Antalya'da yangın kısmen kontrol altında

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, yangının üç nokta hariç olmak üzere "kısmen, büyük ölçüde" kontrol altına alındığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MANAVGAT - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçeleri arasında 31 Temmuzda başlayan orman yangınının, üç nokta hariç olmak üzere "kısmen, büyük ölçüde" kontrol altına alındığını ifade etti. 

Bakan Eroğlu, Antalya'ya gelerek, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ile birlikte yangın bölgesinde helikopterle havadan inceleme yaptıktan sonra Manavgat'a bağlı Taşağıl beldesinde Orman İşletme Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi. 

Bakan Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün kendisinden yangınlarla ilgili bilgi aldığını, bugün de havada inceleme yaptıktan sonra Başbakan Erdoğan'ı arayarak, bilgi aktardığını söyledi. 

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ile de görüştüğünü belirten Bakan Eroğlu, şu bilgileri verdi: 

"Başbakanımız ile de görüştüm. Kendisi bilgi aldı. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda yangınla ilgili detaylı bilgi vereceğim. Bayındırlık ve İskan Bakanımız, Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün ekiplerini bölgeye gönderiyor. Yangından mağdur olan vatandaşlarımıza gereken yardımı yapacağız." 

Bakan Eroğlu, ekiplerin büyük bir gayretle, gece gündüz çalışarak yangını söndürmek için mücadele ettiklerini ve önceliği yerleşim birimlerini alevlerden korumaya verdiklerini belirterek, şöyle konuştu: 

"Bütün kamu kurum ve kuruluşları, çok büyük gayretle çalışıyor. Yangın, kısmen büyük ölçüde, (üç nokta hariç olmak üzere) kontrol altına alınmıştır. Yangın bazı bölgelerde, atlayarak bölük pörçük, devam ediyor. Helikopterle inceleme yaparken de gördüm. Alevler bir anda 200 metre ileriye sıçrayarak, tarlayı tutuşturdu. Yanan verimli orman alanı 3 bin 500-4 bin hektar civarındadır. Yangın üç noktada yangın devam ediyor. Bunlar Köprüçay, Taşağıl ve Karataş bölgeleridir. Alevlerin önünü kesme gayretindeyiz." 

"Can kaybı bilgisi gelmedi"

Bakan Eroğlu, dün gece ekiplerin, vatandaşların canını korumak uğruna çalışırken, tehlike atlattıklarını, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'nin de içinde bulunduğu helikopterin de, rüzgarın aniden yön değiştirmesi yüzünden büyük tehlike atlattığını ifade etti. 

Bakan Eroğlu, yapılan ilk tespitlere göre, çoğunluğu Karataş köyünün Macarlar mahallesinde olmak üzere 59 evin tamamen, bir evin de kısmen yandığını açıkladı. 

Rüzgarın hızının zaman zaman 40-50 kilometreye ulaştığına da işaret eden Bakan Eroğlu, rüzgarın hızını düşürmesi halinde, akşam saatlerine doğru veya yarın yangını tamamen kontrol altına alabileceklerini kaydetti. 

Bakan Eroğlu, güvenlik güçlerine şu ana kadar can kaybına ilişkin bilgi gelmediğini, kaybolduğu iddia edilen iki kişinin arandığını, bu kişilerin bir yakınlarının yanına gitmiş olabilecekleri ihtimalinin de değerlendirildiğini kaydetti. 

"Akdeniz Bölgesi'nde yangın riski çok fazla"

Bakan Eroğlu, temmuz ve ağustos aylarında Akdeniz Bölgesi'nde yangın riskinin çok fazla olduğuna dikkati çekti.  Eroğlu, dün ülke genelinde 16 yangın çıktığını, bu yangınların Muğla, Antalya, Denizli, Kütahya, Mut, Bilecik, Keşan, Edremit, Bucak ve Gölbaşı'nda meydana geldiğini belirterek, bu yangınların 15'inin tamamen kontrol altına alındığını kaydetti. 

Antalya Manavgat'ta çıkan yangının Köprüçay Karabük köyü mevkisinde hızlı esen rüzgarın elektrik tellerini koparmasıyla meydana geldiğinin tahmin edildiğini ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: 

"Savcılığın bu yöndeki tespiti sürüyor. Özellikle Cuma günü rüzgarın hızı saatte 70 kilometreye ulaştı. Bu nedenle yangın söndürme çalışmaları ve müdahalede güçlük yaşandı. Büyük ölçüde, üç nokta hariç kontrol altına alınmaktadır. 8 helikopter, 2 amfibi olmak üzere 7 uçak, 160 arozöz, 9 dozer, ile 160 mühendis ve bin 300 civarında orman işçimizle yangına müdahaleye devam ediyoruz. Ekiplerimiz gece gündüz demeden cansiperane bir şekilde çalışmaları yürütüyor. Muhtemelen rüzgar saat 15.00 sıralarında hızını kesecek. Akşama doğru yangını, hava şartları elverirse kontrol altına alacağız." 

 

Mağdur olan vatandaşlar

Bakan Veysel Eroğlu, mağdur vatandaşlara çok kısa sürede yardım elini uzatacaklarını da bildirdi. Mersin Gülnar'a 1 milyon YTL yardım gönderildiğini hatırlatan Eroğlu, şöyle devam etti: 

"Bu bölgeye de her türlü desteği vereceğiz. Vatandaşlarımız endişe etmesinler. Bölgede bakanlığım ekiplerinin yanı sıra, Antalya Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, sivil savunma, emniyet, jandarma, kaymakamlık olmak üzere tüm kamu kurumları ve özel sektör büyük gayret gösteriyor. Ekipteki görevlilerimiz büyük risk altında. Çünkü yangın her yerde bölük pörçük devam ediyor. Ama ekiplerimiz dünyanın en başarılı yangın söndürme ekipleridir. Yangının ucuna kadar giderek, vatandaşımızın canını korumaya çalışıyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum. İnşallah biz bu yangından da ders alarak, gerekli tedbirleri artıracağız." 

"Kameralarla izlenecek"

Eroğlu, Antalya'ya yönelik yeni tedbirler alacaklarına da değinerek, 112 ve 177'nin ortak çalışmasıyla bütün bölgenin kameralı sistemle izleneceğini, yangın kulelerinden ormanların kameralarla kontrol edileceğini bildirdi. Eroğlu bu sistem sayesinde çıkacak yangınlara süratle müdahale edileceğini ifade etti. 

Orman yangınları konusunda 71 milyon insanın hassas olması gerektiğini vurgulayan Bakan Eroğlu, şöyle devam etti: 

"Yangınların pek çoğu ihmalden çıkıyor. Anız yakılması gibi nedenlerden yangın çıkıyor. Elektrik tellerinde de problem oluyor. Buna da el atacağız. (Birileri yakıyor, rant için arazi elde ediyor) diye bir şey yok. Yanan alanları bir yıl içinde ağaçlandırıyoruz. Yanan orman alanı asla işgal edilmiyor, işgal edilmesi mümkün değil. Hükümetimiz bölgedeki yaraları kısa sürede saracaktır. 

 

"Yanan alan 4 bin hektar civarında"

 

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, bir gazetecinin yanan alanın 10 bin hektar olduğunun söylendiğini hatırlatması üzerine, "Bunu nereden çıkardınız? Uzmanlar biliyor. Alakasız kişilerden bilgi almayınız. Yanan verimli orman alanı 3 bin 500-4 bin hektar civarındadır" yanıtını verdi. 

Yangın Harekat Merkezi'nden çalışmaların takip edildiğini, hangi helikopter, uçak ya da iş makinesinin nerede olduğunun bu merkezden takip edilebildiğini anlatan şu bilgileri verdi: 

"Yangının önünü kesme gayretindeyiz. DSİ de bütün ekiplerini seferber etti. Bütün ekipler koordineli bir şekilde çalışıyorlar. Sönen yerlerde soğutma işlemi yapıyoruz. Yangının tamamen kontrol altına alındığına ilişkin kesin bir şey söylenemez. Bu rüzgarın durumuna bağlıdır. Yanan yerleşim alanlarında da arozözlerle soğutma yapılıyor. Önceliğimiz insanımız, can kaybı olmasını istemiyoruz." 

Gazetecilerin, evi yanan köylülerin orman ve itfaiye ekiplerinin müdahalede bulunmadıklarına yönelik tepkilerini hatırlatması üzerine de Eroğlu, "Köylü bölgedeki durumu, yangının büyüklüğünü nereden bilsin. Biz helikopterden de gördük, şu anda rüzgar Manavgat'a doğru yön değiştirdi. Rüzgar yön değiştirirse büyük tehlike olabilir ama her türlü tedbiri alıyoruz" dedi. 

Kaybolan kişiler

Bakan Eroğlu, gazetecilerin kaybolan kişilere ilişkin soruları üzerine, Jandarma Komutanlığı yetkililerinin kendisine kaybolan vatandaşlardan birisine ait kemiklerin, yanan bir evin enkazında bulunduğunu ifade etti. 

Eroğlu, şöyle konuştu: 

"Başımız sağolsun. Kimliğinin tespit edilmesi için DNA incelemesi yapılacak. Çünkü hangisi olduğunu bilemiyoruz. Kaybolan vatandaşların yangın sırasında yeniden evlerine döndüğünü görenler olmuş. Kimlik tespit çalışmaları yapılacak." 

Yangının ardından Karataş Köyü'nde Ali Deniz ve Osman Kahya adlı vatandaşlardan haber alınamamış, bölgede arama çalışmaları başlatılmıştı.