Anayasa'nın ilk üç maddesi ön şartımız

Milletvekilleri ile Abant kampında yeni Anayasa'yı tartışacak olan Kılıçdaroğlu, "Vatandaşlık tanımı önşartlarımız arasında değil" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABANT - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li milletvekilleri ile Abant kampında yeni anayasayı tartışacak. Yeni anayasa için anayasanın ilk üç maddesinin önşartları olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Vatandaşlık tanımı da önşartlarınız arasında mı?" sorusuna da "Biz, anayasanın ilk üç maddesini önşart olarak koyduk. Onun dışındaki pek çok düzenleme herhalde görüşülecektir" yanıtını verdi.

CHP'nin milletvekilleri ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin bir araya geldiği 3 günlük Abant kampı başladı.

Toplantıların yapılacağı Abant Taksim Otel'e girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın annesinin vefatına yönelik değerlendirmelerinin sorulması üzerine Başbakan'ın annesi ameliyat olduğu gün kendisini arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini anımsatarak "Bugün acı haber geldi, kendisini aradım, başsağlığı dileklerini ilettim, Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun" dedi.

Abant kampından beklentilerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, bu kampın, yeni parlamento dönemindeki ilk kamp olduğunu belirterek "Parlamentonun bu süreçte çalışma usulü, yöntemi, bizim stratejimiz neler olacak, bunlar üzerinde duracağız" dedi.

Anayasa değişikliğiyle ilgili de milletvekillerinin görüşünü alacaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, "Bizim ilkelerimiz, hedeflerimiz, çalışma yöntemlerimiz neler olacak, olmalıdır, bunları tartışacağız" diye konuştu.

"Anayasa ile eşzamanlı değişiklikler yapılmalı"

Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliğini özgürlük ve demokrasi açısından bir şans olarak görmek istediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Yani bir taraftan anayasa değişirken güçler ayrılığı ilkesinin varlığı ve güçlendirilmesi, basının özgürlüğü, özel yaşamın gizliliği gibi hepimizin üzerinde titizlikle durduğu konular bir taraftan anayasada güvence altına alınırken diğer taraftan demokrasinin güçlenmesi açısından anayasa dışında da yapılması gereken pek çok değişiklikler var, örneğin seçim barajının, özel yetkili mahkemelerinin kaldırılması gibi. Bunların anayasa değişikliğiyle eşzamanlı ele alınıp bazıları parlamentoda kabul edilirken anayasa değişiklikleri bittikten sonra onlar da parlamentonun gündemine gelebilirler diye bir düşüncemiz var."

"İlk 3 madde önşartımız"

Kılıçdaroğlu, "Bunları önşart olarak mı görmeliyiz?" sorusu üzerine "Hayır, bu bir önşart değil, Önşartımız şu; anayasanın ilk üç maddesi bizim için önşart. Çünkü kurucu iradenin iradesidir ilk üç madde. Onun dışında güçler ayrılığı ilkesini bizim güçlendirmemiz sadece bizim değil aslında bütün siyasi partilerin temel amacı olmak durumundadır. Dolayısıyla bizim anayasa değişikliği konusundaki hedeflerimiz, ilkelerimiz daha önce seçimlerden önce belirlenmişti, biz bunu kamuoyuyla paylaştık zaten. Bizim merak ettiğimiz, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tutumu, görüşü, hedefi nedir, biz onu merak ediyoruz. Onu da herhalde masada öğreneceğiz" diye konuştu.

"Vatandaşlık tanımı ön şart değil"

Kılıçdaroğlu, "Vatandaşlık tanımı da önşartlarınız arasında mı?" sorusuna da "Biz, anayasanın ilk üç maddesini önşart olarak koyduk. Onun dışındaki pek çok düzenleme herhalde görüşülecektir" yanıtını verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir