Amirallere suikast iddianamesi kabul edildi

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 'Amirallere suikast girişimi' iddialarına ilişkin 19 kişi hakkında düzenlenen iddianameyi kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - "Amirallere suikast girişimi" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 9'u tutuklu 19 kişi hakkında düzenlenen iddianame, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Süleyman Pehlivan tarafından hazırlanan iddianamenin incelemesini tamamladı.

Mahkeme heyeti, inceleme sonucu 16 ek klasörden oluşan iddianameyi kabul etti.

"Amirallere suikast" ile ilgili operasyon kapsamında ele geçirilen TNT kalıpları ve uyuşturucu maddeleri bulundurma yönündeki iddialar konusunda yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen iddianamede, 9'u tutuklu 19 kişinin, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "patlayıcı madde ve mermi bulundurmak", "Kişiye özel verileri hukuka aykırı bir şekilde kaydetmek" suçlarından cezalandırılmaları istenmişti.

Sanıklarla ilgili suç maddeleri 

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin kabul ettiği iddianameyle ilgili yazılan tensip tutanağında, sanıklarla ilgili suç maddeleri şöyle sıralandı:

"Silahlı terör örgütüne üye olmak, örgüt amacı doğrultusunda patlayıcı madde ve mermi bulundurmak, suç işlemek kararıyla birçok kişiye ait kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek, kişisel kullanım amacı dışında uyuşturucu madde bulundurmak, uyuşturucu ve uyarıcı madde temin etmek, ticaret yapma veya sağlama ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu kapsamında mermi bulundurmak."

Suç tarihini, 17 Temmuz 2009 ve öncesi olarak belirleyen mahkeme heyeti, "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin" iddianamedeki sanıklar Faruk Akın ve arkadaşları hakkında açılan dava dosyasının, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde bulunan Levent Bektaş ve arkadaşları hakkındaki dava dosyası ile arada irtibat bulunduğundan birleştirilmesi yönündeki savcılık talebinin, duruşmada değerlendirilmesi ve bu konuda karar verilmesinin bilahare düşünülmesine hükmetti.

Tahliye talebi reddedildi

Heyet, CMK'nın 100/3. maddesinde sayılan suçlardan olması nedeniyle tutuklu sanıklar Faruk Akın, Sinan Efe Noyan, Alperen Erdoğan, Burak Düzalan, Yakut Aksoy, Tarık Ayabakan, Ülkü Öztürk, Ali Seyhur Güçlü ve Sezgin Demirel'in tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırarak, sanık avukatlarının tahliye talebini reddetti.

İlk duruşma 3 gün süreli

Sanık sayısının fazlalığı ve isnat edilen suçların sayısını dikkate alan heyet, duruşmaların 7, 14 ve 17 Mayıs 2010 olmak üzere her gün saat 10.00'da başlayarak 3 gün süreyle yapılmasına karar verdi.

İddianamenin tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlarına tebliğ edilmesine karar veren heyet, iddianamede müşteki olarak görünen Burcin Öztürk'ün de 17 Mayıs 2010'daki 3. duruşmaya çağrılmasına hükmetti.

Heyet, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinden, birinci ve ikinci "Ergenekon" dava dosyalarındaki iddianameler ile aynı mahkemenin 2009/85 esas sayılı dosyadaki iddianamenin onaylı suretlerinin, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinden istenmesi için yazı yazılmasına karar verdi.

Heyet, Silivri'de devam eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, 2008/209 ve 2009/191 esas sayılı her iki dosyası ile "özellikle kabul edilen bu davanın iddianamesinde yazılı olan, 'Ergenekon' diye tabir edilen silahlı terör örgütü ile ilgili olarak, bu örgütün varlığı, yapısı, varsa eylemleri konusunda bilgiler içeren", Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı ve başka kurumlardan gelen yazıların da dosyaya eklenmek üzere onaylı örneklerinin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinden istenmesine hükmetti.

Silahlı örgüt olup olmasığı kurumlara sorulacak

İddianamede, "sanıklarla ilgili silahlı terör örgütü üyesi olmak suçundan da kamu davası açılmış ve bu örgütün ismiyle ilgili herhangi bir değerlendirme yapılmamış olduğunu" belirten heyet, "tüm iddianamenin birer suretinin eklenip, iddianamede bahsedilen bir silahlı terör örgütü olup olmadığı, varsa eylemleriyle ilgili çok detaylı bilgiler istenmesi konusunda İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığından sorulması için ayrı ayrı yazılar yazılması ve yazıların iddianamenin yüklendiği CD'ye eklenmesine" hükmetti.

Bu davayla ilgili duruşmalarda tüm sanıkların güvenliklerini tehlikeye sokabilecek hareketlere, Adliye çevresindeki bazı gösteriler ve taşkınlıklara karşı çok sıkı güvenlik önlemlerinin aldırılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasını kararlaştıran heyet, duruşmaların görüntülü ve sesli yapılmasının düşünülmesi dolayısıyla, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde ses ve görüntü sisteminin kurulu olduğu en büyük duruşma salonunun mahkemeye tahsis edilmesi yönünde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına karar verdi.

13'er yıldan 34'er yıla kadar hapis istemi

İddianamede, tutuklu sanıklar Alperen Erdoğan, Burak Düzalan, Yakut Aksoy ve Tarık Ayabakan'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak", "kişisel kullanım amacı dışında uyuşturucu madde bulundurmak" ve "aynı suçu işleme kararıyla birçok kişiye ait kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek" suçlarından 13'er yıldan 34'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir