi bir açık var, hakikaten ciddi. Bu, sıklıkla soruna neden olur. Ya para birimiyle ilgili, ya da borsayla ilgili sorun çıkar böyle bir cari açığın sonucunda. Bu çözülürse tekrar Türkiye'de yatırım yapmak isterim. Daha önce yaptım. Şu an sadece izliyorum" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir