Altın ve gümüş son gün paçayı kurtardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçtiğimiz hafta fiyat bandını korumakta zorlanan altın, dolar ve hisse senedi piyasası karşısında zayıf kalsa da yine son günkü hamlelerinden birini gerçekleştirerek 1.190 dolar/ons'a uzandı. Kırmızı bölgeden kurtulan altın yaklaşık yüzde 1 getiri ile yatırımcılarını sevindirdi.

İlk gün seansa 1.176 dolar/ons seviyesinden giriş yapmasının ardından, cuma günü yakaladığı şansı değerlendiremeyerek geri çekilmeye başladı. Ons'ta 30 dolar birden kaybeden altın, salı günü 1.146 dolar/ons ile haftanın en kötü fiyatını kaydetmesinin ardından, telafi alımlarıyla fiyat bandını 1.160-1.170 dolar/ons aralığına taşıdı. Cuma sabah seansında ise piyasalar dolara talep gösterirken parite 1.2450’ye altın, 1.150 dolar/ons’a kadar geri çekildi. ABD piyasalarına geçildiğinde yeniden güçlenen altın hızla 1.190 dolar/ons'a ulaştı. Kapanışta 1.188.68 dolar/ons'ta dengelenen altın haftayı yüzde 0.95 kazançlı kapattı. Gümüş de sıçrama yaparak yüzde 3.2 kazandırırken, platin ve paladyum ise kırmızıda kaldı.

Emtia piyasasının bütününe baktığımızda gösterge metal bakır ve ham petrolün düşüş trendinde olduğunu görüyoruz. Çin’in imalat rakamlarının beklenenden zayıf açıklanması emtia piyasasına darbe vurdu. Petrol fiyatları haziran ayından bu yana yaklaşık yüzde 30 değer kaybına uğradı ki bu çok ciddi bir oran. Kasım sonunda yapılacak OPEC toplantısı petrol için önemli ve beklenti fiyatın 80 dolar/varil’in altına inmesinin kaçılmaz olduğu yönünde.

Geçtiğimiz hafta Dünya Altın Konseyi, 3. ekonomik çeyrekte altın talebine ilişkin trendlere dair raporunu yayınladı. 2013 3. çeyrek ile karşılaştırıldığında, toplam mücevher talebinde yüzde 4, teknoloji sektörünün talebinde yüzde 5, toplam bar ve coin (altın para) talebinde de yüzde 21 oranında düşüş kaydedildi. Merkez bankalarının net alımları yüzde 9 düşerken, buna karşılık toplam yatırım talebinde yıllık bazda yüzde 6 (204.4 ton) artış, ABD altın mücevher talebinde, gelişen ekonomi sayesinde yüzde 4 yükseliş kaydedildi. Dünyanın en büyük altın ithalatçısı Hindistan’ın, 3. çeyrek altın alım performansı, vergilere rağmen göz doldurdu. Özellikle Diwali festivali süresince madalyon ve coin için, bir yıl öncesine nazaran yüzde 39 artış kaydedildi. 

Bloomberg Global’in uluslararası yatırımcılar üzerinde yaptığı ankete göre dünya ekonomisi; Euro Bölgesi’ndeki sorunlar ve gelişmekte olan piyasaların dengeleri bozucu etkisi yanında deflasyon tehlikesinin giderek artmasıyla 2 senedir en kötü zamanlarını yaşıyor. Altın bu bağlamda güvenli liman olarak görevini ifa etti ancak şimdi bundan daha fazlasına ihtiyacı var. Yatırımcılar son zamanlarda tercihlerini rezerv paradan yana kullanıyorlar. Altın kritik direnç seviyesi olan 1180 dolar/ons'u kırmayı bir kez daha başardı ve yukarı yönde istekli olduğunu gösterdi.