Anayasa Mahkemesi AKP'yi kapatmadı

AKP'nin alacağı hazine yardımının yarısı kesilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yaptığı açıklamada AK Partinin kapatılmadığını, dönem sonunda gerçekleştirilecek hazine yardımını yarıya indirme cezası verildiğini kaydetti.

Bunun ciddi bir ihtar kararı olduğunun altını çizen Kılıç, AK Parti'nin gerekli mesajı alacağını umduklarını kaydetti.

Yapılan oylamada partinin kapatılması için gerekli 7 oyun çıkmadığını, 6 üyenin kapatılması, 4 üyenin de hazine yardımının kesilmesi  yönünde oy kullandığını belirten Kılıç, hazine yardımı mahrumiyeti cezasının 'partinin bazı faaliyetlerin odağı olduğu, ancak bunun ağır bir şekilde olmadığı' şeklindeki ifadeleri nedeniyle verildiğini belirtti.

Üyelerden Paksüt, Kantarcıoğlu, Erten, Özler, Apalak ve Perktaş'ın 'AK Parti'nin kapatılması' yönünde oy kullandıklarını bildiren Haşim Kılıç, kendisinin 'red' oyu verdiğini söyledi.

Mahkemeden kapatma kararı çıkmadığı için, partili isimlere de siyaset yasağı getirilmemiş oluyor.

Kararı açıklamadan önce yaptığı konuşmada önlerine gelen davaların sosyal, ekonomik ve siyasi önemlerini gözönünde bulundurarak çalıştıklarını belirten Kılıç, bu hususlara dikkat ederek görev yaptıklarını kaydetti.

Kılıç konuşmasında basın organlarında yer alan haber ve köşe yazarlarının makaleleri konusunda hakarete varan yorumlar hakkındaki üzüntülerini dile getirdi.

Davayla ilgili raporun sadece bir kişi tarafından değil, 2 kişiyle birlikte yazdığını belirten Kılıç, raportörün seçiminde, daha önce de aynı partiyle ilgili türban kararında çalışmış olmasının gözönünde bulundurulduğunu bildirdi.

Hiçbir üyenin parti kapatmadan mutlu olmadığını ifade eden Haşim Kılıç, bu dava öncesinde gerekli yasal düzenlemelerin yapılmış olmasını tercih edeceklerini söyledi, yasa yapıcılardan bu düzenlemelerin yapılmasını istedi.