Antalya’ya 11 bölgesel toptancı hali kurulacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yaş meyve-sebze üretiminin yoğunlaştığı merkezlerdeki mevcut 22 toptancı halini kaldırarak yerine 11 modern hal kuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR - ANTALYA

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yaş meyve sebze üretim merkezlerindeki ekonomik ömrünü tamamlamış 22 toptancı halini kaldırararak yerlerine modern donanımlı 11 bölge hali kurmayı planlıyor. 30 milyon TL’ye mal olacak ilk proje Finike’de hayata geçirilecek. İlçedeki Sahilkent, Hasyurt ve Turunçova toptancı halleri tek noktada birleşerek içinde soğuk hava deposunun da olduğu modern bir hal kompleksi inşa edilecek. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Hizmetleri Daire Başkanı Muharrem Kavurkacı, Antalya’nın turizmden sonra tarımda da Türkiye’nin lokomotif kentlerinden olduğunu belirterek, “Yaş meyve sebze üretimi yapılan ilçelerde ekonomik ömrünü tamamlamış, derme çatma 24 adet toptancı hali bulunuyor. Bu durumu değiştirmek için dünyaya örnek olacak ‘Bölgesel Toptancı Hal Projeleri’ni uygulamaya geçireceğiz. Eski toptancı halleri tarih olacak yerlerine modern haller kuracağız. Tarım kenti Antalya’da beldelere yayılmış bölge hallerini tek çatı altında topluyoruz. Bölge hallerinin ilki Finike’de yapılacak. Sahilkent, Hasyurt ve Turunçova’daki toptancı halleri tek noktada birleşerek modern bir hal kompleksine dönüşecek. Kaş, Kumluca Merkez, Kumluca (Mavikent ve Beykonak), Demre, Serik, Manavgat Alanya, Gazipaşa, Korkuteli, Elmalı’da da Toptancı Hallerini birleştirerek, modern bölge halleri inşa edeceğiz. Proje çalışmalarımız sürüyor. Kaş ilçesi Kınık beldesinde içinde 3 veya 4 yıldızlı otel de olmak üzere 670 dönüm, Serik ilçesi Kocayatak beldesinde 900 dönüm, Alanya’da 150 dönüm alan üzerinde modern, çağdaş bölge toptancı halleri kuracağız. Gazipaşa ilçesinde yer tahsisi konusunda mesafe alamadık”diye konuştu. 

Finike’de hayata geçirilecek ilk projenin 71 bin 407 metrekare alan üzerinde inşa edileceğini aktaran Kavurkacı, “30 milyon TL’ye mal olacak toptancı hal kompleksi içinde her biri 108 metrekare büyüklüğünde 52 adet komisyoncu dükkanı, 150, 300 ve 600 metrekare büyüklüklerinde 58 tüccar ardiyesi ile 5 bin metrekarelik soğuk hava deposu bulunacak. İdari bina ve sosyal tesislerin yanında 2 bin metrekarelik alanda cami inşa edilecek. Tüccarların tüm ihtiyacını karşılayacak bir kompleks olacak. İçinde 110 satış yeri bulunacak yeni hal kompleksinde, çağdaş ve modern şartlarda hal hizmeti sunulacak” açıklamasını yaptı.

Ürünlerin raf ömür uzayacak

Finike’nin mevcut 3 toptancı halindeki paketleme tesislerinin çok ilkel olduğunu vurgulayan Muharrem Kavurkacı, “Belde hallerinde paketleme üniteleri çok ilkel. Bu nedenle ürün zayiatı fazla oluyor. Yeni toptancı hal kompleksinde modern paketleme üniteleri bulunacak. Böylece ürünün raf ömrü uzayacak. Yaş meyve sebze üretim merkezi Sahilkent, Hasyurt ve Turunçova halleri birbirine çok yakın. Finike, Türkiye’nin narenciye deposu. Dünyanın dört bir yanına ihracat yapan Finike’ye bu toptancı halleri hiç yakışmıyor. Tüccarlarımız, yurtdışından gelen iş ortaklarını bu derme çatma hallerde ağırlamaktan üzüntü duyuyor. Sahilkent’e modern bir hal kompleksi yaparak bu üç hali tek çatı altında topluyoruz. Finike’ye yakışır bir hal kazandıracağız” dedi.

11 halin kurulacağı merkezler

Kaş, Finike, Kumluca Merkez, Kumluca (Mavikent ve Beykonak) Demre, Serik, Manavgat, Alanya, Gazipaşa, Korkuteli ve Elmalı

Bu konularda ilginizi çekebilir