Altın uçurumun eşiğinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nazlı Gökçe MİS / TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

 

Altın, önceki haftanın yaralarını sarmaya çalışırken, Amerikan Merkez Bankası Fed önüne set çekti. Geçtiğimiz hafta altın 9 ayın dip seviyesine çekilerek haftayı yüzde 1.12 zararla kapatırken, diğer kıymetli ve temel metaller de topyekun düşüş yaşadılar.  

Altın yeni haftaya1229 dolar/ons seviyesinden merhaba dedi. Şangay Altın Borsası'nda fiziki saf külçe altın alımlarının ivme kazanması piyasaları ateşledi. Fed toplantısı öncesinde alım yapan yatırımcılar, yine de büyük bahislerden çekindiler. Altın haftanın en iyi fiyatı olan 1242 dolar/ons’a kadar yükseldi. Çarşamba günü yatırımcılar adeta nefeslerini tutarak Fed Açık Piyasa Komitesinin toplantı sonuçlarına odaklandılar. Fed, gevşek para politikasını 7. kez sıkılaştırmaya giderek 10 milyar dolar daha azalttı. Asıl merak edilen faiz oranlarının artırılması meselesinde, aslında hiç belli olmayan ‘belirgin bir süre’ ifadesine vurgu yapılarak, oranların sıfıra yakın tutulacağı açıklandı. Ekonomik iyileşmenin hızına bağlı olarak faiz artırımı öne çekilebilir dendi; tabi tersi de mümkün. Toplantının akabinde altın sert şekilde düşerek ocak ayından itibaren en kötü seviye olan 1221.60 dolar/ons’u kaydetti. Son iki işlem gününde satış ağırlıklı dalgalalı seyir izleyen altın, haftayı 1215.62 dolar/ons'tan yüzde 1.12 kayıpla kapattı. Gümüş yüzde 4.33 ile en fazla kan kaybeden kıymetli oldu. Dolar ve hisse senedine yatırım yapanların yüzleri gülerken, önceki hafta ciddi yara alan Nymex türü ham petrol yüzde 1 dolayında toparlandı. 

Dünyanın en büyük altın ithalatçısı Hindistan’da kaynakların belirttiğine göre aylık ithalatın yüzde 50 artması bekleniyor ki bu da primlerin ikiye katlanması demek. Talep, yaklaşan bayram ve evlilik sezonu öncesinde artış gösterecek. Hindistan’da, kutsal sayılan günlerde altın vermenin iyi şans getirdiğine dair geleneksel bir inanış var. Fiyatların düşük seviyelerde seyretmesi de altının cazibesini artırıyor. Fiziki talebin biraz daha kuvvetli olması, altın için gerçek bir destek olacaktır. Bu hafta için aşağı yönde tehlike 1180 dolar/ons'a kadar devam ediyor.