Araplara 'bahar' geldi, Türkiye'den ihracat arttı
Geçen ayki ihracatın şubat ayları arasında 'rekor' olduğuna işaret eden Ekonomi Bakanı Çağlayan, 2012 hedefinin tutturulacağına inanıyor.
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin bu yılın Şubat ayında yaptığı 11 milyar 156 milyon dolar ihracatın, bugüne kadar şubat ayları içinde gerçekleştirilen en fazla ihracat rakamı ve bir rekor olduğunu belirterek, "Bu rakamın, ihracatçıların AB'nin içinde bulunduğu duruma rağmen, farklı pazarlara yöneldiğini gösterdiğini" kaydetti.
Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıkladığı Şubat ayı ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İhracatın, Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 oranında artarak 11 milyar 156 milyon dolara ulaşmasının, ihracatçıların her türlü şarta rağmen emin adımlarla ilerlediklerini gösterdiğini belirten Çağlayan, mevsim şartlarının ağırlığı ve AB'nin içinde bulunduğu ekonomik durumun, ihracatçıların Şubat ayında rekor kırmasını engelleyemediğini ifade etti.
Çağlayan, şunları kaydetti:
"11 milyar 156 milyon dolar ihracat, bugüne kadar şubat ayları içinde gerçekleştirilen en fazla ihracat rakamıdır ve bir rekordur. Bu rakam, ihracatçılarımızın AB'nin içinde bulunduğu duruma rağmen, farklı pazarlara yöneldiğini göstermektedir. Şubat ayı içinde birçok ülkeye ihracatımız en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Fas'a 127,8 milyon dolar, Mısır'a 257 milyon dolar, Irak'a 795 milyon dolar, Polonya'ya 164 milyon dolar ihracat şimdiye kadarki en yüksek şubat ayı ihracatıdır.
Şubat ayında ihracatımızın geçen yılın aynı ayına göre 1 milyar 51 milyon dolar artış göstermesi, 2012 yılı ihracat hedefimize ulaşacağımızın işaretidir. Şubat ayı ihracatımız şunu gösteriyor; Avrupa'da yaşanan olumsuzluklara rağmen ihracatçılarımız pazar çeşitlendirmesini başarıyla gerçekleştirmiş, alternatif pazarlarda da söz sahibi olduklarını kanıtlamıştır."
Avrupa'nın payı azalıyor
Şubat ayında ihracat rekoruna AB ülkelerinde yaşanan 221 milyon dolar azalmaya rağmen ulaşıldığına dikkati çeken Çağlayan, "ihracatta AB ülkelerinde gerileme yaşanırken, Afrika ülkelerine 581 milyon dolar, ABD, Kanada, Meksika ve diğer Amerika ülkelerine 268 milyon dolar, Bağımsız Devletler Topluluğuna ise 136 milyon dolar ihracat artışı gerçekleştiğini" bildirdi.
Bakan Çağlayan, aynı gelişmenin Ocak-Şubat döneminde de söz konusu olduğunu belirterek, "Ocak-Şubat döneminde ihracatımız 1 milyar 977 milyon dolar artmıştır. Ocak-Şubat döneminde Avrupa pazarında 253 milyon dolarlık gerileme yaşanırken, Afrika pazarında 755 milyon dolar, ABD, Kanada ve Meksika ve diğer Amerika ülkelerine 484 milyon dolar, Ortadoğu ülkelerine 403 milyon dolar artış sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.
Arap Baharı'nı yaşayan ülkelere ihracat arttı
"Avrupa pazarlarında geçen yılın aynı ihracatını gerçekleştirmiş olsaydık, diğer pazarlardaki olumlu gelişmelerle birlikte Ocak-Şubat döneminde ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 2,3 milyar dolar artmış olacaktı" görüşünü ifade eden Çağlayan, Avrupa'da yaşanan bu olumsuzlukların başında Yunanistan'ın dikkati çektiğini ifade etti.
Yunanistan'a yapılan Ocak ve Şubat ayı ihracatının, son yılların en düşük ihracatlarından olduğunu, 2005 yılındaki ihracat seviyesine gerilendiğini aktaran Çağlayan, Yunanistan'a ihracatın yüzde 24 oranında, Portekiz'e ihracatın ise yüzde 30 oranında gerilediğini bildirdi.
Suriye'ye ihracatın da yüzde 39 oranında azaldığını belirten Çağlayan, şunları kaydetti:
"Siyasi istikrarın sağlandığı Arap Baharı'nı yaşayan ülkelerde ise normalleşme ile birlikte ihracatımızda ciddi artışlar yaşanmaktadır. Şubat ayında Mısır'a ihracatımız yüzde 159, Libya'ya ihracatımız yüzde 169 ve Tunus'a ihracatımız yüzde 71 oranında artmıştır. Şubat ayı ile birlikte son 12 aylık ihracatımız 137 milyar dolara ulaştı. İhracatımızda yıl sonu hedefimiz 150 milyar dolar. İhracatımızda geçen yıla göre gerçekleştirilecek yüzde 10'luk artış hedefe ulaşmamız için yeterli olacaktır. Özellikle AB'nin krizin derinleşmesini önleyecek tedbirleri devreye alması, önümüzdeki dönemde ihracatımızda daha yüksek artışlar getirecektir.
Teşvik sistemimizin hem cari açığı azaltıcı hem de ihracat odaklı bir yapıda olması hem 2012 ihracat hedefine, hem de 2023 hedefine ulaşmada en büyük desteğimiz olacaktır."
(A.A)