Ambalajlarda şeker uyarısı için yasa teklifi

CHP, hazır ambalajlı gıdaların ambalajlarında, anlaşılabilir ve görülebilir şekilde, gıdada kullanılan şekerin miktarı ile elde ediliş kaynağının belirtilmesi için yasa teklifi verdi. (Canan Sakarya)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş gıdalarda kullanılan şeker miktarı ve şekerin niteliğinin hazır ambalajlı gıdaların ambalajlarında, anlaşılabilir ve görülebilir şekilde yer alması için yasa teklifi verdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş'ın Meclis Başkanlığı'na sunduğu Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören teklife göre, hazır ambalajlı gıdaların ambalajlarında, anlaşılabilir ve görülebilir şekilde, gıdada kullanılan şekerin miktarı ile elde ediliş kaynağının belirtilmesi zorunlu olacak. Ambalaj kurallarına uymayan gıda üretim firmalarına, her bir ürün için satış fiyatının 2 katından az olmamak, bu ürünlerin perakende satışını yapan firmalara ise 5 bin liradan az olmamak kaydıyla idari para cezası verilecek.

CHP'li Demirtaş, yasa teklifinin gerekçesinde nişasta bazlı şekerlerin çikolatalar, gofretler, şekerlemeler, bisküviler, hazır baklavalar, yaş pastalar, kurabiyeler, meyve suları, gazlı içecekler ve ketçaplara kadar geniş bir yiyecek ve içecek yelpazesinde kullanıldığını belirterek, "Kullanım alanı bu kadar geniş olan ve insan sağlığına verdiği zarar doktorlar ve bilim insanları tarafından her platformda ifade edilen nişasta bazlı şekerin kullanıldığının belirtilmesi bir zorunluluk olmalıdır" dedi.

12 bilim adamından oluşan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun 2018 yılı başında hazırladıkları raporda, nişasta bazlı şekerlerin insan sağlığına verdiği zararın tespit edildiğini kaydeden Demirtaş, Türkiye'de mısır şurubunun kullanılmaya başlandığı 2000 yılından bu yana ölümcül, sonuçları olan hastalıklarda büyük oranda artış yaşandığına dikkat çekti. Demirtaş, Türkiye'nin şeker pancarı üretimi açısından dünya ile rekabet edebilecek durumda olduğunu, dünya şeker pancarı üretiminde 2.5 milyon ton ve yüzde 7'lik pay ile 5.sırada yer aldığını belirterek, "Ülkemizdeki şeker fabrikaları, 30-35 milyon ton u işleyebilecek düzeyde olmasına rağmen fabrikalar kapasitelerinin neredeyse dörtte biri ile çalışmakta iken Türkiye'deki şeker ihtiyacı ise kotalar artırılarak nişasta bazlı şeker ile karşılanmaya çalışılmaktadır" şeklinde konuştu.