Ankara bölgesinde savunma sanayiine 2 yeni OSB

Biri Ankara'nın Kazan ilçesinde, diğeri Kırıkkale'de olmak üzere iki yeni OSB daha savunma sanayisine kazandırılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Ankara ve yakın çevresi savunma sanayii alanında yoğun yatırımlara sahne oluyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın ana girişimcisi olduğu Kazan’daki 860 hektarlık havacılık ve uzay sanayii ihtisas OSB’nin izin süreçleri devam ederken, Kırıkkale’de kurulan ilk silah ihtisas OSB altyapı yatırımları için temel atıldı. OSTİM bünyesindeki Savunma ve Havacılık Kümesi de girişimlerini yoğunlaştırdı. ASELSAN’ın, radar teknolojilerine bağlı ürünlerine yönelik Gölbaşı yatırımı son aşamaya gelirken şirket, Ankara yakınlarında bir başka OSB’de füze teknolojileri için büyük bir arsa daha satın aldığını duyurmuştu. 

Savunma sanayiinde üretim ve araştırma-geliştirme alanında büyük tesislerin yer aldığı Ankara ve çevresinde yatırımlar sürüyor. Son dönemde, iki büyük OSB yatırımının ardından bu alandaki doğal kümelenme hızlandı. Kırıkkale’de, arazisi Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından sağlanan ve valiliğin, MKEK, ticaret ve sanayi odası, belediye ile birlikte hayata geçirdiği Kırıkkale Silah İhtisas OSB’de temel atıldı. Toplam 500 dönümlük arsa üzerinde, münhasıran silah üretmek üzere faaliyet gösterecek firmaların yer alacağı ihtisas organize sanayi bölgesinde 64 parsel oluşturulduğu kaydedildi. Kırıkkale, MKEK’nin uzun yıllardır üretim yapması nedeniyle silah sanayiinde gelişmiş bir il olarak dikkat çekmişti. 

Ankara’daki ikinci büyük OSB yatırımı da hızlandı. Kazan’da TAI tesislerine komşu arsa üzerinde başlayan Havacılık ve Uzay İhtisas OSB, tahsis edilen arsanın genişletilmesinin ardından 860 hektarlık bir alanda kuruluş çalışmaları sürüyor. Tüzel kişilik kazanılması ve ÇED aşamasında olan bölge, teşvik uygulaması kapsamında özel teşviklerden yararlanabilecek. TAI’nin gelecek dönem yatırımları yanında, bu alanda yatırım yapacak KOBİ ve diğer büyük şirketlere yer sağlayacak olan OSB ile Akıncılar bölgesinde geniş kapsamlı bir havacılık kümesi oluşması planlanıyor. 

Ankara’daki diğer büyük yatırımlar ise ASELSAN tarafından hayata geçiriliyor. Gölbaşı’nda radar teknolojilerine yönelik tesislerini tamamlayan ASELSAN, yeni yerinde üretim için gün sayıyor. ASELSAN’ın, Ankara ili sınırları içindeki bir başka OSB’de, füze teknolojilerine yönelik büyük bir arsa yatırımı yaptığı daha önce açıklanmıştı. Bu arsa üzerinde herhangi bir yatırıma başlanmadı ancak ASELSAN’ın öncelikli gelişme alanlarından biri olarak nitelenen füze ve hava savunma sistemlerine yönelik yatırımlar yapılacağı kaydedildi. ASELSAN, halen devam eden alçak ve orta irtifa hava savunma füzeleri geliştirme projesinde ana yüklenici konumda bulunuyor. Şirket, yüksek irtifa hava savunma füzesi sistemlerini üretmek istediğini açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir