Aras Kargo'dan Romanya'da 'bölgesel liderlik' adımı

İran'a siyasi nedenlerle giremediklerini belirten Evrim Aras, "Romanya'dan kuzeye doğru çıkmak istiyoruz. Bulgaristan, Ukrayna... Dalga dalga düşünelim.. aşama aşama gidelim diyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim Ekinci

İSTANBUL - Aras Kargo, "bölgesel lider olma" hedefi ile ilgili ilk büyük adımı atıyor! Şirketin patronu Evrim Aras, "Romanya'da çalışıyoruz. Oradan kuzeye doğru çıkmak istiyoruz. Bulgaristan, Ukrayna... Dalga dalga düşünelim. Aşama aşama gidelim diyoruz. Belki oradan bir şirket almak gerekecek, belki ortaklıklarla, belki Aras'la gideceğiz. Ama Romanya için karar verdik, çalışma başladı" dedi.

Bu konudaki çalışmalar kapsamında Romanya ve Rusya'nın yanı sıra Ortadoğu ülkelerine, İran'a baktıklarını anlatan Aras şöyle dedi: "İran'a siyasi nedenlerle giremiyoruz. Romanya'dan kuzeye doğru çıkmak istiyoruz. Bulgaristan, Ukrayna... Dalga dalga düşünelim.. aşama aşama gidelim diyoruz. Belki aradan bir şirket almak gerekecek, belki ortaklıklarla, belki Aras'la gideceğiz... Burdan kontrol zor. Sistemleri dizayn ediyoruz. Karşılaştığımız her sorunda teknik çözümler geliştiriliyor. Hep sağlam gidiyoruz. Ortaklık görüşmelerimiz var. Belki onun üzerinden belki bağımsız şekilde diğerlerine gideceğiz. Sektör oralarda zayıf. Etrafımızda önemli kargo markaları yok. Yunanistan'a giden kargo Düseldorf'a gidip oradan geliyor. Risk var ama yapmak gerekiyor, yaşayıp göreceğiz" dedi.

'Aile anayasası yaptık'

Türkiye'de lojistik ve kargo sektörünün temellerini atan işadamlarından biri olan Celal Aras'ın vefatından sonra, Aras Holding'in yönetim koltuğuna geçen Evrim Aras, 2008 yılından bu yana yüzde 40'lık büyüme gösterdiklerini, bazı sektörlerden, yan işlerden çekilerek ana konularına yoğunlaştıklarını anlattı. Aynı zamanda "Yılın İş Kadını" seçilen Evrim Aras, "Büyümeye devam ediyoruz. Karlılık oranımız yüzde 50'nin üzerinde arttı. 2011 rakamları da büyüme hedeflerimizin üzerinde gidiyor. İstikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceğiz" diye konuştu. Evrim Aras, "Babanız Celal Aras çok deneyimli bir işadamıydı. Vefatından sonra zor bir görev üstlendiniz. Bu dönem nasıl gitti?" sorumuzu şöyle yanıtladı:

"Celal beyden sonra da başarılı gitti. Her şeye rağmen... Lider kaybı yaşadık, krizler yaşadık... Ancak personelin, ekibin aidiyet duygusu güçlüydü, sahiplendi. İkinci nesil olarak kurumsallaşmayı tamamlamak üzereyiz. Sistemlerimiz var. Kişi kişi ölçebiliyoruz. Hedefler net. Selamiçeşme şubesindeki kurye müşterimiz Ahmet Bey'e kaç dakikada gitti, kaç dakikada teslimat yaptı, görebiliyoruz. 20 üniversite ile anlaştık. Kuryeler dahil, bütün kademeden personele sıkı bir eğitim veriyoruz. O sıralara oturuyorlar, mezuniyet törenleri yapıyoruz. Eğitim açısından çok önemli adımlar attık. Aras Akademi sürekli mezunlar veriyor. Sürekli bitmeyen bir döngü oldu bu. Bu dört yıl yoğundu ama az zamanda çok iş yaptık diyebilirim. Tamamen profesyonel bir yapı oluştu. Artık bağımsız yönetim kurulu üyelerimiz var. 3 kişi aileden, 3 bağımsız üye. CEO pozisyonunda Ziya Gündüz Bey bulunuyor. Bu arada aile anayasası yaptık. Prof. Dr. Haluk Alacaklıoğlu ile çalıştık, 1.5 yıl sürdü. Küçük bir aile olduğumuz için hızlı bitirebildik. Açıyoruz bakıyoruz, hepimiz imzamızı attık. Kurallar belli. Ama değişen dünya koşullarında değişebilir ama şimdi bugün hedefler belli."

Eşlerin anayasaya göre şirkette iş yapamadıklarını anlatan Evrim Aras, mali danışmanlık şirketi Deloitte'un anketine göre Aras'ta kurumsallaşma notunun yüzde 80 olarak tespit edildiğini ve bunun Türk şirketlerindeki kurumsallığın üzerinde bir oran olduğunu söyledi. Evrim Aras, "Halka açık olsaydık yüzde 100 olacaktı. İleride bu da olacak. Planlarımız arasında var" dedi.

'Yeniden yapılanmaya gittik'

2010 yılını büyümeyle kapattıkların ve son dört yılda her yıl çift rakamlı büyümelerle gittiklerini anlatan Aras, "Bu sene de yüzde 23'lerdeyiz. Enerjimizi, kaynaklarımızı dağıtmamak üzere, pek bilmediğimiz alanlardan çekildik. Kargo ve lojistiğe yoğunlaştık. Oteli işletmeye verdik. Sigortayı kapattık, matbaayı, poşet işini kapattık. Bir tek catering işi kaldı. Kardeşim Baran Aras ilgileniyor. Onu büyütmek istiyoruz. Kar eden bir şirket. Catering dışarıya iş yapan bir firma. İyi hizmet vermesi gerekiyor. Neticede Aras adını taşıyor. Çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Bu yüzden Baran Bey başında. Organizasyon ve yemek alanlarında uzmandır. Gurme tarafı da var. Yeniden yapılandırıyor. Başka sektör düşünmüyoruz. İki akaryakıt istasyonumuz var. Sayısını artıracağız. Oradan Celal Aras Vakfı'na gelir sağlayacağız. Vakfın başında annem Meral Aras var. Bir ara enerji düşünmüştük ama vazgeçtik, şimdilik yok" diye konuştu.

'Mağazanın anahtarını istiyoruz'

Evrim Aras, şirket bünyesindeki Fillo ile ilgili planlarını da şöyle anlattı: "Aras kargo şirketi. Fillo lojistik. Ama ona 'Lojistik yap ama git araştır, farklı bir model bul' dedik. Türkiye'de olmayan modelleri önümüze koyduk ve farklılaştırdık. Daha çok perakende sektörüne hizmet veriyor. Kafamızdaki sistem şu. Diyelim kitap mağazası DNR.. Anahtarı bizde olacak. Gece gireceğiz, raflarını düzenleyeceğiz, kitaplarını koyacağız, stoklarını yöneteceğiz. O sadece kitap satsın. Böyle bir fikirle yola çıksın.. Bunu müşteriye alıştırmak, sistemi oturtmak için vizyonu geniş müşterilerle ufak ufak başladık. Tekstil, ayakkabı, mağazacılık bize göre. Bir yerde numara yoksa motokurye diğer mağazadan ulaştırıyor. Çok ciddi büyümeye başladık. İlk yıl geçtiğimizde yüzde 1.500 büyüme sağladık. Yoldayız, devam ediyoruz ama buna inanıyoruz. O güveni sağladığımızda, yapabildiğimizi gösterdiğimizde daha iyi olacak. Fillo, Aras'ın yarısı kadar büyüklüğe ulaştı."

Obama'nın ekonomi danışmanı Laura Tyson'u getiriyor

Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Laura Tyson, Aras Kargo'nun davetlisi olarak Türkiye'ye geliyor. 6 Ekim'de Four Seasons Bosphorus'ta Aras Kargo'nun iş ortakları ile bir araya gelecek olan Tyson, global ekonomide Türkiye'nin yerini değerlendirecek. Aras Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, "Çok da olumlu olmayan bir 'kargocu' algısı var. Hamal, beyaz çoraplı. Çok saygı görmüyor bu meslek. Aslında çok ciddi teknoloji ile iş yapan saygın bir meslek... Bu ülkenin ekonomisini taşıyoruz. Çok ciddi eğitim veriyoruz. Bu konuya çok yatırım yapıyoruz. Bu imajın değişimi için de ciddi mücadelemiz var" dedi.

Kargo sektörünün ekonominin nabzı olduğunu anlatan Evrim Aras, "Dünya krizdeyken de kargo aşağı inmez... Bir sektör etkilenip aşağı iniyorsa bir başka sektör çıkabiliyor. Hangi sektör kendini kasıyor, hangisi hareketli, görürüz. Bizdeki verilerden bunu sezebiliyoruz. Önlemimizi alabiliyoruz. Önemli bir sektörüz, binlerce insana istihdam sağlıyoruz. Biz olmazsak e ticaret olmazdı, fuarlara yetişmek olmazdı. Ticareti döndüren her işi kargoya dayanıyor. Dolayısıyla biz bu sektörün önemini damardan girip anlatmak istedik. Bizi kırmadılar, geldiler. Dünya ekonomisini değerlendirecek. Biz de sektörü anlatma fırsatı bulacağız. Ekonomik durumu değerlendirmek ve gelecek yıllara projeksiyon tutmak amacıyla ağırlıyoruz" dedi.

Halen Barack Obama Hükümeti'nde Ekonomik Toparlanma Danışma Kurulu Üyesi olan Tyson, 1995 - 1996 yılları arasında Bill Clinton Ulusal Ekonomik Danışmanlığı'nı üstlendi. Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Heyeti'nin ilk Kadın Oturum Başkanı olan ekonomist, 2002 - 2006 yıllarında London Business School'un ilk kadın dekanı olarak görev yaptı. Tyson, şu anda Kaliforniya Üniversitesi'nde Haas School Of Business Başkanlığı'nı yürütüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir