Anadolu'ya 20 cazibe merkezi kuracak

CHP Başkanı Kılıçdaroğlu, kuracakları cazibe merkezlerinin teknoloji ve inovasyon içereceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Anadolu'da  20 büyük cazibe merkezi oluşturarak istihdam yaratan, bilim ve teknoloji içeren, inovasyon kabul eden güçlü bir Anadolu sanayi oluşturmak istiyoruz" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) 66. Genel Kurulunda konuşan Kılıçdaroğlu, siyaset kurumunun halka her yerde ve her ortamda doğruları söylemesi gerektiğini dile getirdi ve ekonomi yönetimine eleştiriler yöneltti.

Türkiye'de ekonominin iyi yönetilmediğini savunan Kılıçdaroğlu, ''Eğer bir ekonomi iyi yönetilirse 9 yılda 4 kez mali af çıkmaz. Kim vergisini ödemek istemez, kim sigorta primini ödemek istemez. Ödeyemiyor, dünyanın faizini yüklüyorsunuz üstüne, sonra hayat kilitleniyor, 'verginizi ödeyin' diye mali af çıkarıyorsunuz'' dedi.

Türk Lirası'nın değerli olmasıyla övünüldüğünü ancak ABD'nin kriz döneminde para basarak doların değerini düşürdüğünü anlatan Kılıçdaroğlu, ''Biz sanayiciyi perişan ettik, bugün ülkeyi Çin mallarının pazarı haline getirdik. Birisi sizi kandırıyor, bedelini bu ülkenin sanayicisi çekti'' diye konuştu.

Ekonomi bürokrasisinin dağınık olduğunu ve sağlıklı planlanmadığını savunan Kılıçdaroğlu, ekonominin sadece para politikasıyla yönetilmeye çalışıldığını ifade etti.

Cari açık sinyal veriyor

Cari açığın, rekor kırdığının altını çizen Kılıçdaroğlu, bu durumun Türkiye ekonomisinin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, ''Bu cari açık, Türkiye için felakettir. Bunu ben söylemiyorum, bu ülkenin yazmışları, okumuşları, sağduyu sahibi insanları söylüyor. Bu cari açık, yeni bir duvara toslama sinyali veriyor. Herkesi uyarmak da bizim görevimizdir'' dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, bugün dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin 1987 yılında 14. büyük ekonomisi olduğunu anlattı. Bu politikalarla dünyanın 10 büyük ekonomisi içine girilemeyeceğini öne süren Kılıçdaroğlu, yüzde 4 büyümeyle bu hedefin yakalanamayacağını söyledi. Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinden 2002'ye kadar yüzde 5, 2002'den sonra yüzde 4.8 büyüdüğünü ifade ederek, ''Niye birbirimizi kandırıyoruz. Yok, Türkiye üçe katlandı. Ekonomisi üçe katlanan bir Türkiye'de 12 milyon 715 bin yoksul olur mu? Bir yılda artan yoksul sayısı 818 bin kişi. Yoksulluğun bu kadar olduğu bir ülkede, barış olur mu? Siyaset kurumu yoksulluğu yönetmez, yoksulluğu bitirir. Siz yoksulları, onurlarıyla oynayarak, arka bahçeniz haline getirmek istiyorsunuz'' dedi.

Gelir idaresi özerkleşecek sanayiciye faizsiz kredi

CHP'nin sanayicinin önündeki engelleri kaldıracağının sözünü veren Kılıçdaroğlu, sanayicileri ''ekonominin kamu görevlisi'' olarak tanımladı. Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında KOBİ'lere sıfır faizle kredi vereceklerini de belirterek, iş adamlarının ödediği vergi, sigorta primi bir yıllık ne kadarsa, sonraki yıl o kadar sıfır faizli kredi alabileceklerini söyledi.

Binlerce kişinin arasından sıyrılarak kazandığı sınavla girdiği hesap uzmanlığında iddialı olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, bu nedenle projelerinin kaynaklarını en doğru şekilde belirlediklerinin altını çizdi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin kendi iç dinamiklerini harekete geçireceklerini, iş gücünün niteliklerini artıracaklarını, asgari ücret üzerindeki vergiyi aşamalı olarak yüzde 1'e kadar indireceklerini anlattı.

Gelir İdaresi Başkanlığını özerk hale getireceklerini de belirten Kılıçdaroğlu, primleri Sosyal Güvenlik Kurumunun değil Gelir İdaresi Başkanlığının toplayacağını da kaydetti. Kılıçdaroğlu, ekonomideki bürokrasiyi azaltacaklarını belirterek, Cumhuriyet tarihinin en büyük bürokratik operasyonunu yapacaklarını ve bu yolla milyonlarca kağıt tasarrufu yapılacağını söyledi. Enflasyon nedeniyle geçmiş yıllarda iş adamlarından peşin vergi alındığına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, enflasyondaki düşme nedeniyle peşin vergi uygulamasına son vereceklerini belirtti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir