Antalya'da söndürme çalışmaları sürüyor

Antalya Valisi, yangını söndürmek üzere orman teşkilatının cansiparane çalıştığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA -  Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerine bağlı köyleri etkileyen yangının, orman teşkilatının cansiparane çalışmalarıyla genel itibarıyla kontrol altına alınmak suretiyle devam ettiğini belirtti.

Vali Yüksel, Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğünde yetkililerden yangınla ilgili bilgi aldı. Yüksel, daha sonra düzenlenen basın toplantısında, yangının 31 Temmuzda saat 12.30'da Manavgat'ın Karabük köyünde başladığını ifade etti. Yangını söndürmek üzere orman teşkilatının cansiparane çalıştığını belirten Yüksel, ''O günden bu yana süren yangın, orman teşkilatımızın cansiparane çalışmalarıyla genel itibarıyla kontrol altına alınmak suretiyle devam etmektedir'' dedi.

Vali Yüksel, yangının Manavgat'ın Karabucak köyü Korudağ mevkisinde birkaç noktada devam ettiğini belirterek, ''Bu yangın, son yıllarda Anadolu topraklarında karşılaştığımız en önemli yangındır'' dedi. Yüksel, Kumluca ilçesinde dün saat 17.00 civarında çıkan yangının Adrasan mevkisinden başladığını ve bu yangının da tek noktada kontrol alınma çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.

Yangın Korudağ mevkiide devam ediyor

Vali Yüksel, kaymakamlara, ormanlara girişlerin durdurulması konusunda talimat verildiğini belirterek, evleri yanan vatandaşlara yarın 2'şer bin YTL, yardım yapılacağını, hasar tespit çalışmaları bittiğinde ise vatandaşların tüm zararlarının karşılanacağını bildirdi. Vali Yüksel, Manavgat'a bağlı Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğü'nde bölgedeki yangına ilişkin aldığı brifingin ardından basın toplantısı düzenledi. ''Yangın bu saat itibariyle Karabucak köyü Korudağ mevkisinde devam ediyor'' diyen Yüksel, Antalya'nın küresel ısınma bağlamında birkaç yıldır son derece farklı meteorolojik şartları taşıdığını, bölgede ortalama ısının 40 derece civarında olduğunu belirtti. Yüksel, nem oranının da yangına müsait biçimde seyrettiğini kaydetti. Salı gününden bu yana Antalya'da sıcaklığın ortalama 40 derece, nem oranın da sabah saatlerinde yüzde 10, öğleden sonraya doğru ise yüzde 30 düzeyinde olduğunu dile getiren Vali Yüksel, ''Antalya ve yöresi, bu meteorolojik şartları bu hafta da yaşayacak'' dedi.

60 ev, 88 ahır ve ambar tamamen ya da kısmen yandı

Yüksel, bundan sonra olması muhtemel orman yangınlarına karşı, bölgede başta safari turları olmak üzere, ciplerle, lastikli araçlarla, safari araçlarıyla orman içinde yapılan her türlü faaliyetin vatandaşların can ve mal güvenliği için durdurulması kararının verildiğini açıkladı. Yüksel, ''Bu konuda kaymakamlara, ormanlara girişlerin durdurulması konusunda talimat verildi'' dedi.

Yangın nedeniyle Antalya Valiliği'nde oluşturulan kriz merkezinin ön hasar tespitine ilişkin çalışmaları sürdürdüğünü, bölgeye gönderilen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ekiplerinin de geniş gruplar halinde hasar tespit çalışması yaptıklarını bildiren Yüksel, yangın sonucu ortaya çıkan zarara ilişkin şu bilgileri verdi:

''Manavgat ve Serik'te 60 ev, 88 ahır ve ambar tamamen ya da kısmen yandı. Bir ilköğretim okulu, bir cami, bir köy konağı yangında tamamen ya da kısmen yandı. Hayvan telefine ilişkin gazetelerde abartılı rakamlar vardı, ama şu ana kadar yapılan tespitlerde, 32 küçük ve büyükbaş hayvan ile 18 arı kovanının telef olduğu anlaşıldı.''

Antalya'daki yangınların pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini de dile getiren Vali Yüksel, öncelikle evleri yananlara para yardımlarına yarın başlanacağını söyledi.

Yüksel, ''Evleri yanan vatandaşlarımıza 2 bin YTL, ahır ve ambarları yanan vatandaşlarımıza da bin YTL yardım yapılacak. Hasar tespit çalışmaları bittiğinde de evi, ambarı, ahırı, zirai ürünleri zarar gören tüm vatandaşlarımızın, tüm zararlarını karşılayacağız'' dedi.

Yangının çıkış nedenine ilişkin kurumların farklı açıklamaları bulunduğuna yönelik sorulara  Vali Yüksel, ''Yangının neden çıktığı konusunda, kamu kurumları arasındaki 'yangının senden çıktı. Benden çıktı' açıklamalarını doğru bulmuyorum. Bunu, o kurumlarla da paylaştım. Bu aşamada, yangınlar devam ederken böyle tartışmaların anlamı yok. Yararı yok'' yanıtını verdi.