AMD, G serisi yongada tümleşik pazarı hedef alıyor
Yüksek performanslı ve verimli dört çekirdekli x86 tasarımı, Çevreleyen Bilişim çağına güç veriyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - AMD, yeni nesil "Jaguar" CPU mimarisine ve AMD Radeon™ 8000 serisi grafik işlemcisine sahip tek yonga üzerinde bir çözüm olan yeni AMD Tümleşik G Serisi Yongada Sistem (System-on-Chip (SOC)) platformunu bugün tanıttı. Yeni AMD Tümleşik G Serisi SOC platformu, PC sektörü dışındaki hızlı büyüyen pazarlara özellikle tümleşik sistemler ile odaklanmanın yeni bir adımını oluşturuyor. Açıklama, bu yılki DESIGN West fuarında yapıldı.
Tümleşik sistemler, akıllı televizyonlardan set üstü alıcılara, etkileşimli dijital tabelalardan bilgi terminallerine kadar pek çok alanda hayatımıza akıllı uygulamalar katıyor. Daha fazla üretkenlik ve iletişimi destekleyen bu durum, bilişim sektörünün en hızlı büyüyen alanlarından Çevreleyen Bilişim için de önemli bir güç kaynağı. Yeni nesil bilişim çağını başlatan güçler arasında daha küçük boyutta daha fazla performans ve enerji verimliliği sunan tek yongalı SOC çözümler de yer alıyor.
AMD Tümleşik G Serisi SOC platform, önceki AMD Tümleşik G Serisi APU'ya göre %113 daha fazla CPU performansı ve endüstri standardı hesaplama ağırlıklı performans ölçüm programlarında Intel Atom'a karşı %125'e kadar üstünlükle, SOC tasarımında çıtayı yükseltiyor. Yeni platform tümleşik uygulamalar için DirectX® 11.1, OpenGL 4.2x ve OpenCL™ 1.2 desteğiyle paralel işlem ve yüksek performanslı grafik işlemlerini mümkün kılarak, grafik performansında önceki AMD Tümleşik G Serisi APU'ya göre %20, ve endüstri standardı grafik ağırlıklı performans ölçüm programlarında Intel Atom'a karşı 5 kattan fazla üstünlük gösteriyor.
"İşlemciler, ekran kartları ve multimedyada oluşturduğumuz geniş bilgi birikimini, taşları bir araya getirerek benzersiz tümleşik SOC çözümleri kuracak altyapıyla kullanıyoruz," diyen AMD Tümleşik Çözümler Genel Müdürü Arun Iyengar, şöyle devam etti: "Yeni AMD Tümleşik G Serisi SOC, %33 daha küçük ayak izi, düşük enerji tüketimi ve olağanüstü performansyla, çok çeşitli tümleşik uygulamalarda içerik açısından zengin multimedya ve işlemci performansıyla çıtayı yükseltiyor."
Yeni işlemci ailesinde, 9W – 25W seçenekli x86 uyumlu ürün kategorisi ve seçmeli özelliklerle watt başına üstün performans sunuluyor. Ürünler aşağıdakileri içeriyor:
Kurumsal standartta Hata Düzeltme Kodu (ECC) bellek desteği;
-40°C ila +85°C arasında çalışma; çift ve dört çekirdekli CPU'lar;
Harici ekran kartı gücünde AMD Radeon™ GPU;
Giriş-Çıkış denetçisi.
AMD Tümleşik G Serisi SOC, üstün performans sağlayan paylaşımsız kaynakların yanında enerji tüketimi ve cihaz büyüklüğünü azaltan ortak kaynakları kullanarak, üreticilere çeşitli uygulamalar için aynı kart tasarımı ve yazılım paketlerini kullanma olanağı sunuyor. AMD Tümleşik G Serisi SOC'de bulunan harici ekran kartı gücündeki grafik işlemcisi, eskiden ayrı ekran kartı gerektiren uygulamaları çalıştırabilirken, Tümleşik G Serisi SOC platformuna yeni eklenen CPU mimarisi, bir ekran ya da komut giriş cihazı gerektirmeden çalışan ve grafik çözümüne ihtiyacı olmayan ortamlarda da kullanım sağlıyor.
"Nesnelerin İnterneti hayatımızın her alanına nüfuz ederken, cihazlar da yüksek performans, giriş-çıkış bağlantıları ve enerji verimliliği gibi özellikleri daha küçük kasalarda istiyor," diyen Semicast Research Baş Analisti Colin Barnden, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni AMD SOC tasarımı ile AMD Tümleşik G Serisi platformu, küçük tasarımlı tümleşik cihazların geliştirilmesini mümkün kılan yüksek performans, küçük ayak izi, düşük enerji tüketimi ve tam I/O entegrasyonu gibi özellikler sunarken cihazların daha az ısıyla ve daha sessiz çalışmasını sağlıyor, üretimi kolaylaştırıyor. AMD, bir x86 CPU'nun performansını AMD Radeon grafikleri ve I/O bağlantısıyla tek bir yongada birleştirerek rakiplerine fark attı."
Windows Embedded 8 ve Linux destekli AMD Tümleşik G Serisi SOC, endüstriyel kontrol ve otomasyon, dijital tabelalar, elektronik oyun sistemleri, SMB depolama, IP-TV, tıp ve ağ uygulamaları, set üstü alıcılar ve daha birçok uygulama alanına sahip. AMD, G Serisi SOC platformunu 2013'ün ikinci çeyreğinde genel kullanım için piyasaya sürecek. İşlemciyle birlikte, önde gelen tümleşik çözüm üreticilerinin AMD Tümleşik G Serisi SOC ile geliştirdikleri veya destekledikleri ürünlerden oluşan bir ekosistem de şekillenecek.
Geliştirici Desteği ve Ürün Özellikleri
AMD Tümleşik G Serisi SOC ile çalışan geliştiriciler, uygulama maliytelerini düşürüp güvenlik ve kararlılığı arttıracak uzaktan yönetim, sanallaştırma ve güvenlik özelliklerine sahip olacak:
AMD DAS 1.0 ve DASH 1.1 özelliği;
AMD Sanallaştırma teknolojisi;
Trusted Platform Module (TPM) 1.2 desteği.
Yeni nesil CPU çekirdeği
Yenilikçi, paylaşımlı L2 önbelleğe sahip yeni nesil "Jaguar" çekirdek
Kurumsal standartta ECC ve hızlı bellek desteği
AMD Radeon grafik işlemcisi ile watt başına olağanüstü performans
Geliştirimiş Universal Video Decode (UVD) 3 donanım hızlandırma (H.264, VC-1, MPEG2 vd.) ve önceki AMD Tümleşik G Serisi APU'da bulunmayan yeni video kodlama özelliği
Saat hızı sınırlama ile enerji verimliliği ve genelde daha düşük enerji tüketimi
Gelişmiş grafik işlemcisi ile paralel işlem ve yüksek grafik performansı
Endüstriyel kontrol ve otomasyon, iletişim ve diğer işlemci-yoğun uygulamalar için heterojen işlem özelliği. OpenCL ile sağlanan CPU ve GPU paralel işlem, bu alanlarda uygulama geliştirilmesine yardımcıdır.
Grafik (DirectX 11, OpenGL) ve çift bağımsız ekran; mükemmel görsel deneyim için yüksek çözünürlük desteği
Geliştirilmiş grafik API'ları ile daha fazla yazılım geliştirme seçeneği ve daha uzun uygulama ömrü
Düşük tüketimli, yüksek performanslı tasarımlar için ideal platform
Endüstriyel kontrol ve otomasyon: Tümleşik GPU'nun sağladığı düşük tüketimli heterojen işlem imkanı, x86 CPU çekirdeklerinin sağladığı işlem kapasitesine ek olarak 150 GFLOPS'tan fazla performans sunuyor.
Dijital tabelalar: Çeşitli görüntüleme teknolojileri (DP, HDMI™, VGA, LVDS) ile göz alıcı, yüksek çözünürlüklü multimedya içerikler
Elektronik oyun makineleri: Video çözme (UVD) ve kodlama (VCE) ile dijital içerik yönetimi (SAMU) için özel donanım hızlandırma motorları
SMB depolama: Küçük tasarımlar içinde yüksek performanslı SOC ve çok çeşitli tümleşik USB ve SATA I/O imkanları pervanesiz tasarımları mümkün kılarak maliyetleri düşürür.
Modeller ve fiyatlar
Lansmanda sunulan modeller:
GX-420CA SOC ve AMD Radeon™ HD 8400E Grafik
Dört çekirdek, 25W TDP, CPU hızı 2.0GHz, GPU hızı 600MHz
GX-415GA SOC ve AMD Radeon™ HD 8330E Grafik
Dört çekirdek, 15W TDP, CPU hızı 1.50GHz, GPU hızı 500MHz
GX-217GA SOC ve AMD Radeon™ HD 8280E Grafik
Çift çekirdek, 15W TDP, CPU hızı 1.65GHz, GPU hızı 450MHz
GX-210HA SOC ve AMD Radeon™ HD 8210E Grafik
Çift çekirdek, 9W TDP, CPU hızı 1.0GHz, GPU hızı 300MHz
GX-416RA SOC
Dört çekirdek, 15W, CPU Hızı 1.6GHz, GPU yok
Fiyatlar $49 - $72 arasındadır.