Anadolu Grubu enerjiye büyük yatırım yapacak

Tuncay Özilhan, enerjiye yeni projelerle 2 milyar Euroluk yatırım yapacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, grubun içecekten sonra en büyük ikinci faaliyet alanı olmasını hedefledikleri enerjiye mevcut ve potansiyel projelerle birlikte 2 milyar Euroluk yatırım yapmayı planladıklarını duyurdu.

Rekabetçi ve dengeli bir portföy oluşturarak enerji sektörünün dinamik ve güvenilir grupları arasında ön sıralarda yer almak istediklerini vurgulayan Tuncay Özilhan, "Bunun için öncelikle yüksek verimli projeleri tercih ederek gelişeceğiz ve orta vadede en az 2 bin megavat kurulu güce ulaşacağız. Enerji konusunda güçlü stratejik ortaklıklar kurma yolunda adımlar atacağız. Toptan satış şirketimiz aracılığıyla elektrik ticaretinde ulusal ve uluslararası alandaki fırsatları yakın takibe alacak ve zaman içinde değerlendireceğiz" dedi.

Özilhan, "Enerjiye mevcut ve potansiyel projelerle birlikte 2 milyar Euroluk yatırım yapmayı planlıyoruz. Finansmanın yüzde 30'unu kendi özkaynaklarımızdan karşılayacağız. Diğer kısmını ise uzun vadeli kredi olarak kullanacağız" dedi. Şu aşamada bile kendilerine ortaklık teklifleri geldiğini belirten Özilhan, projeyi başlatarak bir değer yaratmak istedikleri Gerze Enerji Santrali için 3-4 yabancı grupla görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de nihai enerji tüketiminde elektrik ve doğalgazın payının arttığını, elektrik enerjisi talebinin son 40 yılda senede ortalama yüzde 8 oranında arttığını belirten Özilhan, ülkede kurulu elektrik üretim gücünün birincil enerji kaynaklarına dağılımında doğalgaz ve kömürün ön plana çıktığını söyledi.

Gerze projesi

Hayata geçirecekleri Sinop Gerze Enerji Santrali, Gürcistan Paravani Hidroelektrik Santrali ve Giresun Aslancık Hidroelektrik Santrali yatırımlarına değinen Özilhan, temelini bu yıl sonunda atmayı planladıkları Gerze projesini 2014 yılı içinde işletmeye açmayı öngördüklerini söyledi.

Tuncay Özilhan, 1 milyar Euroluk yatırımla kuracakları, 1.200 megavat kurulu güçteki santralin, ithal kömür yakıtlı, süper kritik ve konvansiyonel bir termik santral olacağını belirterek, santralin, tamamlandığında yılda 7 bin saatlik faaliyetle 7,5 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üreteceğini, bunun Türkiye'nin bugünkü toplam elektrik ihtiyacının yüzde 4'ünü karşılayacağı anlamına geldiğini söyledi. Özilhan, proje için 150 milyon dolarlık yatırımla bir liman yapacaklarını söyledi.

Büyük bir titizlikle tasarladıklarını belirttiği santralin Türkiye'de 'ilk kez uygulanacak yeni teknolojiyle çağdaş, çevreci, insan ve toplum merkezli' olacağını belirten Özilhan, santralde kullanılacak yüksek kalorili ve düşük atıklı taş kömürünün yurt dışından ithal edileceğini, soğutma sistemi için deniz suyunun kullanılacağını söyledi.

Paravani hidrolik santrali

Gürcistan'ın Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta Paravani nehri üzerine de bir hidroelektrik santrali kuracaklarını anlatan Özilhan, 150 milyon dolar yatırımla 2014 yılında devreye girmesini planladıkları santralin 90 megavat gücünde olacağını, yılda 420 milyon kilovat saat enerji üretileceğini, üretimin yüzde 80'inin Türkiye'de değerlendirileceğini kaydetti.

Aslancık Hidroelektrik santrali

Bir diğer yatırımın da Giresun'da Aslancık Hidroelektrik Santrali olduğunu, santrali Doğan ve Doğuş Grupları ile birlikte kuracaklarını belirten Özilhan, Harşit Çayı üzerinde 120 megavat kurulu güçte planladıkları santralin toplam 418 milyon kilovat saat elektrik üreteceğini ifade etti.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Özilhan, söz konusu üç projenin yanı sıra Gürcistan'da ilave birtakım yatırımlar daha yapabileceklerini, 400-500 megavata kadar çıkabilecek projeler olabileceğini söyledi.

Gerze projesinin çevreye ve insanlara zarar vermeyeceği noktasında ilgili bakanlık ve yetkililerle toplantı yaptıklarını anlatan Özilhan, "Onlara 'eğer ikna olmazsanız, eğer çevreyi bozar, çevreyi kirletir derseniz biz bu işte yokuz' dedik. Gerze'ye, Sinop'a, insana en ufak bir zararı olacağını görürsek biz bu projeyi durdururuz" dedi.

"Dağıtım projesine girmek isteriz"

Dağıtım ihalelerine girip girmeyecekleri yönündeki soruya da Özilhan, "Esasında dağıtımla ilgileniyoruz. Makul fiyatlarda olduğu takdirde önümüzdeki dönemde bir iki dağıtım projesine girmek isteriz. Elimizde üretim gücü olduğuna göre dağıtımın da olması birtakım işleri kolaylaştırır" karşılığını verdi.

Özilhan, 'İstanbul'da girecek misiniz?' sorusu üzerine "Doğuş ve Doğan'dan oluşan konsorsiyumumuz var. Bütün üyeleri ilgi gösterirse konsorsiyum olarak gireceğiz. İlgi göstermedikleri takdirde Anadolu Grubu olarak ya tek ya da başka ortakla birlikte ilgileneceğiz diye düşünüyorum. 'Yatağan'a girer misiniz' diye sorarsanız girmeyiz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir