Anneler Gününüz Kutlu Olsun

Tüm annelerimizin Anneler Gününü Kutluyoruz!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – "Tükenmez borcum var Anama benim, Onun varlığından oldu bedenim, Kimi köylü kızı kimisi hanım, Ta ezel tarihte kayıtlı Anam" dizeleriyle anlatıyor Aşık Veysel annelerimize olan gönül borcumuzu.

Mayıs ayının 2. pazarı sevginin fedakarlığın, sıcaklığın ve sonsuz hoşgörünün sembolü olan annelerimizin günü. Her ne kadar annelerimize bir tek günü değil, tüm günleri adasak da Anneler Günü, onlara verdiğimiz değeri göstermek için iyi bir fırsat. 

Anneler için yapılan kutlamalar yüzyıllar öncesine dayanıyor ve Sümerler'e dek uzanıyor. İlkçağlardan bu yana İştar, Kybele, Rhea ve daha birçok isimle analık, doğurganlık niteliğiyle ön plana çıkarak doğanın uyandığı, yeniden doğduğu bahar mevsimiyle özdeşleşti.

Tarihte ilk resmi "Anneler Günü" fikrini ortaya atan kişi, Julia Ward Howe. Barış savunucusu Howe, her yıl 2 Temmuz'un barış adına Anneler Günü olarak kutlanmasını önerdi. Birkaç yıl sonra ilk "Anneler Günü" toplantısını Boston'da düzenleyen Howe'un ardından Kentucky'li bir öğretmen olan Mary Towles Sasseen, 1887'de ilk "Anneler Günü" kutlamalarını başlattı. Sasseen'i Indiana South Bend'den Frank Hering izledi ve 1904 yılında "Anneler Günü"nün kutlanması için geniş bir kampanya başlattı.

Bu özel günü hatırlayınca akla gelen Graftonlu Anna Jarvis "Anneler Günü" kutlamaları için en büyük adımı attı. Her yıl "Anneler Günü" olarak kabul edilen Mayıs ayının ikinci pazar günü yakaya karanfil takma geleneğini başlattı.

ABD Başkanı Wilson, 1913 yılında çeşitli girişimler sonucunda "Anneler Günü"nü kabul etti ve bu özel gün, dünyanın dört bir yanında Mayıs ayının ikinci pazar gününde annelere ithaf edildi.

Liderlerin Anneler Günü mesajları

Anneler günü dolayısıyla liderler kutlama mesajları yayımladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mesajında, "Anneler Günü vesilesiyle, evlatlarını vatan uğruna şehit veren, acılarını yürekten paylaştığımız annelerimize bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan annelerine her zaman sahip çıkacağımızı, onlara her zaman destek olacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Hayatın tüm güzelliklerine layık olan annelerimize sevgilerimi iletiyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, de mesajında "Bizleri yetiştiren, deneyimleriyle yolumuzu aydınlatan annelerimize sadece yılın bir gününde değil, ömrümüzün her anında derin sevgi ve saygı duygularıyla bağlı olmalıyız" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mesajında yeni nesillerin kişilik ve geleceklerinin şekillendirilmesinde de en önemli görevin annelere düştüğünü vurgulayarak "Bizi millet yapan değerlerin her birimizde hayat bulmasında, yaşatılmasında hiç şüphesiz, en çok annelerin payı vardır. Bu anlamlı günün, annelik bilincinin gelişmesine ve annelerimizin değerini daha iyi anlamamıza katkıda bulunmasını diliyorum" diye kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir