Altın ve gümüşte ciddi kayıp

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nazlı Gökçe MİS / Troy Kıymetli Maden Ticareti AŞ

 

Altın geçtiğimiz hafta yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratarak sıkıştığı banttan aşağı yönde çıkış yaptı. Son dört ayın en kötü seviyesine kadar yuvarlanan altın, 1249.62 dolar/ ons’tan kapanış yaparak yüzde 3.32 değer kaybetti.

Geçtiğimiz haftaya 1292.60 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, ilk gün ABD ve İngiltere piyasalarının kapalı olmasından dolayı yatay kaldı. Rusya ve Ukrayna arasında uzun süredir devam eden gerginliğin yatışması, yatırımcıların güvenli liman olan altından çıkarak borsalara yönelmesine neden oldu. Ukrayna’da önceki Pazar günü gerçekleşen seçimlerde yeni başkan, ülkesinin Rusya ve Avrupa ile entegrasyonunu sağlamak için çalışmak istediğini belirtti. Yakın zamanda Putin de daha uzlaşmacı bir tavır takınmıştı. Fondaki jeopolitik gerginliğin ortadan kalkması, stop loss’ların da devreye girmesi ve ABD’nin dayanıklı mal siparişleri ile tüketici güveninin yüksek açıklanması altını 1265 dolar/ons’a kadar sürükledi.

Artan risk iştahı altına kan kaybettiriyor

Sonraki günler artan risk iştahıyla küresel hisse senedi piyasaları yükselirken, altın biraz daha kan kaybetti. 

Son gün, ABD’nin Michigan Üniversitesi güven endeksinde de artış kaydedilmesiyle bir darbe daha alarak son 4 ayın en kötü seviyesi olan 1242.42 dolar/ ons’a kadar yuvarlanan altın haftayı 1249.62 dolar/ons’tan yüzde 3.32 kayıpla kapattı. Gümüş yüzde 3.82 ile takip ederken, paladyum yüzde 0.8 getiri ile ayrıştı.

Uzakdoğu’ dan gelen haberlere göre Çin, altın piyasasında daha büyük bir oyuncu olmanın ve fiyat üzerinde söz sahibi olmanın yollarını arıyor. Çin’de yetkililer özellikle yabancı bankalara ve altın üreticilerine, Şangay’daki altın borsasına katılmaları yönünde pazarlama faaliyetleri yürütüyorlar.
Bu haberlerin yansımalarını önümüzdeki günlerde daha net hissedeceğiz. Altın’da aşağı yönde tehlike sinyalleri var.