Altının 2015'teki kaybı yüzde 11'i geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nazlı Gökçe MİS - Troy Menkul Değerler

Geçtiğimiz hafta yatırımcılar dolar ve hisse senetlerine yönelerek 2015'e veda ederken, altın pozisyonları çoğunlukla kapandı. Altın haftayı yüzde 0.9 kayıpla kapatırken, 2015'i yüzde 11.5 değer kaybıyla tamamladı. Altın son üç seneye kadar her sene yatırımcısına kazandırarak yeni yıla girerdi ancak özellikle bu sene FED’in neredeyse tüm yıl boyunca, faiz oranlarında artışa gidecek olmasının, piyasa üzerinde yarattığı hassasiyet, madeni üçüncü senesinde de kayba uğrattı. Tüm kıymetli madenler de 2015'te ciddi erezyona uğradı. 

Altın 2015'in son işlem haftasına satışla başladı ve yatırımcıların pozisyonlarını birer birer kapamasından dolayı 'ayı' piyasasının etkisinden kurtulamadı. 

Salı günü altın sabah seansında tepki alımlarıyla kazandığı ivme ile gün içinde en yüksek seviye olan 1075.40 dolar/ons’a ulaştı. Dolar, ABD’de zilin çalmasıyla Euro karşısında atağa geçerek 1.0899 ile en iyi seviyesini kaydetti.Ülkenin ekonomik verileri biraz karışık geldi. Geçen haftaki zayıf konut verilerinin ardından, piyasa tüketici güvenine dair gelen güçlü rapor diğer verilerin yarattığı negatif durumu ortadan kaldırdı. Conference Board’un yayınladığı tüketici güveni 92.6’dan 96.5’e kadar kaydadeğer bir ivme kazandı. Asya tarafında önemli tüketicilerden olan Çin’in Hong Kong’dan gerçekleştirdiği net ithalat raporuna göre, satış ağırlıklı beklentilerden ve ABD’nin yükselen faiz oranlarından etkilenen yatırımcılar, ithalatın Kasım ayında da düşmesine neden oldu. Bir sene öncesiyle kıyaslandığında ise 19 MT’lik bir düşüş görülüyor. Bu çok ciddi bir rakam ve altın’ın yakaladığı direnç seviyelerinde neden tutunamadığını da açıklıyor. Hafta ortasında, altın sene sonu pozisyonlarının kapanmasından dolayı bir adım daha geri çekildi. Altın, ABD’li yatırımcıların satışlarıyla bandı 1060 dolar/ons’a doğru kırdı. Ham petrol fiyatlarında da 37 dolar/varil seviyesine kadar gevşeme görüldü. Yavaşlayan talep ve artan tedarik koşullarıyla birlikte baskı altında kalan emtia, diğer emtiaları da desteksiz bıraktı. Altın 2015'i 1060.54 dolar/ons'tan kapatarak senelik bazda yüzde 11.5 kayba uğrarken, gümüş yüzde 15, platin yüzde 27.3, paladyum yüzde 30.2 oranında kan kaybettiler. 

Bu hafta içerisinde altının alım görmesini bekliyoruz. Hacimli olmasa da yoğun işlem sayısının altını yavaş yavaş 1080 dolar/ons üzerine taşıması beklentimiz dahilinde.