Altın fiyatlarının yükselmesi için sebep yok

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçtiğimiz hafta ilk günden satış yiyen altın sonrasında piyasaların tatil olmasına ve derinliksiz olmasına rağmen tüm kaybını telafi etme şansını yakalayarak haftayı başladığı seviye olan 1196 dolar/ons’tan nötr bitirdi. Gümüş de altını aynen takip ederek haftayı zararsız bitirirken, platin ve paladyum kazandırdılar. Yatırımcılar son kurşunlarını hisse senedi piyasalarında atarak Dow Jones'u omuzlarken, dolar yüzde 0.4 kazandırdı. 

Altın haftaya 1196 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak Asya'da 1202 dolar/ons'u kaydetti. Avrupa seansından itibaren altını elden çıkaran yatırımcılar madeni 1170 dolar/ons seviyesine kadar sürüklediler. Salı günü nefeslenen altın sadece 1185 dolar/ons'a kadar ulaşabildi. Aynı gün ABD’nin GSYH rakamları 3.9 beklentiye karşılık yüzde 5 olarak açıklandı. Tüketici harcamalarında da artış kaydedilmesi, ABD ekonomisinin büyüdüğüne işaret ederken, kayıtlara göre ülke 3. çeyrekte son 11 yılın en güçlü büyümesini gösterdi. Verilerin akabinde dolar değer kazanırken, altın 1175 dolar/ons’a kadar geri çekildi. Çarşamba günü tekrar yukarı doğru hamle yapan altına ABD'nin istihdam verisi set çekti. İşsizlik başvurularının, artacağı beklentisine karşılık 7 haftanın en düşük seviyesinde kaydedilmesi altın negatif fiyatlandı. Cuma gününe hızlı başlayan altın gün içinde 1196 dolar/ons'a kadar uzandı ve bu seviyeyi koruyarak haftayı zararsız kapattı. Dolar yüzde 0.4 kazandırırken diğer kıymetli madenler de altın'ın aksine haftayı kazançlı bitirdi. En fazla getiri yüzde 1.6 ile Platinin oldu. Wall Street'de yılın son hamlelerini yapmayı deneyen yatırımcılar, endeksleri rekor seviyelere ulaştırdılar.

Küresel ekonomiyi baz alarak bu günlerde altının durumuna baktığımızda, bazı temel sinyaller var ki, daha ziyade satış ağırlıklı olduğunu görüyoruz. ABD ekonomisi adeta kükrüyor bu nedenle bir güvenli liman arayışı söz konusu değil. Altının toparlanmasına ne kadar güvenilebilir tartışılır.1180 dolar/ons’taki destek önemini koruyor ve kırılması durumunda bu kez gerçek bir dip seviyeye ulaşılabilir. 2015’e temkinli girmekte fayda var. Diğer yanda ham petrol altını kendisiyle birlikte sürüklemeye çalışıyor. Bir şekilde tüketim artmadıkça ve üretim yetersiz kalmadıkça, fiyatın yakın zamanda yükselmesi için bir sebep yok. Ve eğer ham petrol fiyatı yükselirse, beklentiler yükselişin radikal olmayacağı yönünde.