”Anayasa girişimci dostu olmalı”

Bakan Şimşek, "Hak ve özgürlüklerle kişi başına milli gelir birebir ilişkilidir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uzun vadeli sürdürülebilir yüksek büyüme için Anayasa'nın mutlaka daha girişimci dostu olması gerektiğini söyledi.

Şimşek, Kuveyt Türk'ün Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen sukuk ihracı dolayısıyla düzenlenen iftar yemeğine katıldı.

Bakan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, bugün bir mahkemenin çıkıp Türkiye'de ne kadar şeker üretileceğine karar verebildiğini anlatarak, "Mahkemelerin hiçbir zaman kendilerini Meclisin yerine, Hükümetin yerine koymaması lazım. Herkesin kendi işini yapması lazım" görüşünü dile getirdi.

Bu anayasa değişikliğiyle Türkiye'de iş, aş üretenlerin önünün ciddi şekilde açılacağını dile getiren Şimşek, "Çünkü yerindelik denetimine son veriyoruz. Yargı denetim alanını genişletiyoruz. Daha bağımsız, daha tarafsız bir yargı Türkiye'nin geleceği açısından önemli" dedi.

Türkiye'deki tartışmaların, bunun sanki bir iktidar oylamasıymış gibi bir çerçevede gittiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Bu, Türkiye için büyük bir talihsizlik. Türkiye aslında son yılları çok büyük bir fırsatı yakalayarak geçirdi. Türkiye için bu fırsatı ciddi anlamda değerlendirdik ve refahını artırdık. Türkiye'de daha fazla iş-aş üretildi. Ama Türkiye'nin potansiyeli çok daha büyüğüne kadirdir. Bu ülkenin muazzam bir potansiyeli var. Bu potansiyeli gerçekleştirmek için bu türden değişiklikler de gerçekten önemli bir dönüm noktası olacak. Uzun vadeli sürdürülebilir yüksek büyüme için Türkiye'nin Anayasasının mutlaka daha girişimci dostu olması lazım. Özellikle hukuk sisteminin daha iyi işlemesi lazım. Hak ve özgürlüklerle kişi başına milli gelir birebir ilişkilidir."

Türkiye'nin önemli bir dönüm noktasında bulunduğunu dile getiren Şimşek, "Bu anayasa paketinin geçmesiyle ben şuna inanıyorum; Türkiye daha öngörülebilir bir ülke olacak. Hukuk sistemi, çok daha iyi işleyen bir hukuk sistemi olma potansiyeline sahip olacak" diye konuştu.

Doğruları uygulamaya devam edeceklerinin altını çizen Şimşek, bütçe açığının yüzde 40'ın üzerinde daralma gösterdiğini, bunu hedeflerinin üzerinde bir performansla götürdüklerini vurguladı.

TÜSİAD'ın açıklamaları

Mehmet Şimşek, bir gazetecinin, TÜSİAD'ın referanduma ilişkin açıklamalarını hatırlatarak, görüşlerini sorması üzerine, şunları söyledi:

"Anayasa değişikliği bir iktidar oylaması, herhangi bir partinin gündemiyle ilişkili değil. Anayasa değişikliği bize kalırsa Türkiye'nin, çocuklarımızın geleceğiyle ilişkilidir. İçeriğine de baktığınız zaman, hakikaten Türkiye'yi birkaç adım ileri götüren çok önemli düzenlemeler içeriyor. Tabii ki gönül ister ki herkes içerikle ilgili değerlendirmelerde bulunsun, herkes bu pakete niye destek verdiğini veya vermediğini kamuoyuyla tabii ki paylaşsın. Çünkü aslında bu Türkiye'nin, yani geleceğinin oylandığı bir paket. Daha özgürlükçü bir toplum mu istiyoruz, demokrasimizin standartlarını daha ileri götürmek mi istiyoruz, bu sorularla ilişkili bir paket var gündemde. Keşke yoğun olarak içerik tartışılsa. Biz bunu bekliyoruz. İş alemi de tabii ki Türkiye'nin önemli bir kesimidir. Onların da tabii ki Türkiye'nin geleceğini belirleyecek gündeme duyarsız kalmasını bekleyemezsiniz. Dolasıyla bunu o çerçevede değerlendirmekte yarar var. Yani iş ve aş üretenlerin yine bu paketle önünü açıyoruz. Vatandaşlarımızın ekmekle özgürlük arasındaki tercihini biz gereksiz, anlamsız buluyoruz. Böyle bir tercih olmaması lazım. Hem ekmek büyüyecek, hem daha fazla özgürlük olacak... Ben gerçekten bütün samimiyetimle söylüyorum, bu Anayasa paketi bunu sağlıyor. Mükemmel mi değil ama nedir, biz mükemmeliyetçi arayışımızın, ilerlemenin önünde bir engel olmasını tabii ki kabul etmeyiz, ona izin veremeyiz. Yani bizi, 2-3 adım ileri götürecekse, çok daha kapsamlı, mükemmel bir değişiklik olmasa bile bunu memleket yararına olduğunu düşündüğümüz için destekliyoruz. Tabii ki takdir edersiniz ki her kesimden destek bekliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir