Arı ölümleri Türkiye'de masaya yatırılacak

Zirve, ilgili bilimadamlarının katılımı ile Türkiye'de yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünya genelinde arı ölümlerinin nedeni, konu ile ilgili bilimadamlarının katılımı ile Türkiye'de yapılacak zirvede tartışılacak.

Dünya genelinde arı sağlığı konusunda çalışan bilimadamlarının biraraya getirdiği, Arı Ölümlerini Araştırma Grubu'nun (COLOSS-Prevention of Honey Bee Colony Losses) 6. zirvesi, 5-6 Eylül günlerinde Ankara'da, Hacettepe Üniversitesi'nde yapılacak. Arı ölümleri hakkındaki araştırmaların tartışıldığı ve yeni araştırmalara yön verilen zirve toplantısına, 39 ülkeden 81 bilim adamı katılacak. Toplantıya, AB, ABD, şili, Çin, Güney Afrika, Arjantin, İran ve Tayland'dan da bilimadamları gelecek.

Organizasyon Komitesi Başkanı, Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (HARÜM) Müdür Yardımcısı  Dr. Aslı Özkırım'ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, 2006 yılından beri sessiz şekilde ilerleyen arı ölümleri, bu yıl da yüksek oranlarda görüldü. Bu yılın arıcılık için yeni bir "kırmızı alarm yılı" olduğunu vurgulayan Dr. Özkırım, bu nedenle 5-6 Eylül'de düzenlenecek toplantının büyük önem taşıdığını kaydetti. COLOSS Yönetim Kurulu'nun 4 Eylül'de toplanarak gündemi belirleyeceğini belirten Dr. Özkırım, Türkiye'nin böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmasının, iklim değişiklikleri, doğal çevrenin bozulması, kaybedilen değerlere ilişkin duyarlılığın sağlanması, arı ölümlerinin meydana getirdiği tehdidin kamuoyuna hatırlatılması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Dr. Özkırımlı, son yıllarda meydana gelen arı ölümlerinin hem Türkiye'de hem dünyada kamuoyunun dikkatini çektiğini, bal üretimi yanında çiçeklerdeki döllenmeyi sağlayarak meyve ve sebze oluşumunda verimi yüzde 80 artırması nedeniyle önemli olan arıların toplu ölümünün bir nevi "acil durum" halini aldığını belirtti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir