Ankaralı da finans merkezi projesine sahip çıkmalı

Özince, Ankara'da yapılan 'İş'le Buluşmalar' toplantısında Türkiye mali piyasalarının derinleşmesi ve İstanbul Finans Merkezi Projesi için Ankaralılardan destek istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem GÜNDÜZ - Özüm ÖRS - Mehmet KAYA

ANKARA - İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'nin mali sektörünün GSMH'ye oranını artırmak gerektiğini belirterek mali sektörün sığ olması durumunda faizin de, kurun da oynayacağının altını çizdi.

Özince, İstanbul Finans Merkezi Projesi'ne iş adamlarının, Ankaralıların ve herkesin sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, projenin İstanbul'da bir gayrimenkul projesi olmadığını söyledi. İş Bankası ve gazeteniz DÜNYA tarafından düzenlenen ekonomi ve piyasa koşullarında bölgesel ve uluslararası fırsatlar, yeni iş alanları ile sektörel gelişim fikirlerinin ele alındığı geleneksel "İş'le Buluşmalar" toplantısı Ankara'da Rixos Otel'de yapıldı.

İş Bankası Genel Müdürü Özince, "Dönüştürücü İnovasyon ve Rekabet" başlığı ile düzenlenen toplantının kapanışında bir konuşma yaparak, Türkiye'nin ekonomi mantığı açısından çağdaş değerler üzerine kurulduğunu belirterek, zaman içinde ters giden şeyin mali sektörün ve sermaye birikiminin yeterince sağlanamaması olduğunu söyledi.

Özince, Türkiye'deki mali sektörün yaşanan ilerlemeye rağmen hâlâ 'sığ' olarak değerlendirilebileceğini anlatarak mali sektörün sığ olması durumunda faizinde, kurunda oynayacağını ifade etti. Mali sektörün daha da derinleştirilmesi gerekliliği üzerinde duran Özince, "Bu durumda bankacı veya finansörünüz her kimse finansmanı geri çekmeye kalkar ya da siz işinizle bağdaşık finansman sağlayamazsınız. Kısa vade ile uzun vadeli yatırım yapmak zorunda kalırsınız. Dövizle uzun vade bulursunuz, TL ile mal satarsınız, riski dengelemek istersiniz, enstrüman alamazsınız" dedi.

"Uzun vadeli bakıyoruz"

Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebileceğini, yere göğe sığdırılamayan bir potansiyelin bulunduğunun altını çizen Özince, "Ama fırsatları zamanında uygun kullanabilecek misiniz, kullanamayacak mısınız? Fırsatları iyi kullanamazsanız veya iyi süremezsiniz dünyanın en iyi otomobili veya uçağına biniyor olsanız bile bir kayaya çarpıp kurban gidebilirsiniz" diye konuştu.

Özince, olaylara ve gelişmelere daha uzun vadeli bir perspektif üzerinden bakmak gerekliliği üzerinde de durarak banka olarak da bu yaklaşımı benimsediklerini anlattı.

"Çatır çatır şube açmaya devam ediyoruz"

Özince, her zaman olduğu gibi bu yıl da 'adam gibi bankacılık' yapacaklarını ifade ederek, "Ancak bankacılık kolay bir iş değil. 19 milyar öz kaynak toplamak bir özveri gerektiriyor" dedi. Özince, Türkiye'nin mali ve finansal istikrarının, piyasaların derinleşmesine ve devletin piyasaların içinden elini çekmesine yani serbest piyasa ekonomisine bağlı olduğunu bildirdi.

Banka olarak, Türk girişimcilerin rekabet yarışında önde olmaları için daha çok katma değeri yüksek işler yapılması gerektiğini, bunun için çaba göstermeye devam ettiklerinin altını çizdi. Özince, "Sürekli gelişiyoruz. Memnuniyetle söyleyebilirim ki, 2008 krizine aldanmadık ve aldatmadık.

2008'den bu yana çatır çatır şube açmaya devam ediyoruz. Sadece geçen sene 2 bin 250 kişiyi işe aldık. Personel sayımız 24 bine, şube sayımız da bin 155'e ulaştı. 1156. şubemiz de Erbil'de. O da inşallah bu ay açılacak. Bağdat'taki şubenin açılışı da güvenlik nedeniyle biraz daha gecikti" dedi.

"İstanbul'a taşınmasaydık bitmiştik"

İstanbul Finans Merkezi Projesi'ne tüm iş adamlarının, Ankaralıların ve herkesin sahip çıkması gerektiğini kaydeden Özince, projenin İstanbul'da bir gayrimenkul projesi olmadığını söyledi.

İş Bankası'nın İstanbul'a taşınmasının gerekçelerini anlatan Özince, "Biz İstanbul'a 150 aile gittik. İstanbul'a taşınmasaydık bitmiştik, taşınmasaydık rekabete ayak uydurumazdık. Bugün Ankara'ya en fazla kredi veren banka olamazdık" diye konuştu.

Özince, en büyük pazar neredeyse şirketlerin de orada olması gerektiğini kaydederek, "Ankara'dan gitmemizden köşedeki eczane ve bakkal dükkanı etkilenmemiştir. Biz İstanbul'a gidince, bankacılık faaliyetlerimizi, Ankara'nın kredilerini kesmedik. Avrupa'nın göbeğine gitme imkanı olsa İş Bankası'nın genel müdürlüğünü oraya götürmek zorundayız. Rekabet neyi gerektiriyorsa bunu hepimizin yapması lazım" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir