Antalya'nın 'Güneşkent Projesi', 27 Temmuz'da start alacak

Proje kapsamında enerji ihtiyaçlarının güneş enerjisi ile giderilmesi ve bir güneş enerji santrali için ön araştırma yapılması hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bir süredir altyapısını hazırladığı, Antalya'ya Güneşkent kimliği kazandırma çalışmaları kapsamında, dört üniversite, bir enstitü ve dernek ile bir ulusal platform topluluğunun desteklediği "Güneşkent-Yeşil-Antalya Projesi" 27 Temmuz Salı günü imzalanacak iyi niyet protokolü ile başlatılacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörü Erdem Armen yaptığı yazılı açıklamada, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Sabancı Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) ve Ulusal Fotovoltaik Teknolojileri Platformu (UFTP) tarafından imzalanacak protokolle Antalya'ya Güneşkent kimliği kazandırma konusunda uzun soluklu bir çalışma başlayacağını bildirdi.

Erdem, projenin, Antalya'da karbon salınımlarının takip ve kontrol edilerek düşürülmesinden, güneş enerjisinden elektrik elde edilmesine, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanılmasından bu kaynakların kullanımın yaygınlaştırılmasına kadar birçok konuyu kapsayacağını kaydetti. Erdem, ayrıca konu odaklı eğitimler, bilgilendirme konferansları ve kongreleri, fuar organizasyonları ve şenlikler gibi etkinliklerle konunun zenginleştirileceğine değindi.

Hedef, güneşten daha fazla yararlanmak

Armen, imzalanacak protokolle oluşturulacak konsorsiyumun hedeflerini konusunda ise şu bilgileri verdi:

"Bu aşamada, Antalya'da kamuoyu bilinci yaratarak bireysel uygulamaların yaygınlaştırılması, kamu binaları, park, bahçe, sokak, cadde ve tarihi yerlerin enerji sarfiyatlarının güneş enerjisi ile karşılanması gibi projelerin faal hale getirilmesi, ayrıca Antalya sınırları içerisinde kurulabilecek bir güneş enerji santralinin de ön araştırma ve fizibilite çalışmalarına başlanılması hedefleniyor."

Projeye, Türkiye'deki üniversiteler içerisinde Avrupa Birliği'nden hibe ve kredi yoluyla en fazla proje hazırlayan ve gerçekleştiren Sabancı Üniversitesi Avrupa İşletmeler Ağı Grubu'nun destek verdiğini anlatan Armen, şöyle devam etti:

"Güneş Enerjisi Merkezi'ne sahip ve Türkiye'nin en saygın üniversitelerinin başında gelen ODTÜ de projeye araştırma ve geliştirme bazında destek oluyor. Türkiye'deki güneş enerjisi sistemlerinin kurulu güç bazında en yüksek kapasitesine sahip Muğla Üniversitesi, teknik takip ve uygulama aşamalarında destek veriyor. 1979 yılında kurulan Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü de bünyesindeki araştırmacılarla güneş enerjisi, biyogaz ve uygulamaları konusunda projede yerini alıyor. Yine enstitü bünyesindeki öğretim üyelerinin başı çektiği UFTP grubu da tüm Türkiye'deki fotovoltaik konusunda çalışan yatırımcı, uygulamacı, kamu dairesi, dernek ve belediyeleri bir araya getiren grup olarak kongre ve konferans organizasyonlarına ve tanıtımlarına destek veriyor. Antalya'nın tek üniversitesi olan Akdeniz Üniversitesi de ev sahibi. Akademik birim olarak bünyesindeki Yenilenebilir Enerji Araştırma Merkezi ve Elektrik - Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyeleri ile proje içerisinde yer alıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir