Anayasa değişikliği temasları sürüyor

TBMM Başkanı Şahin Anayasa değişikliğine yönelik temaslarını henüz tamamlamadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM  - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, anayasa değişikliği konusunda partiler ile yaptığı temasları henüz tamamlamadığını söyledi.

Şahin, yeni yasama yılı dolayısıyla verdiği resepsiyon sırasında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve gazetecilerle sohbet etti.

Yasama açasından zorlu bir döneme girildiğini, anayasa değişikliği uyum yasalarının çıkarılması gerektiğini belirten Şahin, anayasa değişiklik sürecinin bu anlamda sürdüğünü kaydetti.

Bir gazetecinin, Kılıç'ın anayasanın ilk 3 maddesi ile ilgili açıklamalarını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, Şahin, "Müspet anlamda, daha da güçlendirme bakımından yapılacak değişiklikler için bir fikir beyan etti, benim anladığım kadarıyla. Geriye doğru gidiş değil, laiklik ilkesini daha da güçlendirmek için değişiklik yapılabilir demektir bu" diye konuştu.

Kılıç ise ilk 3 maddenin değil, bu maddeler dışındaki 174 maddede yapılacak değişikliklerle ilk 3 maddenin içinin doldurulabileceğini, zenginleştirilebileceğini, hukuk devletine, insan haklarına, demokrasiye hız ve derinlik kazandırılabileceğini söylediğini ifade etti. Kılıç, Anayasa Mahkemesinin konuya ilişkin son kararının da bu yönde olduğunu dile getirdi.

Kılıç, "Yoksa ilk 3 maddenin değiştirilmesi anlamında bir söz ifade etmedim. Maalesef böyle bir yanlış anlama olmuş" dedi.

Şahin, basında yazılanlar çerçevesinde konuyla ilgili bilgisinin olduğunu belirterek, "3 maddedeki vurguların, ilkelerin daha da güçlendirilmesi gerekebilir, gerektiğinde bu güçlendirmeyi yapmaktan da çekinmemek lazım, diye anladım. Bu değerlendirme benim mantığıma ters bir değerlendirme değil" diye konuştu.

"Herkes ile görüşmedim"

Anayasa değişikliği konusunda partilerle yapmayı düşündüğü görüşmeler konusunda bir soru üzerine ise Şahin, "Bu konuyla ilgili yaptığım en son açıklamadan farklı olarak şu anda bir açıklama yapacak noktada değilim. Salı günü Karadağ Parlamento Başkanı ile yaptığım görüşmede yaptığım konuşmada ne söylemişsem o noktadayız" dedi.

Bir gazetecinin "Görüşeceğim demiştiniz" sözleri üzerine, Şahin, "Herkes ile görüşmedim. Temaslarımı tamamlamadım" karşılığını verdi.

Evrensel hukuka uygun düzenleme

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa'nın ilk üç maddesi dışındaki 173 maddenin demokrasi, hukuk devleti ve özgürlükler ile ilgili evrensel hukuka uygun bir şekilde değiştirilmesinden söz ettiğini, bu şekilde, ilk üç maddenin zenginleştirileceğini söylediğini kaydetti.

Kılıç, TBMM'de verilen resepsiyonda yaptığı açıklamada, referandum sonrası bazı medya gruplarının kendisinden randevu talebinde bulunduğunu ve dört medya grubuna randevu vererek açıklamalar yaptığını belirtti.

Açıklamalarının bugün bir gazetede manşette yer aldığını ifade eden Kılıç, ancak "Gerçekle uyuşmayan bir şekilde verildiğini" söyledi.

"Ben anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesini bırakın, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini bilen bir insanım" diyen Kılıç, sözlerinin Anayasa'nın ilk üç maddesi dışındaki 173 maddesiyle ilgili olduğunu kaydetti.

Kılıç, şöyle konuştu:

"İlk üç madde dışındaki 173 maddenin, demokrasi, hukuk devleti ve özgürlükler ile ilgili evrensel hukuka uygun bir şekilde değiştirilmesinden söz ettim. Bu şekilde, ilk üç maddenin zenginleştirileceğini, evrensel hukuka uygun bir şekilde hayata geçirilebileceğini söyledim. Anayasa Mahkemesi'nin bununla ilgili daha önce vermiş olduğu kararlardan bahsettim. İlk üç madde dışındaki maddelerde yapılan değişikliklerle ilgili, hukuka, hukuk devletine, demokrasiye, özgürlüklerin geliştirilmesine ilişkin konu varsa Anayasa Mahkemesi'nin bunu iptal etmediğini, bu konuda geçit vermediğini söyledim. Son referandumla ilgili karar da bu yöndedir.

Hukuk devletine, laikliğe, demokrasiye, demokratik hukuk devletine aykırı bir şey olursa, bunlarla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin buna geçit vermeyeceğini, vermemesi gerektiğini ifade ettim."    

Kılıç, manşetten verilen "Anayasa'nın ilk üç maddesine dokunulabilir" şeklinde bir ifadesinin olmadığını vurgulayarak, sözlerinin Anayasa'nın ilk üç maddesi dışında kalan 173 maddesi ile ilgili olduğunu söyledi.

Haşim Kılıç, "İlk üç madde dışındaki maddelerle ilgili, ilk üç maddenin evrensel hukuka uygun zenginleştirilmesine yönelik ifadelerde bulundum. Bunun dışındakilerin benim açıklamalarımla ilgisi yoktur. 173 madde değiştirilebilir. Nasıl değiştirilir? İlk üç maddenin zenginleştirilmesi, geliştirilmesiyle. Pozitif anlamda içinin doldurulmasını, evrensel hukuka uygun bir şekilde doldurulmasını ifade ettim" diye konuştu.