Altın için zor zamanlar

Nazlı Gökçe MİS - Troy Menkul Değerler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz hafta ayı piyasasının etkisinden bir türlü kurtulamayan altın, ABD'nin iyi gelen ekonomik verilerinin gölgesinde dolara boyun eğerek son 4 ayın en kötü seviyesine kadar yuvarlandı. Son iki gün teknik satışların etkisini artırmasıyla 5 ayın dibine yuvarlanan altın haftayı 1134 dolar/ons'tan yüzde 2.17 kayıpla tamamladı. 

Altın haftaya 1163 dolar/ons’tan 'kırmızı'da başladı. Yunanistan ve IMF’nin, ülkenin borcunun yeniden yapılandırılmasına dair anlaşmaya varması, ayı piyasasının etkisini artırırken, Euro/dolar paritesinin aşağı yönlü seyrinden de negatif etkilendi. Sarı maden hafta ortasına kadar ağırlıklı olarak 5 dolarlık dar bantta sıkıştı. Çarşamba günü ABD’de zilin çalmasının ardından, doların sert yükselişiyle birlikte, son 4 ayın en kötü seviyesi olan 1143.45 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. ABD’nin beklentilerin üzerine gelen sanayi üretim rakamlarının yanında, Fed Başkanı Yellen’in bu sene içinde olması muhtemel bir faiz artımına göz kırpması da altın üzerinde baskı oluşturdu. Diğer yandan Yunanistan ile ilgili olarak şimdilik ülkenin Euro’dan çıkmasından kaçınılırken, anlaşmaya varılan ve zor şartlar içeren kemer sıkma programı da parlementoda onaylandı. Vadeli piyasalarda çok daha fazla yara alan altının ağustos teslim fiyatı son 8 ayın en düşüğü olan 1147.40 dolar/ons’a kadar değer kaybetti. Dolar gün be gün yükselişine devam ederek 1.0817 pariteye ulaştı. Sonraki günler altında teknik satışlar ivme kazandı. Çin en sonunda altın varlıklarını açıkladı. Rakamlar pek de beklendiği kadar olmazken vadeli altın fiyatları son 5 senenin en kötü seviyesine geriledi. Spot altın 1134 dolar/ons'ta dengelenerek yüzde 2.17 değer kaybederken, gümüş yüzde 3.76, paladyum yüzde 3 ve platin yüzde 4.27 değer kaybetti.

Altın çok kritik bir noktada. Pozisyon almak isteyen yatırımcılar alım için bu haftayı takip etmeliler. 1.125 dolar/ons civarı alım için uygun seviyeler. Orta vadede düşünülmesi iyi olacaktır.