Altın zorlu haftanın sonunda kazandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - Troy Menkul Değerler

Geçtiğimiz hafta altın, 1050 dolar/ons seviyesinden yüzünü yukarı dönerek 1075 dolar/ons'a kadar uzandı ancak ABD'nin iyi gelen istihdam rakamlarıyla tekrar ciddi kan kaybına uğradı. Draghi'nin beyanatıyla kendini toparlamaya çalışan altın, ABD'nin tarım dışı istihdam verileriyle ivme kazanarak 1060-1070 dolar/ons bandını yukarı yönde kırararak kapanış itibariyle 1086.32 dolar/ons'ta dengelendi. Haftalık bazda yüzde 2.64 getiri elde etmeyi başaran altını, yüzde 2.35 ile paladyum, yüzde 3 ile gümüş ve yüzde 4.83 ile platin izledi. 

Altın haftaya 1058.30 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. ABD seansının açılmasıyla birlikte yatırımcı desteğini arkasına alan altın, ülkenin bekleyen konut satışlarının (aylık) yüzde 0.2 ile beklentilerin altında gelmesiyle 1069 dolar/ons'u kaydetti. Salı günü boğa piyasasının heyecanı bir miktar daha devam etti. Hafta ortasında gevşemeye başlayan altın, ABD'nin özel sektör isithdam raporuyla sert darbe aldı. Veri  190K beklentisine karşın 217K gelerek altın yatırımcısını üzdü. Aynı gün FED Başkanı Yellen  konuşmasında, faiz oranının artmasının, ekonominin içinde bulunduğu resesyon karanlığından kurtulmasının bir göstergesi olarak görüleceğini umduğunu ifade etti. Dolar, pariteyi 1.0550 seviyesine kadar çekerken, zaten aşağı yönlü hareket halinde olan altın da çok sert bir düşüşle 1050.90 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Perşembe sabah seansında haftanın en kötü işlem fiyatını 1046.43 dolar/ons'la kaydeden altın, bu seviyeden sıyrılmayı başardı. Perşembe günü tüm piyasalar Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamalarına odaklandı. Draghi Euro’yu kuvvetli bir şekilde omuzlarken, altının da sıkıştığı 1050 – 1060 dolar/ons bandından kurtulmasına yardım etti. Avrupa Merkez Bankası, gösterge faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek, beklentiler paralelinde %0,05 seviyesinde bıraktı. Draghi, kararların enflasyonun hedeflenen orana dönmesi için alındığını belirtirken, varlık alım programını uzatma kararı aldıklarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Ayrıca, ekonomik toparlanmanın ilerlemesini beklediklerini ve gerektiğinde tüm enstrümanları kullanarak harekete geçmekte istekli olduklarını da belirtti. Ve tüm üye ülkelerin de daha büyüme dostu mali politikalar izlemesi gerektiğini ekledi. Draghi’nin ağzından bal damlarken, Euro adeta uçtu. Herkes için sürpriz olan bu ciddi rallide 1.0534 seviyesinden 1.0893’e kadar ivme kazanan Euro, altına çok az destek çıktı.  Perşembe günü ayrıca ABD’deki işsizlik başvurularının beklentilerden fazla açıklanması, altın pozitif fiyatlandı. Son gün altın, 1060 dolar/ons seviyesinden, tekrar 1086 dolar/ons'a kadar çok kuvvetli bir hamle yaptı. Yatırımcılar, ABD'den açıklanan tarım dışı istihdam raporunun beklentiler paralelinde olmasına rağmen önceki rakamların gerisinde kalmasından etkilenmiş olacaklar ki, altını tercih ettiler. Oldukça dalgalı ve yorucu geçen haftanın sonunda altın 1086.32 dolar/ons'ta dengelenerek yüzde 2.64 değer kazanmayı başardı. 

Altın, 1080 dolar/ons'taki kritik direncin üzerinde kapanarak yatırımcısına umut aşıladı.1100 dolar/ons'taki psikolojik seviyenin de kırılmasıyla kar satışlarına maruz kalabilir ancak altın yatırımcısı her zaman umutludur. 1100 dolar/ons'un altı alım için uygun seviyeler olarak görülebilir.