”Anlaşmalar üzerinde değerlendirme yapacağız”

Atalay, Suriye İçişleri Bakanı Abdulmajeed ile yapacakları görüşme öncesinde açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Suriye İçişleri Bakanı Bassam Abdulmajeed ile yapacakları görüşmelerde, iki ülke arasında başta terör ve sınır güvenliği olmak üzere daha önce imzalanan anlaşmalar üzerinde değerlendirme yapacaklarını bildirdi.

İçişleri Bakanı Atalay, resmi davetlisi olarak 19-22 Ağustos arasında resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Suriye İçişleri Bakanı Bassam Abdulmajeed ve beraberindeki heyet ile makamında bir araya geldi. Bakan Atalay, konuk Bakan Abdulmajeed'i, bakanlığa gelişinde resmi törenle karşıladı. Bakan Atalay, görüşme öncesi yaptığı konuşmada, 822 kilometre sırını bulunan Türkiye ile Suriye arasında derin tarihi bağlar olduğunu söyledi. Sınırın her iki tarafında akrabaların yaşadığını hatırlatan Atalay, bu özellikler nedeniyle Suriye ile Türkiye arasında her yönde ilişkilerin geliştiğini ifade etti. İki ülke arasında geçmişte bazı sorunlar olmasına rağmen son 10 yılda karşılıklı ilişkilerin en ileri seviyede yürütüldüğüne işaret eden Atalay, konuk bakan ile yapacakları görüşmelerin, özellikle güvenlik alanındaki bütün konuları değerlendirmek açısından faydalı olacağını belirtti. Geçen yıl Irak ile geçen hafta ise İran ile güvenlik iş birliği anlaşmalarının imzalandığını kaydeden Atalay, Suriye ile Türkiye arasında temel anlaşmaların önceden imzalandığını, görüşmeler sırasında sınır denetimi ve sınır güvenliği konularının da ciddi olarak değerlendirileceğini söyledi. Atalay, uyuşturucu ile mücadelede de Suriye ile ortak operasyonlar gerçekleştirdiklerini belirterek, görüşecekleri diğer bir konunun da eğitim olacağını kaydetti.

"İlişkileri daha ileri götürmeyi amaçlıyoruz"

Suriye İçişleri Bakanı Bassam Abdulmajeed ise Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin bölge ülkelerine örnek düzeyde olduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki anlaşmaların içerik ve uygulama açısından önemli olduğuna işaret eden konuk bakan, ilişkilerin ''doruk noktasını'' yaşadığını vurguladı. Abdulmajeed, yapacakları görüşmelerin, ''gündemdeki anlaşmaların pratikte daha kolay hayata geçirilmesi yönünde olacağını'' vurgulayarak, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileri götürmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Mersin'deki patlama

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Atalay, Mersin'deki patlama sonrasında bütün güvenlik birimleri ve emniyet teşkilatının, çalışmalarını çok dikkatli bir şekilde sürdürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:

''Mersin'de takip edilen araç bir yerde durdurulmak isteniyor ama durmuyor, teslim olmuyor ve içerisindeki intihar ederek bombayı patlatıyor. Yaralı polislerimiz ve vatandaşlarımız var. Polislerimizden ikisinin yarası önemli, diğerlerininki hafif. Biri kolundan yaralı ama Özel Harekattan olan bir polisimizin başından yarası var. Onun üzerinde çalışılıyor. Belki Ankara'ya getirilmesi söz konusu. Kimlik ve diğer hususlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Parmak izleri ve DNA testleri gibi teknik incelemeler yapılıyor. Gelişmeler oldukça açıklanacak.''

"Baskın gibi nitelemeler bizi üzüyor"

Atalay, bir başka gazetecinin ''İstanbul Organize Suçlar Şubesine gerçekleştirilen baskını nasıl değerlendiriyorsunuz. Size bilgi verildi mi?'' şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

''Bu bir baskın değil, savcılığın yürüttüğü bir çalışma ve kendi sürecinde yürütülerek sonuçlanmıştır. Sonucu da tespit edilerek açıklanmıştır. O çerçevede değerlendirmek gerekir. Baskın gibi nitelemeler bizi üzüyor. Adliye ile emniyet arasında baskın olmaz. Neticede yürütülen bir dosyayla ilgili süreçtir. Süreç kendi mecrasında yürümüştür.''