Altın’a Yunanistan Etkisi
Beste Naz Süllü / İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
Altın, başta Dolar ile birlikte faiz beklentilerine göre yön arayışında olurken, Yunanistan krizinin derinleşmesi ve Euro Bölgesinden çıkma konusunun ağırlık basması güvenli liman talebi özelliğini tekrardan canlandırıyor. Ons altın bugün 1200 doların üzerine çıkarak üst dirençlerini test ediyor. Haftayı kazançla kapatmaya hazırlanan altının haftalık kapanışını 1200 seviyesinden kapatması teknik açıdan olumlu görünüyor.
Bu hafta ABD kanadında yaşanan gelişmelere, önümüzdeki periyotta altının hareketlerini iyi tahlil edebilmek için tekrarlamakta fayda var;
İ. Fed Haziran toplantısını pas geçti, Yellen kararın ardından yarım saat sonra yaptığı basın açıklamasında; faiz artırımı için şartların hazır olmadığını( işsizlik düşüyor ama harcamalar ve büyüme potansiyeli düşük), bu yıl iki yerine tek bir faiz artırımı olabileceğini ve faiz artışının başlamasıyla bunun devamlı olmayabileceğine vurgu yaptı.
ii. ABD yıllık çekirdek TÜFE %1.8’den %1.7’ye geriledi. Aylık bazda ise bir çok ana madde grubunda yaşanan fiyat gelişmeleri endişe vericiydi. Tüketime dayanan ABD toplumunun harcamalarını kıstığı görülüyor.
*Yunanistan konusunun yarattığı güvenli liman talebinin sebep olduğu alım kuvvetini de eklersek ABD dışındaki gelişmelere de değinmiş oluruz.
Altın için ‘Volatility Smile’ grafiğine baktığımızda sene başından bu yana call(alım) opsiyonlarının arttığını fakat piyasada görüşün ağırlıklı olarak put(satım) opsiyonlarından gittiğini görüyoruz. Opsiyonlar dışında altın güncel altın vadeli kontratının priminde bir artış görüyoruz. Hem opsiyon hem de kontrat bazlı yaşanan bu artış son bir haftada altın talebinin bir miktar arttığını doğruluyor. Diğer bir yandan ise altının dolar karşısında swap miktarını gösteren ve negatif bölgeye geçtiği zaman altın fiziki talebinin arttığını gördüğümüz GOFO oranları halen daha pozitif bölgede ve yükselişe destek vermiyor.
Teknik olarak ele aldığımızda ise günlük MACD henüz alım bölgesine geçmemiş olsa da trendde kullandığım ve MACD’yi hızlandırdığını düşündüğüm OsMA sıfırın üstüne çıkarak alım bölgesine geçtiğini dün yazmıştık. Osilatör alım bölgesindeki hızına devam ediyor ve MACD’nin trigger çizgisi alım yönüne doğru dönmüş durumda. Ancak 1212 ve 1224 bölgelerinde dikkatli olmakta fayda var. Önemli direnç bölgeleri olmaları sebebiyle fiyat çıkışlarında bir miktar düzeltme ile karşılaşabiliriz.
Dirençler: 1204/ 1209/ 1212
Destekler: 1192/ 1187/ 1182