Altının hayatta kalma savaşı ve petrol

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Burak DEMİRPEHLİVAN / SAXO CAPİTAL MARKETS

FED açıklamaları ile birlikte piyasada faiz artırımı ile ilgili bir beklenti oluştu. En azından açıklamalar ilk çeyrek olmasa dahi, 2015 yılı içerisinde bir hedefleme olduğunu gösteriyor. Bu durum bir süredir, "FED acaba faizleri artırmak konusunda yavaş hareket etmeyi tercih eder mi?" sorusunun rafa kalkmasına neden oldu ve tabi ki altın için reel faizler ile ilgili endişenin oluşturabileceği desteği kırdı.

Buna ek olarak ABD’nin büyüme rakamları %5,00 gibi gayet dikkat çekici bir gelişme gösterince piyasanın altın ile güvenli liman arayışı sona ermiş oldu. Hatta büyüme rakamının içerisine baktığımızda tüketim başlıklarındaki gelişme FED enflasyon hedeflemesi için de sağlıklı bir sürecin başlayabileceğini düşündürüyor. Bu reel getiriler ile ilgili beklentileri bir miktar daha toparlayacak cinsten. Ancak yine de burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var:

Hareket kısa vadede oluşmuş durumda ve arkasındaki algı olumlu ABD ekonomisi ile artan risk iştahı. Bunun ana yansıması hisse senetlerinde gözlemlenmekte. Hatta biraz daha detaylı incelersek yaklaşık son bir buçuk yıldır belirgin ve yalnız bir şekilde değer kaybeden enerji sektörü hisselerinde ciddi bir yükseliş gözlemleniyor. Sektör, endekslerin yükselişinde taşıyıcı görev bile oynuyor. Bu durum yatırımcıların risk iştahını net bir şekilde agresif hisse senedi yatırımında kullandığını ve bunu yaparken sektörel bir tercih yaptığını gösteriyor.

Bu durumda altının alternatif oluşturması zor. Zira petrolün geçtiğimiz bir buçuk yıllık performansında yaklaşık %53’lük geri çekilmesinin ardından oluşan bu tip bir tercih, yatırımların -hele ABD tüketim görünümünün düzelmesini de eklersek- bu sektörde daha agresif görüntülerin oluşabileceğini düşündürmekte. Bunu petrol fiyatında yukarı işaret sinyali olarak algılamak ise doğru değil. Çünkü temellerinde bir değişim yok. Şu aşamada değişim görülen ve gündemi oluşturan yer ABD ekonomik görünümü ve ilk etapta hisse senetleri üzerinde etkili olmayı sürdürebilecek bir kaynak. Hatırlamakta fayda olan bir diğer nokta ise; faizlerin bu ortamda sakin bir seyir izlemesi. Yani piyasa risk iştahından bir süre daha vazgeçmeyi düşünmeyebilir.