Antalya'da piknik yasak

Nem oranının düşmesiyle orman yangınları artınca, Valilik çareyi piknik yasağında buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Antalya Valiliği, orman sınırları içinden geçen devlet karayolu, köy yolu ve orman yolları kenarında piknik yapılmasını yasakladı. Nem oranı yeniden yükselirse yasak kalkacak, kuru hava devam ederse yasağın süresi uzatılabilir.

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak imzasıyla yayımlanan genelgede, kanunlardaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, mevsim gereği çıkması muhtemel orman yangınlarının önlenmesi, mal ve can güvenliğinin sağlanması amacıyla Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu'nun 30 Mart 2010'da aldığı kararlara ilave olarak, 30 Ağustosa kadar piknik ve mesire yerleri haricindeki, iğne yapraklı ormanlar ve ağaçlandırma sahalarına, bölgede yaşayan köy halkı dışında ve her ne suretle olursa olsun girişlerin yasaklandığı bildirildi. Genelgede, emniyet güçlerince orman içerisinden geçen karayolu ve köy yollarında devriye gezdirilerek kontrolün sağlanacağı kaydedildi.

Orman Kanununun 31 ve 32'inci madde kapsamındaki köylerle ormana 4 kilometre mesafede kalan yerleşim birimleri içerisinde açık alanlarda hangi amaçla olursa olsun ateş yakılmasının yasaklandığı kaydedilen genelgede, bu kapsamda Çevre Orman İl Müdürlüğünce kiraya verilmiş piknik mesire yerleri ve diğer kamp alanlarında orman yangınlarına karşı önlem aldırılmasının sağlanacağı bildirildi.

Genelgede, alınan önlemler şöyle sıralandı:

''Orman sınırları içinden geçen devlet karayolu, köy yolu ve orman yolları kenarında piknik yapılması yasaklanmıştır. Belediyeler ve köy tüzel kişilikleri orman içi orman bitişiğinde bulunan çöp toplama alanlarının çevresinde koruma bandı oluşturacak ve çöplüklerde çıkması muhtemel orman yangınlarına müdahale için iş makinesi hazır bekletilecek. İl Özel İdaresi, DSİ 13. Bölge Müdürlüğü ve Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından şantiyelerinin bulunduğu yerlerde her an yangına gitmeye hazır birer iş makinesi ve treyler bekletilecek. Kaymakamlıklarca halkın orman yangınlarına duyarlı olmasını sağlayıcı ilan, duyuru çalışmaları yapılacak.''

Genelgede, önlem ve yasaklara uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32'inci maddesi hükümlerine göre işlem yapılacağı da anımsatıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir